Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Kiracılar, ev sahiplerini SOBE leyecek!

Kiracılar, ev sahiplerini SOBE leyecek!
    21 Şubat 2024

    Kiracılar, ev sahiplerini SOBE leyecek! Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ...

          Kiracılar, ev sahiplerini SOBE leyecek!
          Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kaybının önüne geçmek için kirada oturan vatandaşlara "Kira Bildirim Formu" doldurmaları çağrısında bulunarak, kiracıların, ev sahiplerini SOBE leme fırsatı verdi. 

          Gelir İdaresi Başkanlığı, sosyal medya hesabından bir duyuru yayınladı. Duyura göre Başkanlık, kirada oturan vatandaşlardan belirtilen internet adresine girerek "Kira Bildirim Formu" doldurunması istendi. Bu uygulama ile mülk sahiplerinin beyan ettiği kira ile kiracıların ödedikleri kira bedellerinin karşılaştırılıp vergi kaybının önüne geçilmesi amaçlanırken, kiracıların da ev sahiplerini SOBE leme imkanı doğdu.

         Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan yapılan duyuru şu şekilde:

          Kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında kira gelirlerinin tespiti ve doğru beyan edilmesini sağlamaya yönelik çalışmalar kapsamında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü verileri ve TÜİK istatistiklerinden de faydalanılarak potansiyel kiracılara ait adresler tespit edilmektedir. Buna göre mükelleflerimizi gönüllü uyuma davet etmek üzere bilgilendirme mektupları gönderilmekte ve/veya kiracı yoklama yapılmaktadır.

          Yapılan yoklama sonucunda ulaşılamayan kiracılara belirtilen gün ve saatte, belirtilen adrese gelmeleri için ödenen kiralara ilişkin görüşme mektubu bırakılmaktadır. Bugünden itibaren görüşme mektubu bırakılan kiracı vatandaşlarımız kira ödemelerine ilişkin bildirimlerini vergi dairesine gitmeden Dijital Vergi Dairesi Uygulamasında yer alan Kira Bildirim Formu’nu doldurarak da yapabileceklerdir. Bu doğrultuda kira ödeyen tüm vatandaşlarımızı Kira Bildirim Formu’nu doldurmaya davet ediyoruz.

           Kira Bildirim Formu; Dijital Vergi Dairesine (https://dijital.gib.gov.tr) kullanıcı bilgileri (kullanıcı kodu / T.C. kimlik numarası / vergi kimlik numarası) ve şifre veya e-Devlet şifresi ile giriş yapıldığında sol menüde en alt bölümde yer almaktadır.

    “Kira Bildirim Formu” alanında kullanıcılardan istenen;

    - Kiracıya İlişkin Bilgiler,

    - Mülk Sahibine İlişkin Bilgiler,

    - Taşınmaza İlişkin Bilgiler,

    - Kira Ücretinin Yatırıldığı Hesap Bilgileri,

    - Bildirime İlişkin Açıklamalar

    bölümlerinin doldurularak kaydedilmesi gerekmektedir.

    Kira ödeyen değerli vatandaşlarımız, Dijital Vergi Dairesi'nden giriş yaparak Kira Bildirim Formu'nda yer alan bilgileri doldurarak kayıt dışı ekonomi ile mücadele edilmesine destek olabilirsiniz.

    • Aladağ24 Şubat 2024 . 10:34

      Büyük şehirleri geçtim bolu gibi bir şehirde bile kiralar 10 binden 20 bine kadar gidiyor. Bu işin sıkıntıya varacağı belliydi. Hükumet yüzde 25 limiti ile her zamanki gibi aradan sıyrılıp kiracı ile ev sahiplerini birbirlerine düşürüyor. Oysa tüm bunların arkasında iktidarın iş bilmeyen politikaları var, tabı ülkedeki çürümüş düzen de buna çanak tutuyor. Onlarca, yüzlerce dairesi olan insanlar var. Arazi rantına çanak tutan iktidar kadar bundan nemalanan iktidarın yerel aygıtları ve arazi sahipleri de aynı oranda suçlu.
    • Kelebek23 Şubat 2024 . 12:54

      Yani böyle kiracılar beyan verince adalet yerini buluyormu ev sahibi gecesini gündüzüne katıp bir ev almış onuda kiracıya kaptırmış sizin adaletinizi emi
    • Kiracı22 Şubat 2024 . 22:12

      Her yorumda haklı olanda var haksız ve taraf olanda.Amma velakin kiracının ev sahibininde hakkı olduğu yönlerde var asıl önemli olan bı.ilin birinde Bir ev sahibi 6 ay içinde 3 kez zam yaparsa aynı ev sahibinin üç evi var ise bunda kim haklı olur . Kiralar aldı başını giderken tabiki birileri dur diyecek.Tabiki de ev sahibinin geliri amma aşırı derecede yükselen kira bedellerine de dur deme zamanı gelmedimi....en ucuz ev 9/10 ,10/15,15/ den 30 bine gidiyor boluda Bolu istanbul değilki öğrencinin mememurun emeklilerin bütçesi yüksekmiki kiracının Maaşı 10.750 ev sahibi istiypr 8 binlira ķirayı 13.500 tl istiyor durum ortada denetim şart değilmi .......
    • Taner22 Şubat 2024 . 14:03

      Bir taraftan vergi siliyorlar diğer taraftan nereden ne bulursam alırım diye milleti bunaltıyorlar adalet yahu adalet
    • Uygulama22 Şubat 2024 . 12:42

      Her yeri patlak arızalı evlerden demet demet kira parası alıp evi olmayanlara darbe olan ev sahiplerine vicdan muhasebesi olsun bu uygulama
    • Mustafa22 Şubat 2024 . 12:24

      yorumlarınızda haklısınız ama, Kira geliri olanda gariban değildir. Hele aç gözlü ev sahipleri hiç değildir.
    • Ahmet22 Şubat 2024 . 12:08

      Altin madenlerinin holdinglerin milyonlarca lira vergi borcunu sil. Yıllardır ev sahiplerini %25 e mahkum et. Yeni kiracılar 10 misli ödesin, araya uçurum koy. Ondan sonra adamın 1000 lira kirasının 250 lirasına göz köy.. Adına da vergi adaleti de. Allahtan korkmaz kuldan utanmazlar.
    • kıl recai haklı22 Şubat 2024 . 11:12

      Kıl recai 5 li çete ve diğer verfg alınmayan götürü usülü çalışan işletmeler, sistemin açığjnı bulup sürekli zarar gösterip vergi kaçıran şirketker için haklı. Fakat oturduğu bir evi olup diğer evini de kiraya verenin enaz 2 evi var demektir. Kusura bakma bunlarda gariban değildir. Kira vergisinde zaten belirli bir oranda vergi istinası var. Eğer herşeyin kuralına uygun yaparsan 1 yıllık vereceğin vergi 1 ayda elde ettiğin kira gelirinin %30-40 ı bile değil. Fakat tanıdığım bir çok Hacı amcalar , topluma örnek olması gereken ögretmenler ve hukukcular bile vergi ödememek için ya komple elden ödeme alıyor , yada çok düşük bedellerler kira sözleşmesi yapıp geri kalan kısmı elden alıyor..bu nereden bakarsan bak hırsızlıktır..
    • bolulu22 Şubat 2024 . 09:37

      çok güzel bir uygulama. Keşke vergi vermeyen bakkaldır, Berberdir, Terzidir kısaca küçük esnafında ensesine vurulsa... Aynı şekilde büyük holdinglerin de ... ama nerdeeeee?
    • kıl recai22 Şubat 2024 . 09:35

      Garibanların bir kira geliri vardı. Hükümete yakın 5li çete vergisini öderse, tüm bunlara gerek kalmaz. Zengin (kodamanlar) zaten vergiden kaçırmak için her yıl araba değiştirir, gayrimenkul alır, işyerini tadilata sokar, türlü türlü gider gösterip vergi vermiyor. Bunlara baksınlar.
    • lüx 22 Şubat 2024 . 09:26

      holdinglerin milyonluk vergileri affedilir,vatandaşın kira gelirine göz dikilir,bezirgan züğürtleyince eski defterleri karıştırırmış.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Egemenlik kayıtsız ve şartsız milletindir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak