Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

İşbaşı Eğitimi ve İŞKUR Meselesi! 

İşbaşı Eğitimi ve İŞKUR Meselesi! 
    24 Şubat 2020

    İşbaşı Eğitimi ve İŞKUR Meselesi! Özel Sektör, kökenli olduğumuz ...

         İşbaşı Eğitimi ve İŞKUR Meselesi! 

         Özel Sektör, kökenli olduğumuz için konuyu biraz vakıflığımız var.  

         İşbaşı Eğitim Programı Çalışma ve Sosyal Bakanlığına bağlı İŞKUR tarafından işsizlerin teorik olarak eğitim aldıkları mesleklerde pratik uygulamasını yapması ve çalışma hayatına uyum sağlaması amacıyla yapılmış bir program. Uygulamanın  amacına ulaşıldığı konusunda ciddi bir fikir birliği var. Bunun getirisi olarak İşbaşı Eğitim Programları'na katılanların nerdeyse hemen hepsinin bir yıl ve üzerinde eğitim aldıkları işyerlerinde istihdam edildikleri söylenmekte.  

          Programın, özel sektör için en büyük getirisi, yıl içinde değişkenlik gösteren iş gücü ihtiyacı açısından ciddi avantajlar sağlamakta, bu sayede gelen destekler maliyetleri düşürmekte ve karlılığa pozitif etki etmektedir. Geçtiğimiz yıl başlayan Belediyecilik maceramızda, İşbaşı Eğitimi Programı’nın Belediyeler içinde ciddi önem arz ettiğini ve siyasi olarak  fayda getirisinin  bilançodaki ve pratikteki getirisinden çok daha fazla olduğunu söylersek yanlış yapmamış oluruz. 

          Programa katılan iş adayları açısından ise durum birazda farklıdır. Birçoğu için çok uzun zamandır yaşadıkları işsizliğin getirmiş olduğu sendromların bir sonu, bir umut ve gelecek çalışma hayatları için bir büyük bir adımdır. 

          Ve, bu işin yüklenicisi olan devlet açısından ise doğal olarak ülkedeki işsizlik sorunu için iyi niyetli bir girişim, işin siyasi yönü açısından ise iyi bir propaganda aracıdır.   

          Yukarıda belirttiğim bütün olumlu tarafların yanında maalesef işin birde trajik yönü var; Programın taraflara sağladığı avantajın süreli olması! Bu süreli durum günün sonunda en çok program sayesinde işbaşı yapanları etkilemektedir. Büyük umutlarla başlanan, gelecek hayalleri kurulan, her ne kadar süreli bir durumun söz konusu olduğu bilinse bile, tam kadrolu olabileceği inancı, birazda duygusal yönlerimizin ağır basması, bu programın başarıya ulaştığı konusunu tartışılır hale getirmektedir. Çünkü birçok arkadaşımız program sonunda işten ayrıldıktan sonra ciddi bir boşluğa düşmektedirler. Bu konuda Belediye'de yaşadığımız tecrübe referansımızdır. 

           Evet, geçmiş dönemde, Bolu Belediyesi bu programdan defalarca yararlanmıştır. Bunu hem madden, hem manen kullanmıştır. Ülkemizin en büyük problemi işsizliktir. Bolu Belediyesi’ne iş başvuru sayısı 16.000 geçmiştir. Bu müracaatların çok büyük bir kısmı Bolu gibi küçük bir şehirde bir belediyenin kendi bünyesinde bu kadar büyük istihdamı sağlayamayacağı gerçeğini görseler bile, bir umutla yapanlardır. Durum gerçekten ürkütücü, bir o kadar da üzücüdür. Dolayasıyla Bolu Belediye Başkanımızın feryat figan ısrarlı çözüm arayışı, son derece doğaldır. Şu noktada şehrin en büyük sorunu da işsizlik ve iş olanaklarının kısıtlı olmasıdır. İŞ KUR gerçekten bu kontenjanları Bolu Belediyesi'ne tamamen siyasi bir anlayışla verilmiyorsa, bunun vebali büyüktür, ayrıca siyasi bir intihardır. 

                                                       Cumhur Bandakçıoğlu 

     

     

     

     

    • İşin doğrusunu bilene sor28 Şubat 2020 . 00:33

      İşbaşı eğitim porogramı istihdamı arttırmak için devlet tarafından verilen teşviktir. Geçen bir yıl öncesine göre küçülmemen personel olarak azalmayan lazım bu bahsi geçen parti ve onun hiç bir işten anlamayan başkanı gelir gelmez işçi çıkartmadımı? Fazlalık var diye. Madem fazlalığın var artı işçi istihdam edemeyeceksin ne demeye istihdam edemeyeceğin işçi talep ediyorsun ki mevcut kanunlara göre talep edemezsin işçi çıkardığın çalışan sayını
    • Taner Ehil26 Şubat 2020 . 12:07

      CHP'nin yönettiği Bolu Belediyesi'nde halen görev yapan müdürlerden, önceki yıllardaki Milletvekilliği seçimlerinde AKP'den aday adayı olanların bulundugunu duymustum geçenlerde..
    • Güngör Yılmaz25 Şubat 2020 . 22:36

      Yeni Belediye yönetimi, neden hala Eski başkan Alaaddin YILMAZ'ın ekibiyle çalışır anlamış değiliz.. CHP nin genç dinamik kadroları nerede..???
    • Cumhur Bandakçıoğlu25 Şubat 2020 . 20:55

      Benim elimde liste yok. Bildiğimiz müracat sayısı, Belediye nin böyle bir istihdam sağlaması mümkün değil. Ben Bolu daki hiç bir Bolulu siyasinin İşkur a baskı yapıp Belediye ye program vermeyin diyeceklerini asla düşünmüyorum. Bu ancak üst düzey bir politika yada Sezar dan daha fazla Sezarcı olmak istiyenlerin bir girişimi olabilir.
    • Bolulu25 Şubat 2020 . 08:37

      İskura onay vermeyen il başkanı alinan ahlardan ölümden dönmüş umariź yaptigi hatayı düzeltir
    • Refet GUCLU24 Şubat 2020 . 23:24

      Belediye AKP'de olsa, hemen alınmıştı bekleyenler.. AKP seçim zamanı kendi kullanacaktır o kadroları..
    • Selami24 Şubat 2020 . 21:34

      İşe alınacakların listesi vardır sizin elinizde sayın meclis üyesi. Açıklayın da bilelim. Herkes işine gücüne baksın. Tek merak ettiğim şey şu; Tanju Bey meclisde EYT'lilerin hakkını bağıra çağıra savunmuştu. EYT'liler de alkışlamıştı. İşe alınacakların arasında kaçı EYTli olacak? İş icraate gelince ne olacak göreceğiz.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak