Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Zorunlu Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?

Zorunlu Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur?
    24 Eylül 2022

    Zorunlu trafik sigortası, sürücülerin zaman zaman kasko poliçesi ile karıştırdığı ...

    Zorunlu trafik sigortası, sürücülerin zaman zaman kasko poliçesi ile karıştırdığı bir sigorta türüdür. Kasko yaptırıldığında trafik sigortasının da gerekli olup olmadığı konusunda kafa karışıklığı söz konusu olabilir. Bununla birlikte araç sigortası, trafiğe kayıtlı her otomobil için yaptırılması zorunlu bir poliçedir. Trafik Kanunu kapsamında zorunlu olan araç sigortası, olası bir kazada karşı tarafta oluşan maddi hasarı ve bedensel hasarı güvence altına alır. Peki trafik sigortası yaptırılmadığında ne olur? 

    2022 yılında trafik sigortası yaptırmama cezası ne kadar?

    Bir aracın trafik sigortası yaptırmadığı tespit edildiğinde farklı cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. 2022 yılında trafik sigortası yaptırmama cezası ne kadar sorusunun yanıtı ise 196 TL’dir. Trafik sigortası yaptırmama cezası alan sürücüler, ceza aldıkları tarihten itibaren ilk 15 gün içinde cezalarını ödediğinde yüzde 25 indirim alabilir. Bu da, 2022 yılı içinde 147 TL’ye tekabül etmektedir. Sigorta yaptırmamanın dezavantajları bununla da sınırlı değil. 

    Araç sigortasının yaptırılmaması durumunda gecikme zammı da maddi yaptırımlar içinde yer alıyor. Bir sürücünün, yıllık poliçe yenileme süresi içinde trafik sigortasını yeniletmemesi durumunda aylık yüzde 5’lik bir faiz cezası uygulanıyor. Bu cezanın üst sınırı yüzde 50 olarak belirlenmiş olsa da, sigortasını yaptırmayanlar için önemli bir kayıp söz konusudur. 

    Hasarsızlık indirimi kaybedilebilir

    Trafik sigortasında, kasko sigortasında olduğu gibi bir hasarsızlık indirimi mevcuttur. 7 basamaktan oluşan hasarsızlık indiriminde, sürücüler bir yıl, iki yıl ya da üç yıl hasarsızlık durumunda poliçe yenileme sürecine indirim alabiliyor. Bununla birlikte trafik sigortasının zamanında yenilenmemesi durumunda hasarsızlık indirimi hakkı kaybolmaktadır. Bu durum da, sürücüler için sigorta yaptırmama cezasına ek olarak farklı bir dezavantajdır. 

    Trafikten men edilme cezası

    Araç sigortasının yaptırılmaması, araba satışında bir engel oluşturmamasına karşın, araç sahipleri için birçok önemli yaptırım içeriyor. Aracın hasar alması ya da pert olması durumunda, araç ve kaza başı maddi teminatın devreye girdiği zorunlu trafik sigortası herkes tarafından zamanında yenilenmesi gereken bir poliçe türüdür. Trafik sigortası yaptırmamanın en ciddi yaptırımı ise trafikten aracın men edilmesidir. 

    Trafik polisleri tarafından yapılan kontrolde, bir aracın zorunlu trafik sigortasının olmadığı tespit edildiğinde araç trafikten men edilerek otoparka çekilmektedir. Sürücünün aracı otoparktan alabilmesi içinse trafik sigortasının yenilenmesi gerekir. Böyle bir durumda, sürücüler için hem trafik sigortası yaptırmama cezası, hem de aracın otoparka çekilme masrafları söz konusu olduğu için ciddi bir maddi kayıp söz konusu olabilir.

    En uygun ve en ucuz trafik sigortası için, sigorta şirketinden teklif alınabilir. Araç sigorta sorgulama yapılarak öğrenilebilen güncel sigorta durumunun ardından, 2022 zorunlu trafik sigortası fiyatları öğrenilebilir. Sigorta fiyatları aracın modeline ve hasarsızlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir. 
     

    • Daglca25 Mayıs 2023 . 00:12

      Şirketlerin aldığı bu zehir zıkkım olsun yiyemezler inşallah
    • Metin Çelik24 Eylül 2022 . 22:41

      Soygun düzeneğinin bir parçası haline gelen Zorunlu Trafik Sigorta uygulaması . Amacının dışında kullanılmakta olduğuna vurgu yapmak isterim. elbette doğru ve zorunlu olması gereken bir sigorta sistemi devlet tekelinde olmalıdır. Sigorta Hakkaniyetli olmalıdır. 3 Milyonluk araçlarla 25 bin liralık araçlar için kesilen sigorta poliçeleri bir olabilir mi. ÖYlesine bir sistem hazırlanmış ki bu işten para kazanan sektör haline gelmiş niceleri var ama devletimizin ilgili yetkilileri bunu görmezden geliyor. deve kuşu gibi kafasını kuma saklamak istiyor ama Halk öylesine soyuluyor ki Bu halkın bakalım daha ne kadar soyulmasına izin vereceksiniz Yanlış anlaşılmasın Sigortaya Asla itirazım yok. Ama Yıllarca araç bedelinin Yüzde 10 luk kısmını sigortaya yatırmak benim kanıma dokunuyor diğer tarafta adam 650 bin liralık araçla da aynı sigorta poliçesine aynı parayı alıyor Bu durum ahlaki mi vijdani mi. hakkaniyetli mi Hem neden bu poliçeler bu kadar Yüksek Rakamlarla ifade edilmekte olması gereken 750 lira iken her bir araçtan bu kadar para almak soygun düzeneğinin Mafyatik bir devlet yönetimine tipik bir örnek teşkil etmektedir
    • Gerçek 24 Eylül 2022 . 17:51

      Her türlü bu parayı sigorta şirketlerine verdiriyorlar yani.Vatandaşı düşünen yok tek düşünülen şirketler ve zengin firma sahipleri.Zaten vergi affı gelir onlara bize gelince istersen ödeme damarından kanını çekerler valla.Polis asker adliye savcı hakim alayını üzerine salarlar.Eee böyle bir memleket artık ne yapsan boşa. güya vatan millet Sakarya olunca gariban herkesten önce gidiyor.
    • Cöle24 Eylül 2022 . 14:31

      İyi güzel uzun uzadıya anlamışsınız ama şu anki sistem garibanın cebinden parayı çalıp iyi modeli arabalara sıvama sistemidir. Bir farı 100 bin TL olan bir çıtası on bin TL olan araçların hasarın karşılamak için 30 bin TL'lik arabadan 3000 TL sigorta alınmaktadır..

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz. En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak