Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Kripto paracıklar

Kripto paracıklar
    26 Nisan 2021

    KRİPTO PARACIKLAR Son birkaç gündür kamuoyu dijital-kripto para dolandırıcılığı ...

           KRİPTO PARACIKLAR 

           Son birkaç gündür kamuoyu dijital-kripto para dolandırıcılığı ile meşgul. 2 milyar dolar gibi Cumhuriyet tarihinin en büyük miktardaki dolandırıcılığı olan bu olay, daha öncekilerin ders olmaması gibi yine farkındalık yaratmayacak ve emin olun yenileriyle daha çook karşılaşacağız.  

          Hani bir söz vardır ya "efsaneler ölmez şekil değiştirir" diye bizdeki dolandırıcılık mevzuarı da aynı bu sözdeki gibi zamana göre şekil değiştiriyor. 1940'lı yıllarda tramvay, Galata kulesi, meydan saatleri ve şehir hattı vapurları gibi kamusal malları satarak ya da kiraya vererek ünlenen Sülün Osman'dan, "diğerleri ne faiz veriyorsa 1 puan yukarısı" diyerek milleti tokatlayan Banker Kastelli'ye, devletin Başbakanını emekli subay derneği başkanı imiş gibi kandırarak örtülü ödenekten para tırtıklayan Selçuk Parsadan'dan, çoğunlukla dinine bağlı insanları birden çok kez tokatlayan Jet Fadıl'a değin onlarca dolandırıcı gördü bu millet. Dolandırıcılar kimi zaman insanların iyi niyetini, çoğu zaman da kısa yoldan çok para kazanma güdüsüyle hareket etmelerini sömürerek yaptılar bu işleri... Daha Tosuncuk Namlı Mehmet Aydın'ın Çiftlikbank adı altında gerçekleştirdiği vurgun yeni yeni gündemden düşmeyen başlamışken, Tosuncuk'un tokatladığı 500 milyon Türk lirası rekorunu 2 milyar Amerikan doları ile kıran Faruk Fatih Özer ile bir kez daha dolandırıldığı canım ülkemin insanları. Kötü haber şu ki bu kripto para borsacılığı hikayesi daha çok canlar yakacak ölçüde bir çorap söküğüne dönüşecek gibi görünüyor. Tabirimi bağışlayın mahalle bakkalı açmak için bile binbir türlü prosedürün tamamlanması gerekirken, yardım amaçlı para toplamayı bir kenara bırakın apartman ve site yönetiminde bile para toplamak kılı kırk yararcasına incelenirken, şakır şakır para alışverişinin döndüğü bu kripto para borsası açmak nasıl böylesine kolay olabiliyor anlamak inanın güç. Yasal manada altyapısı olmayan bir konu olan kripto para borsacılığı özele bakıldığında tamamen borsa faaliyetini gerçekleştiren kişi ya da kişilerin insafına ve iyi niyetine kalmış bir süreç. Zira ortada fiziki olarak bir karine olmamasından dolayı bu işi kotaran kişi şalteri indirince elde avuçta bir şey kalmıyor. Dolandırılan kişilerde bu durumda gönüllü olarak ödeme yapmışlar gibi bir garabet durum ortaya çıkıyor. İşin teknik boyutu haricinde asıl incelenmesi gereken sosyolojik boyutuna gelirsek; insanlar onlarca belki yüzlerce kötü örnek varken neden hala bu açıkgöz tiplere para kaptırmaya devam ediyorlar? 

          Son iki örnekte  (Çiftlik bank ve kripto para borsacılığı) öne çıkan bir cümle var:  "Bunca insan aptal olamaz herhalde dedik ve bizde bu işlere girdik!" Kısa yoldan çok para kazanma hırsı, bir koyup üç alma gibi motivasyonlar varken maalesef ne dolandırıcılar biter ne de dolandırılanlar... 

         Son söz olarak, devletimizin çok geç kalmadan kripto paralarla ilgili bir yasal altyapı oluşturması şart. Bunu yaparken de gece yarısı yönetmeliği şeklinde değil konunun uzmanları ve toplumun değişik kesimlerinin bir araya getirilerek bir konsensus oluşturularak yasal zemin oluşturulmalı. 

          Hepinize iyi haftalar diliyor ve dolandırıcılara karşı uyanık olmanızı öneriyorum değerli okurlar. 

             Tansel Karakaya 

    • Bolulu3 Mayıs 2021 . 22:14

      Boluspor un da sponsoru bu kriptocular.
    • Bir vatandaş3 Mayıs 2021 . 15:06

      Adı üzerinde sanal, sanki varmış gibi, masadaki gibi bir var bir yokmuş derken diğer kriptoların da olacağı bu. Akıllanmayan akıllanmaz yine bazılarımız kalkar cebinde fazla gibi duran paracıklarını ya kumar türü tuzaklara, hayali arsalara vs. kaptırırlar. Ne diyelim insanın basireti bağlanmaya görsün kendi düşen ağlamamış.
    • dede26 Nisan 2021 . 17:37

      boluda faiz borsası....emlak borsası var yıllardır
    • bahtiyar kandemir26 Nisan 2021 . 17:12

      "Kör bile aynı kuyuya ikinci kez düşmez." diye atasozumuz var. Çalışmadan, emek sarf etmeden zengin olmak isteyenlere haktır. Aziz Nesin %60 oranı verirken az söylemiş.
    • Ahir zaman26 Nisan 2021 . 13:13

      Ne edep kaldı ne ahlak artan boşanmalar intiharlar dolandırıcılıklar nolcak böyle...
    • imam26 Nisan 2021 . 10:42

      2 milyar dolar olması mümkün değil o borsa tek başına o hacmi yapamaz ulaşılan kesin bilgi 150 milyon dolar araştırın biraz abartılı rakamlara dahil olmayın

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak