Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Bolu’yu bekleyen büyük sorun!

Cumhur Bandakçıoğlu

Bolu’yu bekleyen büyük sorun!
    9 Mart 2023

           Bolu’yu bekleyen büyük sorun!

           Türkiye’nin küçük vilayetlerinden birsi olan ilimizin, yüzölçümünün %18'i tarım arazisi olarak tanımlanmaktadır. Yani verimli topraklarımız daha farklı bir deyişle ovalarımız, Bolu’nun %18'ine tekabül etmektedir. Artık hepimiz birer uzman gibi biliyoruz ki, ova demek yumuşak zemin demek! Tarihsel süreçte baktığımızda Bolu’daki yerleşim tepelik (4 Tepe) alanlarda yapılmış. Nüfusun büyümesinin bir getirisi olarak  Bolu’daki yerleşim, Hisar Tepesi'ni baz alırsak, dalga dalga Bolu’nun bütün çevresine yayılmıştır. Özellikle bu durum son. 20 yılda tarım arazilerimiz ciddi bir dönüşüme uğramasını sağlamıştır.

           Bu ülkenin  en büyük problemi her alanda mevcut olan plansızlıktır. Bu plansızlığın sonuçların dan bir tanesi de bugün karşı karşıya kaldığımız ve yaşadığımız deprem felaketidir. İşin daha vahimi ise ülke ekonomisin bel kemiği, hemen hemen her yönüyle Türkiye’nin %50 sine tekabül eden Marmara bölgesinin büyük bir felaketle yakın bir gelecekte yüzleşeceği gerçeğidir.  Bölgenin bu sorunun yegâne sebebi yine plansızlıktır. Yine yönetsel yetersizliklerdir. Yine, bireysel çıkarlara dayalı yaşam felsefesidir.

           Marmara bölgesinde meydana gelmesi beklenen büyük depremin en büyük atımlarından bir tanesi de Bolu’ ya olacaktır. Bölgeye ve başkente olan yakınlığı ve  yine son yıllarda iklim değişikliği ilgili değerleri Bolu ve çevresini şimdiden hedef yerleşim bölgesi haline getirmiştir. İşte bu noktada gerek Bolu’nun karşılaşacağı benzer bir doğal afet gerekse, Marmara bölgesinden alacağı göçün   getiriler  bir çanak içine oturan Bolu ovasını zorlayacaktır. Ova’nın karşılaşacağı sorunlar ve taşıyacağı yük karşısında çok ciddi planlamaların yapılması ve karaların alınması gerektirmektedir.

          Kişisel olarak Bolu’nun nüfusunun 20.000 kişi bile artmasının Bolu’yu birçok yönden olumsuz etkileyeceğini ve birçok özelliğinin de bozulacağın düşünüyorum. Bu erozyonu önlemek adına yakın bölgelerde özellikle verimli tarım arazilerin dışında  alternatif uydu şehir planlamaları hazırlanmalıdır. Aksi halde  Bolu merkez  ve merkeze. yakın köylerde yaşanacak bir yoğunlaşma Bolu için sonun başlangıcı olur. 

           Gerek yöneticilerin gerekse sağ duyulu hemşerilerimizin günü birlik heveslere kapılarak dönüşü olmayan hatalara imza atması gelecek nesillerimize bırakılacak en kötü miras olacaktır.

          Cumhur Bandakçıoğlu 

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak