Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Rusya arası

Cumhur Bandakçıoğlu

    28 Eylül 2010

        Geçtiğimiz haftayı işimiz dolayısıyla Rusya'da geçirdiğimiz için köşemizden uzak kalmak zorunda kaldık. Son yıllarda Rusya pazarındaki yükselişimiz, bizi bu ülkeyle iyiden iye kaynaştırmış durumda. İş böyle olunca da geliş gidişlerimiz çoğalıyor ve Rusya'yı daha derinlemesine tanıma şansını yakalıyoruz.

        Bu seferde daha önce gittiğimiz Moskova ve St. Petersburg şehirleriyle beraber, Rusya'daki kadim dostumuz Viktor Alymov'un daveti üzerine Avrupa'nın en büyük Gölü olan (17.700m2) Ladoga gölünde bulunan Valaam Adası'nı da ziyaret ettik. Valaam Adası dini tarihe sahip bir manastır adası. Ortodokslar için oldukça önemli bir hac merkezi, 12. Yüzyıla kadar inen dinsel bir tarih var. Adanın doğal yapısı muhteşem ve oldukça etkileyici. SSCB'nin bitmesiyle dinlerini tekrar rahatlıkla yaşayabilme imkânına kavuşan Ruslar ve diğer ülkelerden gelen Ortodokslar adaya akın etmekte.

         Rusya'daki en önemli değişikliklerden birside halkın tekrar dine yönelmesi. Rusya devleti tarafından dini değerlerin yükselmesi oldukça önem taşıyor ve destekleniyor. Böylelikle ülkedeki alkol ve fuhuşla benliklerini kaybeden, ya da kaybettirilen, güçsüzleşen bireylerin dinle tekrar eski gücüne ve benliklerine dönmesi için yardım edeceğine inanılmakta. 100 yıl içinde hemen hemen her on yılda bir büyük savaşlar ve toplumsal olaylar yaşayan Rusya her yönüyle oldukça etkileyici ve büyük bir ülke. Her köşesinden tarih ve sanat fışkırıyor. Aslında yazacak o kadar çok şey var ki, buna köşeler yetmez.

        Öyle ki mezarlıkları bile turizme kazandırılmış durumda. Moskova'da Nazım Hikmet'in de yattığı Nova Devicye Mezarlığı'ndan sonra görme şansını yakaladığımız St. Petersburg'daki Tikhwin Mezarlığı da  Chaikovsky and Dostoyevski gibi nice ünlüleriyle, Rus turizmine hizmet ediyor. Rusya'da bulunduğumuz süre içersinde Bolu kamuoyunu pek takip etme şansımız olmadı. Bu sebeple yazımızın başlığını Rusya arası olarak attık ve kısa bir paylaşım yaptık. Bu paylaşımımızı Valaam Adası'nda birkaç kareyle süsleyelim.

          Tebrik
         Bolu'nun çehresinin değişmesinde yaptığı eserlerle yer tutan Yılmaz Becikoğlu Amcamız yeni bir projeyle Bolu'ya hayat vermeye devam ediyor. My Dream City projesinin Bolu'ya hayırlı olmasını diliyorum ve Becikoğlu Grubu'nu tebrik ediyorum. Projeye İngilizce My Dream City adı yerine, Rüya Şehir konması hem güzel Türkçemizi koruma açısından, hem de söylenebilirlik ve hafızalarda yer tutma açısından çok daha iyi olurdu kanaatindeyim.

        Başsağlığı
       Mahalleden Abilerimiz Oktay ve Gürsel  Esen'in sevgili babaları Sami Esen Amcamızın vefat haberini üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Sami amcamıza Yüce Allah'tan rahmet, Esen Ailesi'ne Başsağlığı dilerim.

    • sinan gökdemir5 Ekim 2010 . 18:57

      CUMHUR KARDEŞİMİN YAKINI BİZİMDE YAKINIMIZDIR.ÜZÜNTÜLERİNİZE YÜREKTEN KATILIYOR HANE HALKINA SEVENLERİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM.ALLAH RAHMET EYLESİN.GERİDE KALANLARA UZUN ÖMÜRLER DİLERİM ŞEHRİ MENGENDEN.
    • gürsel esen4 Ekim 2010 . 08:49

      cumhur başsağlığı yazını okudum.Allah geride kalan tüm dostlarına ve sizlere uzun ömürler versin.tşk ler.
    • velud yazar1 Ekim 2010 . 19:31

      cumhurcuğum yazım sizleri incitmek için yazılmamıştır.hassasiyetine teşekkür ederim.güzel yazılarını okumaya fotoğraflarına bakmaya başlamak çok güzel bir duygu.abime ve ev halkına selam sevgiler
    • Cumhur Bandakçıoğlu30 Eylül 2010 . 09:54

      Teşekkürler Ayhan Abicim..Mantarlar gerçekten çok enteresandı. REsimlerde görüp ilk defa canlısını gördüğüm bir tür ve çok zehirli..
    • Ayhan Can30 Eylül 2010 . 09:15

      Cumhur, yazın ve resimlerin çok güzel...Özellikle mantar karesini çok güzel yakalamışsın...Yalnız dikkat et,o türler en zehirli mantar türlerinderdir...Onları ellemek bile tehlikeli...Elleri güzelce yıkamak gerekli...Nevzat Hoca'mın Facedeki paylaşımına teşekkür ediyor,sana da selam ve sevgilerimizi yolluyoruz...

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Düşman isterseniz dostlarınızı geçmeye çalışınız. Dost isterseniz , bırakın , dostlarınız sizi geçsin.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak