Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

İzzet Baysal'ın çok irdelenmeyen yönleri

İzzet Baysal'ın çok irdelenmeyen yönleri
    5 Mart 2014
    İzzet Baysal'ın çok irdelenmeyen yönleri

          1985 yılında Marmara Üniversitesine kayıt oldum. Babam düşük dereceli bir memur olmasına rağmen, Devlet yurduna kabul edilmemiştim. Sınıfımızda 64 öğrenci vardı. Bunların yüzde 90'a yakınının hali vakti benden iyi olmasına rağmen yurtta kalıyorlardı. Özel yurda girebilecek ya da ev tutabilecek maddi gücümüz yoktu.
          Mecburen okula çok uzak bir muhitte oturan akrabamın minik evine sığınmak zorunda kaldım. Zorunlu konuk olduğum iki küçük odalı evde zaten dört kişi yaşıyordu. Benim de katılmamla birlikte sıkıntı biraz daha arttı.
          Çok net hatırlıyorum. 1985 yılında rahmetli babamın maaşı 60 bin TL (şimdinin parasıyla 1200 TL filan) idi. Ve bana her ay 30 bin TL para gönderiyordu. Bolu'da 5 nüfus 60 bin TL ile geçinme mücadelesi verirken, bana aylık gelirin yarısı gönderiliyordu. Buna rağmen çok dardaydım. Kitap, elbise, gıda, yolculuk masraflarını karşılayamıyordum. Gazete almaya bile para yetiremediğim zamanlar olduğunu çok net hatırlıyorum. Öğlenleri okulun mütevazı kantininde bir çay ve bir simidi bile utana sıkıla alıp yiyordum.
           İşte bu zor günlerde İzzet Baysal Vakfı'nın kurulduğunu tesadüfen öğrendim. Her işimi yazarak hallettiğimden hemen Vakfın İstanbul'daki merkezine mektup gönderip durumumu izah ettim.
             Kısa süre sonra mektuba cevap geldi. O zaman 10 kadar başka vakfa da mektup gönderip burs/kredi talep etmiştim. Diğerlerinden hiç bir cevap gelmemişti.
           İzzet Baysal Vakfı'nın İstanbul Karaköy'de bulunan ofisine gittim. Orada Sayın Ahmet Baysal ve Rahmetli Sayın İzzet Baysal Beyefendilerle tanıştım. İçinde bulunduğum koşulları anlattım.
            Ve İzzet Baysal Vakfı ayda 20 bin TL (şimdinin parasıyla 400 TL filan) burs vermeye başladı. Her ay Karaköy'deki irtibat ofisine, ya da Topkapı'daki İz-sal Döküm Sanayi firmasındaki ofise gidip bursu elden teslim alıyordum.
           Büyük insan İzzet Baysal Bey'in maddi katkıları olmasa idi, belki üniversiteyi dört yılda bitiremezdim, ya da bırakmak zorunda kalırdım.
           Burs bedelini almak için Vakfa gittiğimde çok sade, gösterişsiz, zenginliğin belli edilmediği bir ortam ile karşılaşırdım.
            O yıllarda İzzet Baysal Bey İstanbul'un vergi rekortmenleri listesinde yer alırdı, ama adı magazin/cemiyet basınının renkli sayfalarında hiç yer almazdı.
           İlk yıl 20 bin TL olan burs, sonraki yıllarda 25 bin TL olmuştu. Son bursumu almaya gittiğimde Sayın Baysal bana mealen şunu vasiyet (nasihat) etmişti: "Evladım, sana verdiğimiz bursun geri ödenmesini istemiyoruz. Tek ricamız memleketini seven, çalışkan olan, üretken olan bir insan olmanızdır. Ben çok fakir bir kökene sahibim. Elde ettiğim serveti ter dökerek, durmadan çalışarak oluşturdum. Bu mal varlığımı da yine topluma bırakacağım."
            Sayın Baysal'ın bu nasihatine elimden geldiği kadar uymaya çalıştım...

            Hiç bir karanlık derneğe, fraksiyona, locaya, kliğe, zümreye yanaşmadan, sadece ülke sevgisiyle çalışarak bizlere büyük eserler sunan Sayın İzzet Baysal'ın Japon toplumuna çok benzeyen yaşam felsefesinin yeni kuşaklara pek de iyi düzeyde aktarılamadığını düşünüyorum. 

                                                                      Ali Özdemir
                                                           Eğitimci - Yazar - Yayıncı

    • Ali Yiğit8 Mart 2014 . 16:23

      Ali Özdemir bey, burda yazınızı belirttiğiniz gibi "Evladım, sana verdiğimiz bursun geri ödenmesini istemiyoruz. Tek ricamız memleketini seven, çalışkan olan, üretken olan bir insan olmanızdır. Ben çok fakir bir kökene sahibim. Elde ettiğim serveti ter dökerek, durmadan çalışarak oluşturdum. Bu mal varlığımı da yine topluma bırakacağım." İzzet Baysal'ın özü budur. Bolu'ya yaptığı yatırımlarda bunu gösteriyor. Ali Özdemir bey yazınız için tşk ediyorum.
    • Ali Özdemir6 Mart 2014 . 13:12

      KISA CEVAPLAR

      "Sayın Öğrenci
      Bu konuda üzerime düşeni yapıyorum. Belge isterseniz sunabilirim."

      SAYIN BOLU'LU
      Size ne diyeyim bilmiyorum. İnsanın mesleğinin ne olduğunu iletmesi suç mu? Hırsızlık mı yapıyorum? Yanlış olan nedir?
      Yazımın altına adımı ve unvanımı koymayayım mı?

      -
      Bu tür akıl dışı yorumlar nedeniyle yazı yazma motivasyonumu kaybediyorum.
      Japon kültürünü incelemediğinizi düşünüyorum.
      Japonların külütürü = Türk kültürü.
      SIRF ELEŞTİRİ olsun diye yorum yazılmaz.
      SİZ NE ÜRETTİNİZ?
      2 paragraf yazıda bile 12 tane yazım hatası gördüm.
      BİRİNCİSİ: BOLU'LU olmaz. Bolulu olur.

      PES
    • Öğrenci6 Mart 2014 . 09:22

      Ali Bey öğrencilik yıllarınızda olduğu gibi İzzet Baysal Vakfı aracılığı ile maddi durumu zayıf bir öğrencinin elinden siz de tutmayı düşünmez misiniz?  
    • Bolu'lu6 Mart 2014 . 08:22

      Sn. Ali Özdemir, Rahmetli İzzet babanın yaşamı tam bir Müslüman Türk felsefesi idi. Müslümanlığını ve Türklüğünü laf olsun, reklam olsun diye reklam etmeyen fakat o iki düsturun gereği ne ise yapan bir büyüğümüz idi. Maalesef şimdi ve o zamanlar da toplumda kendini çok dindar ve Türk olduğunu
      göstererek her türlü şaklabanlığı yapanlar var. Ben her zaman Cennet mekan İzzet babamızın gerçek bir Müslüman ve Türk felsefesi ile yaşadığına inanan birisiyim. Kesinlikle japon felsefesi diye bir yaşamı yoktur. Bizler bir parça İzzet babanın yaşamını gerçekleştirsek hem ülkemiz hem ailemiz rahat ve refah olarak yaşar.
      Siz de Ali bey, Eğitimci-yazar ve yayıncılığınızı reklam etmeden yazarsanız İzzet babanın yaşam felsefesinin ucundan yakalamışsın

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak