Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Hangi tür lamba ile aydınlatma yapmalıyım?

Hangi tür lamba ile aydınlatma yapmalıyım?
    15 Mart 2014
    Hangi tür lamba ile aydınlatma yapmalıyım?

          Akkor filamanlı lambalar çektikleri elektrik enerjisinin sadece yüzde 4'ünü ışığa çevirirler. Son derece verimsiz olan bu tür ampullerin kullanımı bir çok ülkede yasaklandı. Ülkemizde halen daha satılıyor ve kullanılıyor.

          Çubuk şeklindeki balastlı flüoresan lambalar ise çektikleri enerjinin sadece yüzde 12'sini ışığa çevirirler. Bunlar da düşük verimli lamba sınıfına girerler. Türkiye'de şu anda yüzde 60-70 oranında bu tür lambalar kullanılmaktadır.

          Sodyum buharlı, civa buharlı, halojen, metal halide gibi daha çok dış aydınlatmada kullanılan lambalar da çok fazla enerji sarfiyatına sebep olmaktadırlar.

         Son 10-15 yıldır yaygınlaşan, küçük boyutlu (kompakt), elektronik devreli balastı olan halk arasında tasarruflu lamba olarak bilinen türler çektikleri enerjinin yüzde 50-60'ını ışığa çevirirler. Bu tür lambaların TSE, CE, ISO kalite belgesine sahip türleri oldukça uzun ömürlü ve sağlıklı aydınlatma yapmaktadırlar.
    Ancak ülkemizde bu lambaların en kalitesiz, zararlı ışınlar yayan, kısa ömürlü, kalitesiz "ucuz fiyata satılan" türleri geniş bir pazar payına sahiptir. Örneğin 20 Watt gücünde, kaliteli bir kompakt flüoresan lamba 10-15 TL'ye satılırken Uzakdoğu ülkelerinde üretilmiş vasat türleri 3-5 TL'den müşteriye sunulduğu için çok tercih edilmektedir.

          Son 5 yıldır LED'li aydınlatma gereçleri de kullanım alanına girmiş durumdadır. Bu türlerin aydınlatma verimi yüzde 90-95'ler düzeyine kadar çıkabilmektedir.
         LED teknolojisi yeni olduğu için fiyatlar henüz "satın alınabilir" seviyeye düşmemiştir. Üzerinde 3-5 Watt yazılarak halka sunulan, ucuz fiyatlı, Uzakdoğu ülkelerinde üretilmiş LED aydınlatma gereçleri aslında 20-25 Watt enerji tüketmektedir.

        Sonuç olarak 2014 yılı itibariyle ev ve iş yerlerini en ekonomik aydınlatma için:

         a. TSE, CE, ISO kalite belgeli kompakt flüoresan lambaların 10-25 Watt arası güç çeken türlerini tercih edebiliriz.

         b. TSE, CE, ISO kalite belgeli LED lambaların 3-15 Watt arası güç çeken türlerini tercih edebiliriz.   

          Hangi markayı tercih edeyim diye soranlara bunu söyleyemem. Kurumsal kimliği olan, garanti belgesi bulunan markaları tercih edersek hem kendi paramızı hem de ülkenin döviz kaybını önlemiş oluruz. Türkiye'de 18 milyon ev, milyonlarca işyeri mevcuttur. Her hane günde 1 kWh (kilowattsaat) enerji tasarrufu yapmış olsa bu yılda yılda 3 milyar TL dolayında bir paranın boşa gitmesini önlemiş oluruz.  

      14.03.2014
    Ali Özdemir Eğitimci - Yazar - Yayıncı Tlf.            : 0505 220 83 85 Web        :
    www.aliozdemir.net E-posta    : aozdemir53@hotmail.com

         

    • UZUN ADAMA KURBAN16 Mart 2014 . 02:58

      bU ÖNEMLİ BİR TEKNİK AYRINTIYIDA SİYASETE SOKAK ZAVALLILAR KAFALARINIZ BU KADAR ÇALIŞIYOR İŞTE. ALİ HOCAM TEŞEKKÜR. FAKAT ZAMANLAMA MANİDAR GİBİ GELDİ FAKAT OLAYI DÜŞÜNENLERİN DÜŞÜNDÜĞÜ GİBİ GERÇEKLEŞMEZ. MİLLETİMİZİN GÖZÜ AYDINLANDI NUR YAĞIYOR İNŞAALLAH.
    • GERÇEKÇİ15 Mart 2014 . 11:15

      yazılan çizilen her şeyi farklı yorumlayan başka bir millet daha yoktur sanırım yeryüzünde. yukarda faydalı bir yazı bir makale yazılmış ama bizim yaptığımız yorumlara bakarmısnız. çıkartalım artık şu at gözlüklerini kafamızdan.
    • AKP Ampulü..15 Mart 2014 . 09:33

      AKP ampulü de verimsiz, eski flamanlı ampuller sınıfında yer alıyor.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Bir milletin büyüklüğü, nüfusunun çokluğu ile değil, akıllı ve fazilet sahibi adamlarının sayısı ile belli olur.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak