Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Bolu'da otopark sorunu

Salvador Dali

    10 Temmuz 2015
          Bolu'da otopark sorunu var mı? Cevabınız tabi ki; evet. Peki, bu sorunu kim yarattı? Tabi ki şu ana kadar Bolu'yu yönetenlerin tümü.
          Bu konu Ankara/Ulus'ta meydana gelen otoparkçı cinayetinden sonra özel önem kazandı. Dükkânlarına alışveriş için gelen müşterilerin 10-15 dk'lık araç park etmesine otopark ücreti alınmamasını isteyen esnafla otoparkçı arasında çıkan kavgada genç bir esnaf hayatını kaybetti. Altın kaplamalı silahını polisin yanında ateşleyen otoparkçı bir ailenin hayatını kararttı. Ankara'da Belediye bazı caddeleri şahsa kiralıyor. Kiralayan ise maksimum kazanç almanın yollarını arıyor. Bu durumda kavgalar kaçınılmaz oluyor. Bolu'da böyle bir noktaya gelinmedi henüz, ancak yumruklu kavgaya varan bazı tatsız durumları duyduk. Ama, Ulus'ta olan olaylar ileride burada da olmaz anlamına gelmez. Bana göre her ilde otopark kavgaları patlamaya hazır bir bomba.
           Peki, caddeler nasıl otopark alanlarına dönüştü? Bu duruma nasıl ve nereden geldik? Türkiye'de tüm belediyelerde olduğu gibi Bolu'da da bir ev yapmak istediğinizde, belediye projede otopark görmek ister. Eğer ev projenizde otopark yok ise bu arabanızı sokağa koyacağınız anlamına gelir ve belediyeye ciddi bir sokağa park etme parası ödemek zorundasınız. Eğer ödemez iseniz evinizin yapımına başlayamazsınız. 100- 200 dairesi bulunan bir siteden belediyeye aktarılan otopark gelirinin büyüklüğünü düşünün. Borç almak için İller Bankası'nın kapısını aşındıran belediyeler için can kurtarandır bu gelir. Bu gelirden mahrum kalmak istemeyen belediyeler şehrin yollarının otopark olmasına göz yummaktadırlar. Müteahitler için ise belediyeye bu parayı vermek, siteye bir kat daha ekleyip otopark yapmaktan daha karlıdır. Bu arada evinizin bahçesine yapılan otopark belediye tarafından otopark olarak kabul edilmez, mutlaka bina projesi içinde gösterilmelidir.
         Sonuç olarak evi yaparken, projesinde otopark olmayan ev sahibinden park parası peşin olarak alınır. Hemen aklınıza şu geldi değil mi?
         - Park parasını peşin verdim kardeşim, neden benden bir de parasını verdiğim yere ikinci defa park parası istiyorlar?
          Bence de bu işte bir mantıksızlık var. Mahkemelere intikal etmiş otopark anlaşmazlıklarında, mahkemeler vatandaş lehine karar vermektedir.
          Şehirleri güzelleştirmenin en önemli yollarından biri de yeni imar kanunundan geçmektedir. Bu kanunla her projede daire sayısı kadar otopark mecbur tutulmalıdır. Biz millet olarak, olumsuzluklar başımıza geldiğinde önlem almaya bayılırız. Bir öngörümüz, yani ileride nasıl bir problemle karşılaşırız konusuyla hiç ilgimiz olmaz. Şu an her projede bir otopark olması zorunluluğu, İstanbul'da devasa boyutlara ulaşan park yeri bulma karmaşasından sonra, tartışılıyor. Umarım Bolu'da da yeni yapılan her eve ve sitelere kapalı otopark yapma zorunluluğu gelir de bir nebze sorunlar azalır. Saygılarımla.
                                                                               

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak