Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Günaydın Beyler! (BONJOUR!!)

Cumhur Bandakçıoğlu

    30 Haziran 2009

      Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü yeni çöp toplama sistemine göre tüm mahallelere çöp poşeti dağıtıp, çöpleri ayrıştırılmış bir şekilde toplayacakmış!

    Gelişmiş ülkelerde uygulanan geri dönüşüm, yani çöplerin ve atıkların ekonomiye tekrar kazandırılması, doğanın korunmasından, tasarrufa birçok getirisi olan medeni bir sistemdir.

    Bundan 5 yıl önce 30 Ağustos 2004 tarihinde köşemizde, 'Avrupada Gözümüze Çarpanlar' başlığıyla, yazmışız ve demişiz ki;

    Ertesi sabah Belçika Mons´da yaşayan bir arkadaşımıza kahvaltı için konuk oluyoruz. Evinin önüne geldiğimde bir bakıyorum evlerin önünde çöp torbaları, işte konumuz hazır diyorum. Önce resimleri çekiyorum. Kahvaltıda konuya derinlemesine giriyoruz. Çöpler iki ayrı poşette. Haftada bir gün toplanıyor. Şişe, pet şişe, karton gibi geri dönüşüme uygun atıklar bir poşette, bunlarda kendi aralarında ayrı ayrı konuyor. (içi gözüken daha şeffaf) Diğer atıklar ise daha kalın (içi gözükmeyen) bir poşette toplanıyor.

    Her bölgenin çöp poşetleri farklı renkte. Böylelikle kendi çöplerinizi gidip başka bir bölgeye atamıyorsunuz. (Zaten böyle birşey mümkün değil) Çöplerin bu şekilde toplanmasının tek sebebi ayrıştırmayla çöpleri ekonomiye tekrar kazandırmak. Tabi Avrupa´da sokaklarda sahipsiz kedi, köpek olmadığı için çöplerin hayvanlar tarafından parçalanma şansı yok. Çöplerin çevresinde ne bir akıntı, ne bir sızıntı var. Yani poşeti kaldırdıktan sonra yere oturabilirsiniz. Örnek olması amacıyla iki adet çöp poşetini de yanımda getiriyor ve gazeteye teslim ediyorum. İlgililere duyurulur. Resimde göreceğiniz gibi çöp manzaraları Bolu´dakinden çok daha farklı. İşin temelinde kültür ve eğitim var. Ülkelerini, şehirlerini, caddelerini, sokaklarını seven toplumlar var.

    Tabii ki bizim 5 yıl önce yazdıklarımız dönemin yetkililerince dikkate alınmadı.  Çöp poşetlerinden örnek getirip Bolununsesi ne de bırakmıştık.  Ardan 5 yıl geçti Bolu Belediyesi bu önemli noktayı ancak idrak edebildi. Ne diyelim! Yorumsuz kalmak en iyisi galiba! Resim; Meşhur Torbalar.

    Abant'ı Bolu Belediyesi'ne mi vereceklermiş?

    Bence kesinlikle büyük hata olur. Bolu merkezdeki parklarımızın hali ortadır. Şehrin parklarına bakamayan bu konuda Türkiye'nin açık ara en kötü vilayetlerinden olan bir Belediye, Abant'a nasıl bakacak?

    Tabiî ki Abant'tan Boluspor'a gelir aktarılmasına hiçbir itirazımız olmaz.

    Gelin yine 5 yıl öncesine gidelim  27 Ocak 2004 tarihinde  'DİMYAT- PİRİNÇ-BULGUR' başlık yazımızdan, kısa kısa;

     Abant üzerine nutuklar atarken yurt dışında olduğumuz süre içerisinde Abant, Bolu´nun gündemine bomba gibi düşmüş. Ben yazdığımda inanın durumun böyle olduğunu düşünmüyordum.

    Bilemiyorum ne kadar doğru veya yanlış ama sayın Mir Mehmet Dengir Fırat´ın böyle bir eylem içinde olması beni hiç şaşırtmadı. Gerçekten çok farklı, özel ve de karizmatik bir isim soyada sahip olan Sayın Fırat ister istemez, doğal olarak bu tür olaylarda sahne olacaktır....

    Mir Mehmet Dengir Fırat, safi karizma! Yani benim de böyle bir ismim olsa herhalde ben de her şeyin ortasında olurum. Halihazırda ulusal basınımızda da birçok yerde Sayın Fırat´ı manşet olarak görüyoruz. Bir kez daha söylüyorum, olay tamamen isimden. Çok karizmatik.

    Bir önceki hükümette de Şevket Bülent Yahnici ismi vardı, bu isimde beni çok etkilemiştir. Tonton, pozitif enerji veren bir şahsiyet sergiliyordu.

    Eminim ki O, Şevket Bülent Yahnici Abant Gölü gişelerinde, gişe görevlisiyle Boluspor´un üç kuruşluk bağış makbuzu için sıkıntı çıkarmazdı.

    Bundan tam 5 yıl önce Boluspor'un Abant'tan aldığı gelir, şimdilerde esamesi pek okunmayan AKP Milletvekili, Mir Dengir Mehmet Fırat tarafından kesilmişti. O dönem Bolu Belediye Başakanı DSP'li Yüksel Ceylan, Boluspor Klübü Başkanı da CHP'li Yener Bandakçıoğlu idi.

    Aladdin Yılmaz AKP il başkanıydı yine AKP'nin Bolu'yu temsil eden 3 milletvekili vardı. Boluspor o zaman da Bolu'nun takımıydı.

    Hemen hemen her konuda bizden sizden felsefesini siyasi öncelik haline getiren ve bunu dile getirmekten hiç çekinmeyen AKP zihniyeti, Abant'tan Boluspor gelir sağlamanın tek yolunun, Tek parti iktidarı, İl Başkanı, Milletvekilleri, Belediye Başkanı ve Kulüp başkanının bir arada olmasına bağlıyor. (Hoş henüz ortada bir şey yokta, inşallah gerçekleşir)

    Evet sevgili okurlar, sporun ve bir şehrin ortak değerinin siyasete nasıl kurban edildiğini güzel bir göstergesidir bu. Dileğimiz, ülkemizin bu tip ufak hesaplardan er geç bir gün kurtulmasıdır.

    Geçtiğimiz hafta Bolu daydık, kulağımıza Belediyemizin, sıvası boyası eskimiş konutlara uyarıda bulunduğunu ve yenileme yapılmasına dair tebligat yapıldığını öğrendik. Sevindik. Bu konuda biraz daha seçici davranılması, şehre özgü renklerin belirlenmesi, ayrıca imkânları kısıtlı konutlara maddi destek verilmesini de dileriz.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    İşsiz adam durgun su gibidir, bozulup kirlenir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak