BolununSesi; Halkın Gazetesi

?Bilişim Kenti? olmak?

M. Nevzat Özdemir

    17 Aralık 2007

    Eski teşvik sistemi Bolu'ya büyük zarar vermişti. Biz de haklı olarak bu konuyu yıllarca tartışıp durmuştuk. Hükümet 2008 yılında bu eski teşvik sisteminin tümünü değiştirerek ?bölgesel ve sektörel? teşvike geçmeyi düşünüyormuş. Önümüzdeki dönemde teşvik görecek sektörlerden biri de ?yıldız sektör? olarak adlandırılan ?bilişim sektörü? olacakmış.

    Bilişim; bilgi ile teknolojinin birlikte kullanılarak üretilen sonuçlar, olarak tarif ediliyor. Bilgi, bilgisayar yazılımları, donanımları ve kullanıcı kişi bilişimin temelini oluşturuyor.

    Geçenlerde ulusal bir gazetede konuyla ilgili habere rastladım. Maliye Bakanımız yaptığı açıklamada, bilişim sektöründe Ar-Ge ( Araştırma-Geliştirme) çalışanlarından hiç vergi alınmayacağını, sigorta primlerinin ise yarısının devlet tarafından ödeneceğini söylüyordu. Ayrıca bu sektöre Ar-Ge için getirilen makine ve ekipmanlara da kolaylık sağlanacakmış. İlgi duyanlara ?bilişim sermayesi? de verilecekmiş?

    Değerli okuyucular?

    Son yıllarda bilişim teknolojisinde inanılmaz yenilikler ortaya çıkıyor. Bilgisayar, internet her geçen gün hayatımızda daha çok yer alıyor. Bu gelişmelerle geleneksel kalıplarda yaptığımız işlerin çoğunu terk ediyoruz. Bunlardan biri de ticaret? Artık ticaretin de şekli değişiyor. Günümüzde İnternetten ticaret yani ?e- Ticaret? hızla yaygınlaşıyor. Bugün internet aracılığıyla neyin nerede daha ucuz olduğunu anında öğrenebiliyoruz. İstersek Dünyanın herhangi bir yerinden dilediğimiz ürüne e- ticaret yoluyla sahip olabiliyoruz. Bu sahada hizmet veren ?e-şirketlerin? ciroları da gün geçtikçe büyüyor.

    Bilişim sektörünün etkisiyle yeni meslek dalları da ortaya çıkıyor. Meselâ; Çağrı Merkezi Uzmanlığı, İnternet Reklâm Yönetmenliği, e- Güvenlik Uzmanlığı, e- Ticaret Yöneticiliği, e- Program Geliştiriciliği, e- Mağaza Yöneticiliği vb. gibi? Bu gelişmeler sonunda ?bilişim eğitimi? almış işgücüne olan ihtiyaç artıyor. Birçok ülke konunun önemini kavrayıp bu tür işgücü için eğitim programları düzenliyor.

    Bilişim sektörü aynı zamanda az yatırımla yüksek gelir elde edilen de bir sektör? Sektörün genel hacmi de çok büyük? Dünya?da 3-4 trilyon dolarlık bir para dönüyor bu sektörde... Sektörün temeli olan ?yazılım sektörü?nün önü ise çok açık? Yazılım denen şey için ?bir bilgisayar- yetişmiş bir insan? yetiyor. Bir bilgisayar yazılımının meselâb100 Bin gömleğin getirisinden çok daha fazla ?katma değer? sağladığını da unutmayalım. Bunun önemini anlayan ülkeler sektöre büyük yatırımlar yapıyor. Okuduklarımıza göre bugün Dünya yazılım sektörünün %25?i Hindistan?ın elinde bulunuyormuş. Hindistan ayrıca çağrı merkezleri açısından da çok tercih ediliyormuş. Bu merkezler aracılığı ile ta Amerika?da ki bir sanal işlem Hindistan üzerinden gerçekleştiriliyormuş. Bundaki en önemli etken işgücü maliyetinin ucuzluğu ve konu ile ilgili yetişmiş insan tabii ki?

    Sonuç olarak;

    Bilişim sektörü bizim ?bilgi çağını? yakalamamıza da yarayan bir sektördür. Türkiye bu sektöre çok önem vermelidir.

    Peki, biz Bolu'da neler yapabiliriz?

    Bu sektörün teşvik göreceği ?iller arasına girmek? için şimdiden çalışabiliriz.

    Üniversitemizde kurulacak ?TEKNOKENTTE? bilişim teknolojisine, özellikle de ?yazılıma? ağırlık verebiliriz?

    Yine Üniversitemiz de bilişimle ilgili yeni meslek kollarında ?eğitim programları? başlatabiliriz.

    Sözün Özü?

    Biz bunları becerirsek, güzel Bolumuz niçin bir ?Bilişim Kenti? olmasın!

    * * *

    Okuyucularımın Mübarek Kurban Bayramını tebrik ediyorum?(M:N.Ö)

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Çok söyleyen değil, çok iş yapan yöneticeye muhtaçsınız.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak