BolununSesi; Halkın Gazetesi

Bolu'da "spor turizmi" nasıl gelişir?

M. Nevzat Özdemir

    27 Haziran 2011

         Beşiktaş Kulübü'nün Bolu'da kamp tesisi yapmak üzere ilimize bir yetkilisini göndermesi, Galatasaray için de girişimde bulunulması Bolu'da spor turizmi konusunu gündeme getirdi.
         Yöneticilerimizin bu girişimi geçen haftaki yazı konumuz olan "yatırımcı avcılığına" da iyi bir örnek oldu. İnşallah bu teşebbüsler olumlu sonuç verir...
    Gelelim konunun ülkemiz ve Bolu için önemine...
          "Spor turizmi" kavramı bizde daha yeni yeni anlaşılmaya başlanan bir turizm türü... Hâlbuki birçok gelişmiş ülkede çok önemseniyor. Meselâ, spor altyapısı mükemmel olan Almanya bunlardan biri... Almanya bu sektörden büyük gelir elde ediyor.
         Spor turizmi sadece olimpiyat, turnuvalar vb. büyük sportif faaliyetlerdeki seyirci/sporcu hareketlerinden ve bunların bıraktığı gelirden değil, bizzat spor yapan çeşitli branşlardaki grupların değişik zamanlardaki hareketlerinden de ortaya çıkıyor.
         Bu turizm türünde 200 Milyar dolar civarında bir rakam harcanıyor tüm Dünya'da... Türkiye'nin buradan aldığı pay ise çok az!. Binde bir kadar..
    Hâlbuki ülkemiz tarihiyle, doğasıyla, iklimiyle, dinamik nüfus yapısıyla bu konuda muazzam avantajlara sahip... Tek eksiğimiz ise standartlara uygun tesis azlığı...
    Spor turizmi konusu Türkiye'de 10 yıldan beri konuşuluyor. Bolu'da ise ciddi olarak ilk kez 2004 yılında, İL GELİŞİM PLANININDA gündeme gelmiş. 2007'de de Bolu Ticaret ve Sanayi Odası'nın ALTERNATİF TURİZM SEKTÖRÜ VE KÜMELENME ANALİZİNDE de tekrar dile getirilmiş...
    Sonrası mı? İcraat yok tabii! Tespitler dosyalanıp raflara kalkmış!..
    Spor turizmi konusunda ülkemizde iyi atılım yapmış bir ilimiz var;
          ANTALYA...
          Antalya her yıl 2000'e yakın spor kafilesini misafir ediyor. 50 Binden fazla sporcu bu şehre geliyor. Antalya'da 300 civarında çim saha var. Bunun 100 den fazlası UEFA standartlarında...
          Antalya 2009 yılında 130 Milyon dolar golf sporundan, 35 Milyon dolar da futboldan gelir elde etmiş... Bu sektörü daha da geliştirmek istiyorlar...
         Bolu'ya gelirsek...
         Özellikle futbol takımları yaz kamplarında ilimizi tercih ediyorlar. Bol oksijenli havamız, doğamız takımları ilimize çekiyor. Bu konuda Türkiye'de rakipsiz olabilecek bir potansiyele sahibiz ama daha fazla talebi karşılamada zorluklarımız var.
         Bunun da nedeni "tesis" yetersizliği..
         Zira, bokstan, voleybola, futboldan, tekvandoya spor turizminin olmazsa olmazları "konaklama + antrenman tesisleridir".
    Peki, ne yapmalıyız?..
         Öncelikle Bolu'ya yön verenlerin artık lâfı bırakıp bu konuyu ciddi olarak ele almaları ve güzel bir planlamayla icraata geçmeleri gerekiyor.
    Antalya'nın kışın yaptığını, Bolu'da da bizim yazın yapmaya kafa yormamız lâzım.
    Yıllardır konuşulan, benim de defalarca yazdığım, Kartalkaya otellerinin atıl dönemde spor turizminde kullanılması için Sarıalan civarında normlara uygun spor altyapısı yapmakla bu işe başlayabiliriz.
    Bolu merkezde iyi bir Kapalı Spor Salonu ve UEFA standartlarında çim sahalar yapmak da ilk spor turizmi icraatlarından olmalıdır.
    Üniversitemiz ve imkânları da spor turizmi kapsamında geliştirilmeli, kullanılmalıdır.
    Karaçayır'ın bir "spor park" tarzında planlanması ve tesisleşmesi de "kentin spor turizminden direkt yararlanması" anlamına gelecektir.
    Bu konuda başka önerilerimiz de var. Bunları da ileride yazacağız...
    *     *     *
     


     

     

     

     

     

     

     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Cumhuriyet fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre saygı duyarız.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak