Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Mustafa Bey.. Hikmet Hoca.. Heykel Remzi.. Ayşe Sütçü..

Erdoğan Mühürcüoğlu

    29 Mart 2016

        Mustafa Bey.. Hikmet Hoca.. Heykel Remzi.. Ayşe Sütçü..
           Hakikaten yorgun olmasam gülecem de.. Bugüne kadar ne yazdıysak anında bir mesaj geldi.. Fırka'daki 'Aile sineması'ndan bahsetmiştik ya; Sinemacı Mustafa abi'nin Bolu'dan ayrıldığından; onun gidişiyle Fırka'daki hareketliliğin sona erdiğinden falan..
    * * *
          'Bahsettiğiniz sinemacı Mustafa Tekin Bey'dir' diye başlayan bir mesaj aldık.. '1957'de geldiler buraya' diye devam eden bir mesaj.. 'Oğlu Uğur Tekin, küçük oğlu Mustafa Tekin.. Çekirdekten sinemacıydı bu aile.. Ben Mustafa Bey'in işlettiği sinemanın gişe görevlisiydim, arkadaşım Arap İbrahim de makinisti.. Çok, zeki bir aileydi Mustafa beyler.. Çekiliş yapmalar, seyircilere süs eşyaları, bayan giysileri vermeler' Bir de fotoğraf eklemiş mesaj'ın sahibi.. 'tam ortada oturan kişi Mustafa Tekin Bey'dir' diye de not düşmüş.. 
    * * *
           HİKMET BEY..
           Yine geçen sefer Miss Sally ile Miss Hradec'in yılbaşı partisi verdiğini yazmıştık.. Öğrendik ki, bu iki İngiliz bayan da Bolu'ya geldiklerinde Hikmet Özçağlar'ın evinde misafir olmuşlar.. Herodot Hocamız'ın çok yetenekli biri olduğunu biliyorduk, kazaklar, atkılar, bereler ördüğünü, danteller, iğne oyaları yaptığını, iki ters bir düz örme tekniklerini filan.. Ama Hikmet Özçağlar Hoca'nın da en az Herodot Hoca kadar yetenekli olduğunu bilmiyorduk.. 
    * * *
          Nice kızlar onun diktiği gelinliklerle kocaya gitmişler meğer.. Nişanlanırken onun elbiselerini taşımışlar üzerlerinde.. 'Kınayı getir aney' diyerek mumlarla salona giren kızların üzerinde yine onun diktiği elbiseler varmış.. 'Hadi ya! diyor bizim arkadaş, 'terzi miymiş Hikmet bey! yok artık..!”
    * * *
           'Akçakoca'da gözlerim renkli olduğu için lakabım Boncuktu' diyor Hikmet Hoca..'Bolu'ya geldiğimde terzilik yapmaya devam ettim.. Evin alt katı atölyemizdi.. Her düğüne giderdik.. Gelinliği, nişanlığı hep biz diktik.. Her davulun önünde oynadık anlayacağın..'
    * * *
          Bolu'da Kına geceleri deyince Udçu Seher Hanım gelir akla; Bunu çok kez de yazdık.. Ama bir hemşerim 'Sen hangi Seheri diyosun? deyince kafam karıştı.. 'Benim bildiğim iki udcu seher hanım var' diyor 'biri Eğri Ağız Seher, öteki de bildiğimiz Udcu Seher' Bir de kınalarda def çalan Nafiye varmış ki onu ben zaten hatırlarmışım.. Valla hatırlayamadım yalan yok.. Ben, Vaysal Sokak'ta oturan Udçu Seher'i bilirim bir tek.. Güvercinci Ali Çavuş' un kiracısı olan.. 
    * * *
          Bolu'da Herkesin amca diye hitap ettiği Ali Rıza Tekemen'in de eskiden jandarma Albayı olduğunu yine bu arkadaştan öğrendim.. Demokrat Parti zamanında siyasete kurban gidip emekliye sevk edilince tepesi atıp devlete dava açmış Ali Rıza amca.. Ve yıllar sonra hiç beklemediği bir anda 'Paşa' olmuş..
    * * *
           HEYKEL REMZİ..
           Adam gökgörmedik onu anladık.. Oğlu olmuş tutmuş çükünü koparmış onu da anladık.. Ama sen ne diye bu işe yıllarını veren, bir sanatkarın eserine saygısızlık yapıyorsun ki edepsiz..! Tutup çükünü koparıyorsun.. 
    * * * 
          Şehrin ileri gelenleri ve halk toplanmış; bir heykelin açılışını yapacaklar.. Konuşmalar yapılıyor, bando 'cıstak cıstak' çalıyor.. Ve alkışlar eşliğinde dönemin valisi 'Ya allah' deyip heykelin üstündeki örtüyü açıveriyor.. Açmasıyla çıscıbıldak bir adam figürü çıkıyor ortaya.. Elinde bayrak.. Donatello'nun Davut heykeli gibi.. Davut heykeli gibi olsa gene iyi.. 'Bereket tanrısı' gibi.. Heykeltraş da Malatyalı'ya malzemeyi bol bulunca abarttıkça abartmış.. Herkes heykeli tepeden tırnağa süzerken 'Anaaaa..! diyen bir kadın sesi duyulmuş meydanda.. 'Anaaa, çükü de aynı bizim Remzi'ninki..! 
    * * *
          O günden sonra 'Heykel Remzi' olmuş o meydanın gayrı resmi adı.. Eee, rahat bırakırlar mı o heykelin çükünü orada? bırakmazlar.. Bir gece gidip heykelin çükünü kopartmış birileri.. Aksilik bu ya; ertesi gün de dönemin bakanlarından Nihat Erim gelecek.. 'Doktor bu ne? dese verecek cevap yok.. Hemen betondan bir asma yaprağı yapıp monte etmişler heykelin edep yerine.. Eeee? Ee'si canıyın sağlığı.. Lafı biraz dolandırdık..
    * * *
           Hikmet Özçağlar hocamın 'çıplak kadın' heykelinin de keserle memesini kırmışlar; duymuş muydunuz? O kadar özene bezene yapmış ki rahmetli hocam; canlı gibi.. O kadar canlı gibi ki, Meserret teyze eve almak istememiş.. Bahçede görüp yanlışlıkla selam veren bile var, anla..!.. Yurdaer Otel'in önündeki abla da öyleydi Allah için.. Buket'te iki tek atıp karşısına geçen; 'Hani var ya Marya' diye şiir okuyan.. 
    *
         Nasıl, ağlıyor musun Marya..?
         Sil gözlerini sil yavrum 
         Bizim yokluğumuzdan ne çıkar 
         Aşkımız var ya.. Marya..

          AYŞE SÜTÇÜ..
          Toraman'ın Meyhanesi'nden gelen 'sesinde şarkısı aşkın, figan olup gidiyor' şarkısı.. Koca Kamil'in Kahvesi'nin civarı, Bakkal Recai'den yumurta pazarına, oradan da Mustafa Başaran Hoca'nın evine uzanan sokaklar.. Elinde ispirto şişesi omzunda sazı ile Sadık.. Düğmeler kopuk paçalar sökük, orasında burasında çengelli iğneler.. 
    * * *
           Onu konuştuk bugün 'N'apsın Sadık? dedik 'çivi çiviyi söker'den başka seçenek mi var? Soğuktan donanı buzla ovarlar'dan başka? Aslında kambur felek felek olsa, 5 yaşında bir çocuğu Çığırtkanlar'da ağlatmaz dedik.. Boş ver.. Tövbe estağfurullah..
    * * *
           Bugün İsmail abim 'yazıyon da noluyor allah aşkına diyor 'Abuk subuk şeyler.. Tayfur Hoca'yı yazsana.. Halil anlatıyo işte, adam herkese godalmış okulda.. Veresiye defterinde kalem oynatan bakkal'ı yaz dedim Tabaklardan; yazmadın, Suni Tahta'nın kalecisi Muzaffer'i yaz dedim yazmadın.. Tuna Kahvesi'nde 'Joe! vardı onu yaz dedim; Sen adamı 'jak' diye yazdın.. 
    * * *
           Bi sefer de büyük sözü dinle.. Armutçular'ın torunu Ayşe'yi yazsana bi sefer de.. Akpınar'dan.. Beyaz Kelebekler'in solisti.. Yaz, bak nasıl beğenecekler seni.. Altına da bir kaç tane vidooo eklersin.. O evlenip guruptan ayrılınca yerine Azize Gencebay gelmiş dersin.. Hmmmm dedim.. Tamam, haftaya da onu yazalım, söz..
         Hoşça kalın.. (Acele ettik dostlar, kusurlarımız affola)
                                                    
          https://www.youtube.com/watch?v=yyTqdcCufUM
          AYŞE SÜTÇÜ Dünyanın En Güzel Gülü. Mr dido farkıyla
    youtube.com
     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Milli egemenlik öyle bir nurdur ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar, mahvolur. Milletlerin esirliği üzerine kurulmuş müesseseler her tarafta yıkılmaya mahkumdurlar.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak