Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Haşema (Adını tam bilemiyorum, yanlışsa özür dilerim)

Okuyucu Mektubu

    17 Ekim 2011

         Bu giysi Kırkpınar pehlivanlarının giydiği kispete benziyor ama tam olarak o değil, bezden yapılmış bir şey. İnsanın belden ayak bileklerine kadar uzayan pijama görüntüsünde bir giysi. Ben bununla Bolu kaplıcasında tanıştım.
         Bu girizgahtan sonra gelelim bununla ilgili konuya;
         AKP'nin ve hükümetinin kapalı alanlarda sigarayı yasaklamasının zahirdeki-görünüşteki gerekçesi nedir? İnsan sağlığı. Buna itiraz yok, ama asıl gerekçe nedir? Mekruh olması. Alkol tüketiminin azaltılması için yapılan aşırı zamlar, tüketiminin yasaklanması noktasına kadar getirilen kısıtlamaların zahirdeki gerekçesi nedir? İnsan sağlığı. Buna da itiraz yok. Ama gizlenen asıl gerekçe ne? Onların anlayışına göre, alkolün haram olması.
         Sokaktaki sade vatandaş tüm bu yasaklama ve kısıtlamaların gerekçesini İNSAN SAĞLIĞI olduğunu sanıyor. Oysa bu yasaklamalar ve kısıtlamaların amacı yukarıda belirttiğim gibi İNSAN SAĞLIĞI falan değil, alkolün haram, sigaranın mekruh olması sebebiyle YASAKLANMASI ve KISITLANMASIDIR. İleriki yıllarda bundan tümden ve kanunla yasaklanacaktır. Bu böyle biline. Nitekim son ÖTV zamlarından (pardon güncellemelerinden!) sonra Sayın Başbakanımız dilinin altındaki baklayı çıkardı, ne dedi, içmesinler dedi. AKP'nin yaptıklarından yapacaklarını tahmin etmek zor değil. Bu durumu küçük bir fıkra ile anlatayım. Karadenizliye sormuşlar " Hamsiden kaç çeşit yemek yaparsınız" diye, o da 40 çeşit demiş, say bakalım demişler, Karadenizli başlamış saymaya, bir "hoşaf" der demez, tamam anlaşıldı, yaptığınızdan yapacaklarınız anlaşıldı diye sözünü kesmişler. Benim gösterdiğim bu örnekten AKP'nin yaptıklarından yapacakları anlaşılmıyor mu?
         Birkaç yıl öncesine kadar Bolu kaplıcalarda iç kısıma girerken ikaz-yasak levhaları (yazıları) vardı. Ne diyordu bu yasaklarda, içeride yemek yemek yasak, duş almadan havuza girmek yasak, şortla, mayo ile, kilotla, HAŞEMA ile girmek yasak.
         Şimdi bu yasak levhaları-yazıları kaldırıldı. Neden kaldırıldı?
         Dincilik rüzgarına hatta fırtınasına kapılanlar içeriye ve havuzlara haşema ile girebilsinler.
         Birkaç gün önce, sabah erken saat 7'de küçük kaplıcaya gittim, kaplıcanın verdiği temiz, mis gibi kokan hijyenik kurallara göre yıkanmış-temizlenmiş havluları aldım, içeri girdim. Duşumu aldım, havuza girdim. 3 veya 4 kişiydik. Yarım saat kadar sonra 5-6 genç geldi, hepsi de siyah renkli haşemalı, atladılar havuza. Hemen çıktık havuzdan. Nedeni ise; haşemaların ne kadar temiz ne kadar hijyenik kurallara uygun temizlenmiş olduklarını, mikrop taşıyıp taşımadıklarını bilmediğimiz için tedirgin olduk. ( Belki çok da temiz olabilirler ama bizce malum olmadığı için tedirgin olduk) Ben 74 yaşındayım. 7 yaşımdan beri kaplıcaya giderim. Son birkaç yıl öncesine kadar "haşema"yı bilmezdim. Görmedim. Atalarımız hamama ve kaplıcaya havlu ile girerlerdi. Şimdi ne oldu da haşema giyiliyor? Bende saf saf "ne oldu" diye soruyorum. Sani ne olduğunu herkes bilmiyor gibi.
          Şimdi soruyorum. Kaplıcalardaki eski yasaklar neden kaldırıldı? Özellikle kaplıcaların yönetiminden sorumlu Özel İdare yöneticilerine-Sayın Tahsin Akduman'a ve Sayın Mücahit Kutlu'ya soruyorum, hani mensup olduğunuz AKP gerek sigara ve gerek alkol .konusunda insan sağlığını bu kadar çok düşünüyordu, ne oldu, karşınıza sağlığa hiç de uygun olmayan haşema çıkınca sus-pus oldunuz. Yasağı kaldırdınız. İşte samimiyetsizlik burada açıkca kendini gösteriyor. Onun için diyorum ki AKP yöneticilerine göre alkol haram olduğu için sigara mekruh olduğu için yasaklamalar ve kısıtlamalar getirildi. İnsan sağlığı bahane.
         Bu sorumu hamam ve kaplıcaların temizliğinin denetiminden sorumlu kamu kurum amirlerine de soruyorum.
         Bir babayiğitten cevap gelirse sevinirim.
         Herkese temiz bir ortamda yaşam dileği ile.


                                                                                      İlhami CANDEMİR

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Büyük sıçrayışı gerçekleştirmek isteyen, birkaç adım geriye gitmek zorundadır. Bugün yarına dünle beslenerek yol alır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak