BolununSesi; Halkın Gazetesi

Bu festival Bolu'ya yakıştı...

M. Nevzat Özdemir

    29 Ekim 2013

         Festival kelimesi batı kökenli bir kelime... Fest = Bayram, kutlama anlamındaki kökten türemiş... Türkçemizde bunun yerine güzel "şenlik" kelimesi var.

         Festival denilince belirli zaman aralıklarıyla, belirli yerlerde yapılan gelenekselleşmiş müzik, sinema, tiyatro vb. kültürel faaliyetleri ihtiva eden toplu gösteriler anlaşılıyor.

         Geniş kapsamlı modern festivaller 2. Dünya savaşından sonra tüm dünyada yaygınlaşmaya başlamış. Festivallerin yapıldıkları yerin tanıtımına, turizmine dolayısıyla ekonomisine katkısı dolayısıyla dünyada çok ilginç festivaller ortaya çıkmış. Bunun yanında bazı sanat kollarının teşvik edilmesi, gelişmesi için branşlaşmış festivaller de görüyoruz. Film, müzik, sinema festivalleri gibi...

         Yurdumuzda da ciddi festivaller yanında ilçelere, köylere kadar inen bir "festival furyası" da var. Festivallerin, şenliklerin konusu ne olursa olsun yapıldıkları yöreye hareket, canlılık getirdikleri bir gerçek... Onun için hemen her meyvenin bir festivali var bizde... Dutundan, kirazına... Kayısısından, elmasına kadar...

         İlimizde de bu tür faaliyetler yapılıyor. Seben Elma Festivali, Mengen Aşçılık Festivali ve sonuncusu geçtiğimiz yıl yapılan Beyaz Et Festivali gibi...

         Şimdi yeni bir festivalimiz daha oldu..."Uluslararası Köroğlu Festivali"...

         Bugünlerde 1.si yapılan festival halkımız tarafından coşku ile karşılandı. Özellikle Türk Dünyası'ndan gelen kardeşlerimizle kucaklaşmamıza vesile oldu festival... Duygulu sahneler yaşadık. Festivalin bilimsel tarafı da vardı. Üniversitemiz 3. kez böyle bir çalışmaya ev sahipliği yaptı. Sempozyumun bazı bölümlerini izleme imkânı da bulduk. Köroğlu ile ilgili yeni yeni bilgiler edindik.

         Bizler Köroğlu'nun çok büyük bir coğrafyada, özellikle Türk Dünyası'nda tanınan bir destan kahramanı olduğunu biliyorduk. En meşhur hikâyesi de Bolu Beyi ile arasındaki hikâye idi ama bugüne kadar onun Belediye Meydanı'na bir heykeli dışında kent içinde görsel başka bir şey yapamamıştık.

         Sadık okuyucularım bilirler. Yıllardır bu konuda yazılar yazdım. Köroğlu Şenlikleri ile ilgili önerilerde bulundum. Konunun eğlence, geçici kısmı zaten yapılabilir şeylerdi. Özellikle "kalıcı" çalışmalar konusuna dikkat çektim.

         İşte, şimdilerde bu konuda da çok önemli ve güzel adımlar atılmaya başlandı. Türk Dünyası Köroğlu Parkı, Köroğlu Müzesi, Anıt Heykel, Kültür ve Araştırma Merkezi vb. gibi...

        Eğer bunları "amaca uygun, estetik" bir şekilde bitirebilir, Türk Cumhuriyetlerini de bu işin içine katabilirsek hedefe ulaşmış olacağız.

        O zaman ülkemizde nasıl Köroğlu deyince Bolu akla geliyorsa, bu kez Türk Dünyası'nda da Köroğlu deyince Bolu akla gelecek. Köroğlu ile ilgili araştırma yapanlar Bolu'daki bu merkeze uğrayacaklar, ayrıca kentimize iç-dış turizm amaçlı ziyaretler de artacak.

         Sözün özü dostlar...

         Koçyiğit Köroğlu vesilesiyle Türkiye'den, Bolu'dan Türk Dünyası'na "bir köprü daha" kuruluyor.

         Bunun için sevinçliyim.

         Onun için de...

       "Bu festival Bolu'ya yakıştı" diyorum...

        

         *    *    *

                                          

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Dünyanın her tarafından öğretmenler insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak