Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Maganda

Maganda
    23 Eylül 2020

    M A G A N D A Seksenli yıllarda ...

          M A G A N D A

          Seksenli yıllarda Grup Vitamin bir şarkı yapmıştı adı; Maganda..

          Sokakta yakası açık gezen, kaba saba adamları, yerlere tükürenleri, geğirenleri, görgüsüzleri anlatmış kasetleri yok satmıştı…

          İyi eğitim almış bir oyuncu olan Şahan Gökbakar, Recep İvedik diye bir film yaptı. Recep denen adamın bütün seviyesiz hareketleri ile sinemalarda gişe rekoru kırdı. Recep İvedik filmlerine gülen bir toplumun içinde milyonlarca bu yontulmamış karakterden var ki, seri seri çekti Şahan bu filmleri…

           Benzerlerinin kadın versiyonlarını yine iyi eğitim almış bir oyuncu Gubse Özay sinemaya taşıdı ama Recep kadar ilgi çekmedi…

          Trafikte, belindeki silahı sıkmaya hazır canavarlar…

           Etrafta, ellerindeki çöpleri yerlere saçanlar…

          Kadınlara şiddet uygulayanlar…

          Sözde eğitim yuvası olan yurtlarda çocukları taciz eden sapıklar..

          Hastane basan, doktoru hemşireyi hiçe sayan eşkiyalar,

          Sokakta yanyana yürürken insanları tedirgin eden ahlaksızlar…

           İşte bunların hepsi Maganda…

           Şimdi bu yazıyı okuyan bir çok kişi kolaycılığa kaçıp ‘Eğitim Şart’ diyerek sorunu ortadan kaldırdığını düşünüyor. Bu magandalığın eğitimle falan ilgisi yok. Ülkemizde , bir yılda, beşyüz kadın şiddet nedeniyle eşi tarafından öldürüldü. Peki öldürenlerin hepsi eğitimsiz miydi ?

           Sürücü veya yaya kusurlarının sebep olduğu trafik kazalarında ölümlere sebep olanların hepsi eğitimsiz miydi ?

            Doğayı en fazla kirleten ülkelerden biriyiz.. Doğayı kirletenlerin hepsi eğitimsiz mi? Neden bazı ülkelerin magandaları, bazı ülkelere göre daha az, ya da daha çok ? Çünkü magandalık bir eğitim sorunu değil, bir sistem sorunu…

          Randevusuna on beş dakika geç kaldı diye, ‘hastayı içeriye almama hakkına’ sahip olan bir doktorun karşısındaki hastanın tavrı her yerde aynı anlayış içinde olmalıdır.

            Bilimsel olarak Selçuk Şirin hoca diyor ki; iki temel tez var.. Ya doğuştan maganda olarak doğmak, ya da sonradan öğrenmek. Dünyanın her yerinde bazı insanlar, doğuştan karakteristik olarak sosyopat olarak dünyaya gelebiliyor.

          Madem tüm dünyada aynı oranda maganda doğuyor neden ülkeler arasında derin farklar görüyoruz. Çünkü farklı sistemler ya magandalığı teşvik edip çoğaltıyor, ya da ağır yaptırımlarla magandalığı azaltıyor. Yani sorun ne genetik, ne kültürel, ne de şans …Sorun sistem meselesi..

           Eğer, bir ülkede sistem magandalığı cezalandırmıyorsa, eğitimlisi de, eğitimsizi de bir süre sonra magandalık yapmaya başlıyor. Kurallara uymamanın bir bedeli olmalı. Etrafı çok temiz olan bir yerde insan çöpü cebinde taşırken, etrafın çok pis olduğu bir yerde elindekini sokağa atmaktan çekinmiyor. Çok basit bir örnek veriyorum kendimden, dünyanın neresine giderseniz gidin araba kullanırken, dönel kavşakta öncelik her zaman göbeğin içindeki aracındır. Ben Türkiye’de , Bolu’da araba kullanırken her zaman bu kurala uyuyorum. Ama eşim, kavşağın içindeki araç durunca kuralı bozarak trafikte sıkıntıya sebep olmamak için kuralı ihlal ediyor. Bununla ilgili bir yazı yazmış ve Bolu‘da sürücü kursuna giden adaylara ders veren hocaların bu titizliği göstermelerini istemiştim, ki artık yuvarlakta kim kime öncelik verirse diye bir kural oluşmuş…

