Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Kiev- EMİTT ve Ersin

Cumhur Bandakçıoğlu

    17 Şubat 2011

       14 Şubat Pazartesi günü rotamızı bir kez daha Ukrayna'nın başkenti Kiev'e çevirdik. Birçok kere geldiğim bu şehirde hiç bu kadar soğukla karşılaşmamıştım. Gündüzleri  -12 ile -15 arasında değişen hava geceleri -20'ye dayanıyor. İlk defa Dinyeper Nehri'ni donmuş olarak gördüm. İstanbul'dan bahar havasıyla ayrılıp, 2 saatlik bir yolculukla böyle soğuk ve karlı bir havayla karşılaşmak oldukça şaşırtıcı. Ukrayna'ya bu sefer bazı ticari sıkıntılarımızı çözmek için gelmiş bulunuyoruz. Bu ülkeyle ticaret yapanlara kesinlikle büyük firmalarla çalışmalarını öneriyorum. Saat başı değişen dış ticaret ve gümrük mevzuatı küçük ithalatçıları çok zor durumlara sokabiliyor. Bunu da aşmanın tek yolu, büyük ve güçlü firmalarla çalışmak.

         Resim: Dinyeper Nehri Kiev

         Yaklaşık 15 yıldır, yerli ve yabancı birçok fuara hem katılımcı hem ziyaretçi olarak katıldığım için, fuarcılık konusunda ciddi bir birikime sahip bir insanım. Sizlerinde bildiği gibi BOLU muz son birkaç yıldır konusunda iyi bir noktaya gelmiş EMITT adlı bir turizm fuarına katılmakta ve ilimiz turizmini tanıtmak için uğraş vermektedir. Bir fuara katılım öncesi bilinmesi gereken en önemli kavramlar amaç ve hedeftir. Amaç ve hedefe ulaşmak için kullanılacak araçlar ise 2. dereceden önem arz eder!  Fuar düzenleyen firmalar ticari firmalardır ve onlar için birinci dereceden önemli olan nokta sattıkları metrekaredir! Fuar konusunun her basamağında sadece iyi niyet yetmez. Bilgi birikim ve konuya hâkimiyet olmadan hiçbir sonuç elde edemezsiniz. Sadece yerel gazetelerde çıkan "Fuara Çıkartma Yaptık" gibi kendi kendini tatmin başlıklarıyla oyalanıp gidersiniz. Dün Bolu'nun tavuk döneri dağıttığını gören yeni katılımcı il, bugün tarhana çorbası dağıtır ve turizm yaptığını zanneder. BOLU iç turizmde markası çok eskiler dayanan bir vilayettir. O yüzden de işi diğerlerine göre daha kolay olmasına rağmen, istenilen düzeyde turizmin nimetlerinden faydalanamamaktadır.

         Basit bir örnekle, Abant'ta kışın çalışan kızaklı bir fayton var. Resimlerini büyük gazetelerin turizm eklerinde birkaç defa gördüm. Yeşil renkte tenekeden yapılmış odun sobası gibi bir şey. Bu estetik zafiyeti görmeyen, Vilayet, Özel İdare, Belediye ve Abant'taki Turizmcilerle Bolu turizmi 1 metre bile yol alamaz. Gidin Sarıkamış'a Ilgaz'a kızaklı fayton nasıl olurmuş görün. Daha o kadar çok örnek var ki bu köşeye sığmaz. Uzun lafın kısası Bolu'da turizm kümeleri oldukça fazla olmasına rağmen, alt yapı ve değerlendirme sorunu oldukça yüksektir. Bu durumda da resimden de anlaşılacağı üzere Bolu turizmi tencere kapak turizminin dışına çıkmaz. 

         Resim: EMITT 2011 Bolu Standı

         Fuar demişken, geçen hafta sonu EMITT`le hemen hemen aynı tarihlerde başlayan ve hâlihazırda devam eden İstanbul CNR Fuar Merkezi'nde düzenlenen AVRASYA BOAT SHOW Fuarı'nı ziyaret ettim. Denizciliğe merakı olan herkesin görmesini isterim. Bu fuarda tesadüf eseri, bundan yaklaşık 2-3 yıl önce Bolununsesi Gazetemiz vasıtasıyla tanıştığımız Ersin Sarıaarslan'la karşılaştım. Ersin'le mail yoluyla iletişim kurduğumuz dönemde Ersin İngiltere'de mastırını yapıyordu. Fuarda Ağaoğlu Marine Tekstil firmasının standında otururken, karşı stanttan yanıma gelip kendisini tanıtan Esinle karşılaşmak benim için büyük sürpriz oldu. Bolu`nun Rüzgârlar köyünden olan Ersin, bir dönemin meşhur lokantalarından Yeni Liman (Balıkhane)'ın işletmecisi Sarıarslanların oğlu. İstanbul Tuzla'da İnka Yapı Sistemleri şirketinde pazarlama uzmanı olarak çalışan Ersin, firmanın yat inşa koluyla fuara katılmış. Ersinle çok kısa sürede kaynaştık. Ersin de gurbetteki her Bolulu gibi tam bir Bolu fanatiği. Böylesine candan güzel ve de basarılı bir hemşeriyi tanımak benim için büyük mutluluk. 2 dağlı hemşerinin denizcilik sevdası da Bolu kadar büyük ve benzer.

         Resim Ersin Sarıaslan ve Ben

                                                                                             


     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Milli mücadelelere şahsî hırs değil, milli ideal, milli onur sebep olmuştur.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak