Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Soba Candır

Salvador Dali

    18 Şubat 2016

          Soba Candır

           İlla bir ünlünün sahip çıkması mı gerekiyordu şu sobaya?
    *****
          Hemşerim de olan Fatih TEKKE, Boluspor yönetiminden sobalı bir ev istemiş ve ona Kılıçaslan Mahallesi'nde isteklerine uygun bir ev kiralanmış. Ben dahil bir çok kişi şaşırdı. Sonra çocukluğumdaki hatıralarım aklıma geldi ve çok hak verdim Fatih TEKKE'ye.
    *****
           Soba can olduğu kadar aynı zamanda zordur da. Bütün bir kış kullanırsınız. Havalar ısındığında odada yer kaplamasın diye sökülerek bodruma, tekrar kullanmak üzere koyulur. Ancak, önce dikkatle temizlemek gerekir. Borulardaki kurumlar içine kağıt parçaları sıkıştırılarak itelenir ve tüm kurum yok edilir. Bu işlemi suyla yapanlar da vardı. Sonbaharla birlikte, bu temizlenmiş  soba tekrar evimizin salonunda veya odasında başköşeyi kapardı.
    *****
          Babam soba ustası olduğundan evimizin her odasında  bir soba vardı. Ben en çok üç ayaklı küçük, fındık kabuğuyla tutuşturulan içinde odun yanan sobayı severdim. Küçük olduğundan hızlı yanar ve sürekli içine odun atarak ateşi desteklemek gerekirdi.
    *****
          Bir diğer odada ise kuzine dediğimiz, fırın yerine de kullanılabilen başka bir soba vardı. Bu soba sürekli yanar içinde yemek hiç eksik olmazdı. Bizim yemek pişirme ocağımız bu sobaydı. Sabahları üstüne koyduğumuz maşada kızarttığımız ekmeğin kokusu hala burnumda tütüyor. Sürekli olarak üstünde demlenen çayın tadı hala damağımda yer kaplıyor.
    *****
          Biliyorum rahatlığından dolayı doğalgaza iyice alıştınız. Dondurucu soğukta, sobanın küllerini dışarı döktüğünüz ve sobayı tekrar kömürle odunla doldurduğunuz günleri anmak dahi istemiyorsunuz. Ancak, sobanın başında oturup üstünde kestane yapmayı, ekmek kızartmayı, çay demlemeyi hayal etmeyen yok gibidir.
    *****
           Ne güzel demiş sayın TEKKE 'sobayı seven bir insanım. Soba geçmişimle bağımı hep sıcak tutar.'
           Acaba bu ve bunun gibi sebeplerden mi  geçmişimizi unutuyoruz?

                                                                  

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Geçmişten çok geleceği düşünmeliyiz, çünkü bundan sonra orada yaşayacağız.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak