Halk BolununSesi'ne güveniyor. Okunuyorsak sebebi budur

Hocamızın hatırasına saygı göstermeliyiz!

M. Nevzat Özdemir

    21 Haziran 2012

         Bolu Belediye'sinin Fırka Tepesi Kültür Park'ta yapmayı düşündüğü katlı yeraltı otoparkı için yakında ihaleye çıkılacağını öğrendik. Burada uzun bir süre müze müdürlüğü tarafından arkeolojik tespit kazıları yapılmış ve çeşitli dönemlere ait mezarlar, bina temelleri vs. çıkmıştı. Tepenin imar konusu şehrimizde siyasi polemik konusu da olmuştu. Netice olarak; Anıtlar Kurulu incelemeler neticesinde gerekli imar iznini vermiş ki Belediye de malûm projesini hızla gerçekleştirmek istiyor. Bundan sonraki gelişmeleri hep beraber göreceğiz.
         Biz ise bu yazımızda halen Kültür Park'ın ortasında gariban şekilde bekleyen rahmetli Prof. Dr. Halis Duman hatırası saat kulesini ele alacağız.
         Rahmetli Hocamız Akpınar Mahallesi'nde 8 Mart 1908'de dünyaya geliyor. İlkokulu ve Sultaniyeyi (Hisar Mektebi'nde) bitirdikten sonra 1924 yılında elektrik mühendisliği eğitimi için Viyana'ya gönderiliyor. Doktorasını tamamlayınca 1944 yılında ülkemize dönüyor.       Hocamız kaleme alıp kendi imkânlarıyla bastırdığı ANILARIM 1-2 adlı kitaplarında çocukluğunu, çocukluğunun mahallesini, evlerini, ailesini, o zamanki Bolu'yu ve tahsil hayatını çok güzel bir şekilde anlatıyor. Bu eserler bugün eski Bolu'yu tanımak isteyenler için de gerçekten birer hazine değerindedirler.
         Prof. Dr. Halis Duman yurda döndükten sonra İTÜ ve Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde hem hocalık hem de idari görevlerde bulunuyor. 1978'de emekli oluyor, 26 Aralık 1998'de de vefat ediyor. Bugün Kültür Park'ta kaderine terk edilmiş şekilde bekleyen o saat kulesini cebinden yaptıran Hocamızın kısaca hayat hikâyesi böyle... Rahmetli Hocamızın o vakitler bu saat kulesine yaptığı masrafa karşı ortaya çıkan eserden pek memnun olmadığını da biliyoruz.
         Bugün zamanı ölçmek, bilmek konusunda hiç sıkıntımız yok ama eskiden öyle değildi. İnsanlar bunun için kum saati, su saati, güneş saati gibi imkânlardan istifade ederlerdi. Ta ki mekanik saatlerin icadına kadar... Bu saatler de o zamanlar herkesin alabileceği fiyatta değillerdi. Bu yüzden şehirlerde meydan saatleri/saat kuleleri inşa edilmeye başlandı. Eskiden Bolu'da da Hisar Tepesi'nde, bugün ki yurt binasının olduğu yerde bir saat kulesi vardı. Bu kuleyi eski Bolu fotoğraflarında görüyoruz. 1944 Bolu Depremine kadar da hizmet veren kule zarar görünce de yıktırılmıştı...
         Bolu Saat Kulesi ile ilgili en eski kayıt İstanbul'dan İran'a giden bir elçilik heyetinde bulunan Bozoklu Osman Şakir Efendi'nin ( 1810 yılı ) resimli tespitleridir. Bu saatin en yakından ve güzel fotoğrafı da IRCICA arşivindedir. Sultan 2. Abdülhamit tarafından çektirilmiştir. 2. Abdülhamit kendi devrinde bu konuya da önem vermiş ve bütün Osmanlı coğrafyasında çok güzel saat kuleleri inşa ettirmiştir.
         Tarihi saatler bugün değişik mimari özellikleri ile "şehirlerin simgesi" durumundadırlar. Avrupa'da 300-400 yıllık saat kuleleri şehirleri süsler. Ülkemizde de çok güzel tarihi saat kuleleri vardır. Keşke biz de Bolu'da eski saatimizi onarıp koruyabilseydik diyorum!..
         Evet...
         İşte eski Bolu'yu yaşamış ve saat kulesinin saat başı vuran çanını yıllarca dinlemiş olan rahmetli Halis Duman Hocamız belki de Bolu'ya bu yüzden bir hatıra bırakmış idi.
         Şimdi yakında Fırka Tepesi/Kültür Park'ta inşaat kazısı başlayacak.
         Peki, Hocamızın bu hatırasının akıbeti ne olacak?
         Yoksa çok kez yaptığımız gibi dibine kazma mı vurulacak?..
         Sözün Özü yarenler...
         Bu eserin "uygun bir yere taşınması teknik olarak mümkün ise" bunu mutlaka yapmalıyız.
       "Hocamızın hatırasına saygı göstermeliyiz!"
    *     *     *
                                                                   

    • Türkan Görüş benim dayımd15 Ekim 2021 . 15:55

      Sizlerinde belirttiğiniz gibi baya bir masraf yaptı ve umduğu gibi olmamıştı yani doğup büyüdüğü şehre bir anıydı ama malesef saygı görmedi

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır. Bugün yarına dünle beslenerek yol alır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak Düzce Çiçekçi