BolununSesi; Halkın Gazetesi

Katlı Otopark... İlki tarihi katletti!

M. Nevzat Özdemir

    31 Temmuz 2006

    Amatör olarak yerel tarihimizle, kültürümüzle ilgileniyorum ve köşemde de zaman zaman Bolu'nun tarihine yolculuk yapmaya çalışıyorum. Geçmişin izlerinden günümüze bakarak yazdığım yazılarımdan sonra aldığım okuyucu tepkilerinden, çizgimizin ilgi çektiği kanaatine de vardım.

    Destek verenlere teşekkür ederim.

    Her vatandaşımızın da elinden geldiğince çevresini, geçmişini tanımasında yarar var diye düşünüyorum. Kentlilik ve yaşadığımız yere sahip çıkma bilincinin gelişmesinde en önemli etkenin, bulunduğumuz yeri ?tanımaktan? geçtiğine inanıyorum.

    Benim konuyla ilgili olarak sevdiğim bir söz de vardır;

    ?Tanıyamazsanız sevemezsiniz, sevemezseniz sahiplenemezsiniz!?...

     Netice olarak;

     Kültürümüzü, geçmişimizi yeterince bilmeyince, ?yitirdiğimiz? değerlerin de farkına maalesef varamıyoruz..

    * * *

    Bolu'da ilk katlı otoparkın yapılmasının üzerinden 30 yılı aşkın zaman geçmiştir. Bu Katlı Otopark yapıldığı devirde Bolu'da taşıt sayısı son derece azdı. Bu yüzden bina yıllar boyu bomboş durmuştu. Hatta ben eski bir yazımda, burası boş duracağına dükkânlara bölünüp, ?Belediye Çarşısı? olsun diye bir yazı da yazmıştım.

    1978 yılı olabilir... Hatırlayanlar bilirler... Köylünün elinde kalan tonlarca patates devlet tarafından satın alınarak Katlı Otoparka doldurulmuş, zaman geçtikçe çürüyen patateslerin kokusu yüzünden aylarca Belediye Meydanından geçemez olmuştuk...

    Aslında buraya böyle bir bina kesinlikle yapılmamalıydı. Maalesef betonun ?gözlerimizi kamaştırdığı? o yıllarda olan olmuş, tarihi dört eserin ortasına ( Orta Hamam, Saraçhane Camii, Sultan Hamamı ve İmaret Camii ) bu dev kütle inşa edilmiştir. Hattâ Belediye Meclisinin o zamanki üyelerinden birinin; ?şu eski camiyi de (Saraçhane Camii) yıkalım da otoparkın önü açılsın ? dediğini bana anlatmışlardı. Netice olarak inşaat bitmiş, bunun sonunda çevredeki tarihi eserler bu büyük kütlenin altında adeta ?ezilmiştir?.  Bolu'da o zaman bu inşaata kimsenin itirazı falan da olmamıştır. O yıllarda Bolu'ya gelen meşhur sanat tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice, İmaret Camiini de anlattığı ?Tarihte Bolu ?adlı eserinde, ?Mimar Sinan eseri bu güzel ve değerli caminin çevresi yüksek katlı binalarla sarılmakta ve kapatılmaktadır!? diye serzenişte bulunmaktadır.

    * * *

    Peki zaman içinde ders aldık mı?

    Hayır...

    ?Aynı kafa? son yıllarda da tam İmaret Camisi?nin karşısına, hem de eski ?Roma Yolu? ve eski ?İmaret Medresesi? kalıntıları üzerine, bir iş hanı yapılmasına ruhsat vermiştir.

    Bu artık ?tarih tanımazlığın? son noktası olmuştur.

    Katlı otoparkın yapımından daha önceleri de burada bulunan İmaret Mektebi?nin (Yapılış  1886) ve camiye ait çok güzel bir ?şadırvanın? Belediye tarafından yıkıldığını (1962) eski gazetelerde görüyoruz.

    İşte yıllar içinde bütün bu yapılanlardan sonra, Bolu'nun ?Sultan Ahmet Meydanı? gibi düzenlenmesi mümkün olabilecek bir mevkii ?el birliği? ile tahrip edilmiştir.

    Bilindiği gibi Batı memleketlerindeki şehirlerde bu tür alanlar, ?old city? veya ?alt stadt? denilen ?eski şehir? merkezleridir ve bu yerler trafiğe kapalı ?yaya alanları? olarak düzenlenirler.

    Peki biz ne yapıyoruz?

    Şimdi gidip şu Şemsi Paşa Hayratından olan ?Sultan Hamamı? ve çevresine bir bakınız.

    Tenekeciler... Kamyonet durağı, minibüsler... Bakımsızlık....! Ve tam bir keşmekeş....!

    Bu tarihi alanda taşıt trafiğinin işi nedir?

    Halbuki burası Bolu'nun tam merkezinde olan bir yerdir.

    * * *

    Sözün Özü...

    Cumhuriyet Parkına yeni bir Katlı Otopark daha yapalım deniyor.

    Bu fikir demode bir fikirdir.

    Günümüzde otomobiller artık yer altında düzenlenen alanlara indirilmektedir.

    Gerçekten bir iş yapmak istiyorsanız Kardelen Parkı ve Anıt Park?ın altına büyük bir ?yeraltı otoparkı? yaparsınız. Bu yeraltı otoparkı aynı zamanda deprem gibi afetlerde iyi bir geçici barınma yeri de olur... Meydansız şehir Bolu'da, otoparkın üstünde güzel bir ?meydan? kazanır.

    Mevcut Katlı Otopark ve çevresine gelince...

    Belki bugün için ekonomik görülmeyebilir ama gün geldiğinde, buradaki ?çürük dişlerin? mutlaka söküleceğine ve Bolumuzun yüz akı mimarlarından Semih Dimicioğlu?nun buranın düzenlenmesi ile ilgili düşüncesinin gerçekleşeceğine inanıyorum.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Türk çocuğu ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak Bolu Oto Lastik