          Bütün dünya insanlarının içinde bireysel bir şiddet eğilimi tabi ki var. Fakat kötülüğü iyiliğe çevirmek bir medeniyet göstergesidir. Kurallar toplumu olan ülkeler medeni ülke olarak ön plana çıkarlar. Kuralsızlığın kural olduğu ülkeler ise geri kalmaya mahkumdur. Kurallar toplumu olmak için adım atmak, kurallara uymayan herkese eşit şekilde yaptırım uygulamak zorundayız. Belediyelerin öncü olabileceğini, geçenlerde Bolu Belediyesi tarafından ‘yerlere çekirdek atanların cezalandırılacağı’ haberi ile gördük. Çok güzel ve yerinde bir karar…

          Magandalık Allah’ın bize verdiği bir ceza değildir. Kişisel bir hastalık, cahillik, eğitimsizlik olmadığına göre hukuk sistemimizi gözden geçirmeliyiz. Yeterince ceza almayan maganda, diğer magandayı teşvik ederek üremektedir….

          Magandasız bir BOLU ve Magandasız bir Türkiye dileğiyle..

          Filiz Sarıkaya Yılmaz

    • Bolulu1430 Eylül 2020 . 12:52

      Sayın "Bolulu on 4'e" rumuzlu yazan büyüğümüz; Köy Enstitütüleri dediğinize göre o günleri bilen ve yaşınız itibarı ile bizden büyük olduğunuzu düşünüyorum. Benim yazdıklarımı nasıl bir kafayla okuduğunuzu bilemiyorum. Yorumumda özellikle AİLE EĞİTİMİnden bahsediyorum, aile eğitimi aslında çocuğun ahlakına yöneliktir, nasıl başka bir türlü anlam çıkartıyorsunuz anlayamıyorum, ayrıca okul öğretiminin de anlamsız olduğunu iddia etmeniz bence
    • Bolulu on 4'e.25 Eylül 2020 . 22:24

      Köy enstitüleri lav edildikten sonra halâ eğitim diye kıvranıyorsunuz ya pes!. Bu yurdun insanlarının baş sorunu ahlâk konusudur. İnadı bırakın kabullenin artık.
    • Bolulu1425 Eylül 2020 . 13:08

      "Aslolan" eğitimden kasıt okullardaki eğitim değil, mutlaka onların da payı vardır ama özellikle benim anlatmak istediğim çocuğa aile tarafından verilen eğitim, güzel ahlaklı nesiller yetiştirmek. Çocukları ahlaklı bir şekilde yetiştirmenin adı da EĞİTİM dir, eğitimin ne demek olduğunu isterseniz sözlüğü açıp bir bakın.
    • Aslolan25 Eylül 2020 . 08:54

      Eğitimden dem vuranlar. Yıllardan beri yanılgı içindesiniz. Bir bireyin en büyük özelliği ahlâktır. O ahlâk yoksa eğitimin anlamı olmaz, olamaz. Asıl kabullenebilmek istenmeyen gerçek olgudur, ahlâk. Kabullenin artık, eğitimi ezberi de bırakın!.
    • Bolulu1424 Eylül 2020 . 11:31

      Eğitim şart tabiki, ama asıl eğitim ailede başlar ve en büyük okul yine ev ve ailedir. Mesela kadınlar kendi katillerini yetiştirir. Neden mi? erkek çocukları özeldir özellikle annelerin gözünde, ne yaparlarsa yakıştırırlar, "aslan oğlum" diye gazlarlar, yaptığı kötülüklere "erkektir yapar" diye es geçerler. Böyle yetiştirilmiş bir bireyin ileride bu yazıya konu olmaması zaten hayatın olağan akışına aykırı.
    • Mehmet Gündoğdu 24 Eylül 2020 . 09:31

      Güzel bir konu ve saptama. Ancak Bolu'da dönel kavşaklarda kavşak içindeki araçlara yol verilmekte olduğunu memnuniyetle görüyorum. Tek tük magandalıklar, onlara şimdi açıkgözlük diyorlar, olsa da.
    • Analiz24 Eylül 2020 . 07:07

      İnsanın temel ihtiyaçları barınma, beslenme, ekonomisi olmadığı sürece aday adayıdır o kimliğe...
    • Zekayi Demir 24 Eylül 2020 . 01:54

      Eğitimi es gecmeyin Eğitim 2 yaşında evde başlar Çocuk yuvasında devam eder Okulda ve gelişimi devam ettirir 20 25 yaşına gelmiş ezberden başka bir şey bilmeyen insana yere çöp atma demek boş lafdan başka bir şey değildir

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Medeni olmayan insanlar, medeni olanların ayakları altında kalmaya mahkumdurlar.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak