Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

 Daha Sağlıklı Bir Tatil

Cumhur Bandakçıoğlu

 Daha Sağlıklı Bir Tatil
    28 Temmuz 2020

         Daha Sağlıklı Bir Tatil
         Tecrübe en büyük sermayemizdir. Türk Turizm Sektörü, bugüne kadar yaşadığı tecrübe ve gelişimle Dünya çapında başarı grafiği istikrarlı bir şekilde yükselen ve ülke ekonomisi için çok önemli bir gelir kaynağı olan önemli bir katma değer yaratıcısı, ülkemizin gözbebeği iş koludur. Bu büyük tecrübe ve oluşturduğu dinamik yapı, sektörün bugüne kadar karşılaştığı her türlü krizde başarılı sınavlar verdirmiştir. 
          Bugün, COVID 19 pandemisi dolayısıyla yaşanan gerçekler, şimdiye kadar hiç yaşanmamış bir durumu bütün dünyaya tecrübe ettirmektedir. Turizm, sektörümüz de bu süreçte en büyük sıkıntıyı yaşayan ülke ekonomisinin lokomotif sektörlerindendir. Özellikle de bu sıkıntının büyük beklentilerimiz olduğu turizm sezonu öncesine denk gelmesi, sektörün tüm bileşilenlerini olumsuz etkilemiş büyük bir sosyolojik ve ekonomik hasara ve de gelir kaybını yol açmıştır. Yaşadığımız sürecin turizm sektörüne yansımaları, hiç şüphe yoktur ki, turizmi sil baştan yeniden yazdıracak ve yeni bir modelin yolunu açmaktadır.  
          Mevcut durum karşısında da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çok ivedi bir şekilde eylem planını açıklaması ve turizmde karşı karşıya kaldığımız bu zor durumun en az hasarla geçirilmesi açısından çok önemlidir. Turizmde en önemli değer güvendir. 
          Bu kapsamda ülkemizde, tatil beldelerimizde ağırlayacağımız yerli ve yabancı misafirlerimiz için konaklama tesislerimizde mevcut durumla ilgili bir sertifikasyon programı uygulanması hasıl olmuştur. 
          T.C. Sağlık Bakanlığı, T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, Dünya Sağlık Örgütü̈, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, TSE 13811 no’lu Hijyen ve Sanitasyon Yönetim Sistemleri, Ulusal ve Uluslararası Sağlık ve Turizm Sektörleri uygulama örneklerine dayanılarak bir form üzerinden sertifikasyon yapılmasına karar verilmiştir.  
           Genel olarak hijyen odaklı kurallar çerçevesinde oluşturulan kriterlere uyan konaklama tesisleri kriterlerin tamamını yerine getirdikleri takdirde, bu sertifikayı alabilecekler ve daha sağlıklı bir tatili misafirlerine sunabileceklerdir. 
          Sertifika kriterlerinin ana başlıkları aşağıdaki gibidir. 
          Misafirlerin son 14 gün içerisinde bulunduğu ülkelerin kaydının tutulması. 
          Ortak kullanılan alanların sosyal mesafeye uygun olması. 
          Periyodik açık ve kapalı alan dezenfeksiyonu. 
          Otel içerisindeki misafirlerin termal kameralarla ateşlerinin ölçülmesi. 
         Tesiste sağlık bakanlığınca belirlenen standartlara uygun sağlık ekipmanlarının ve görevlilerinin hazır bulundurulması. 
          Standartlara uygun malzemelerin kullanılması. 
          Tesislerin her bir köşesinin Corona virüs için steril hale getirilmesi. 
          Tesiste çalışanların Corona virüs konusunda eğitim almış olma. 
          T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda TÜROFED, TÜROB ve TUÜRYİD gibi sektör sivil toplum kuruluşlarının görüşleriyle belirlenen formda  Toplam 10 Ana başlık ve 132 Madde üzerinden değerlendirme yapılacaktır. Belgelendirmeyi yapacak kuruluşların isimleri belirlenmiştir. Belgeyi almak zorunlu değildir. 
          Sezonun bugüne kadar gelen büyük bir bölümünü boş geçiren işletmeler, Kurban Bayramı Tatili dolayısıyla iç pazardaki hareketlenmeden nasiplerini almaya başladılar. Umarız bu zor sureci kazasız belasız bir şekilde atlatırlar ve bu kayıp yılda bir nebzede olsa moral bulurlar.  Sektör paydaşlarının bu morale gerçekten çok ihtiyacı var. Herkese sağlıklı tatiller. Bu vesileyle bu köşeyi okuyarak onurlandıran herkesin Kurban Bayramını En İçten Dileklerimle Kutlarım. 
           Cumhur Bandakçıoğlu 
     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır. Bugün yarına dünle beslenerek yol alır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak