Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Otobüs kazaları

Otobüs kazaları
    6 Mart 2019

    Sanırım yerel seçimler nedeniyle Bolu’ya çok sık gelmeye başlayan Bakanlar ve Devlet Büyükleri için bu durum istisna tutulmuş. Birisi geldiği zaman bütün kavşaklar, yollar, köşe başları trafik polisinden geçilmiyor. Bu da insanın aklına Bolu’da bu kadar trafik polisi var mıymış düşüncesini getiriyor. 

    OTOBÜS KAZALARI 

    Son zamanlarda şehirlerarası yolcu taşıyan araçların karıştığı kazalarda ki artış dikkatiniz çekmiştir. 

    Belki hatırlayanlar olur… 1990'lı yıllarda oldukça fazla otobüs kazalarına şahit oluyorduk. Herkesten bir ses çıkıyor, Bakanı da Başbakanı da konuşuyor ama sonuç bir türlü değişmiyordu. 

    Bir yandan terör, bir yandan trafik (özellikle otobüs) kazaları insanların yüreğini dağlıyordu. 

    Nitekim 2000’li yılların başında yapılan mevzuat değişiklikleri ile sürücülerin araç kullanma, dinlenme süreleri ile araç kullanırken yaptığı hızı belirlemeye yarayan takograf cihazı takılması zorunlu hale getirildi.  Terminallere giriş ve çıkışlarda görevli trafik polisleri tarafından bu cihaz fişleri kontrol edilerek işin ciddiyeti otobüs firmalarına ve otobüs şoförlerine hissettirildi. Şoförlerin belirli bir süreden fazla araç kullanmaması ve gerekli olan molayı vermesi konularında sıkı denetimler gerçekleştirildi.  

    Ayrıca Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) tarafından 1979 yılında 153 Nolu Sözleşme ile kabul edilen “karayolu taşımacılığında ücretli olarak çalışan sürücülerin çalışma ve dinlenme sürelerine ilişkin ilkelere",  gecikmeli de olsa 2003 yılında dâhil olduk 

    Sıkı denetimlerin, taviz verilmeden yapılan kontrollerin son iki yıla gelene kadar bu kazaları azalttığına sevinerek şahit olduk. 

    Ancak kontrol ve denetimler gevşemiş olacak ki,  şehirlerarası yolcu taşıyan araçların karıştığı kazalarda son iki yılda yine bir artış gözlenmeye başlandı. 

    Tabii ki yaşanan ekonomik sıkıntılar, firmalar arasında ki sıkı rekabet bu araçların kazaya karışma oranlarını tetiklese de, bunun en büyük nedeninin denetim eksikliği olduğu kanaatindeyim. 

    Şu gerçeği de unutmamak gerekir. FETÖ belası bu ülkenin başına sarıldığından beri en çok kan kaybeden kurumların başında Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı geldiğini düşünüyorum. Bu personel yetersizliği elbette denetim mekanizmasını olumsuz etkilemiştir. 

    Hatta ülkeyi yönetenler, bu nedenle trafik güvenliğini ikinci plana itmiştir. Devletimizin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Mayıs 2018 tarihinde Emniyet Genel Müdürlüğünde düzenlenen "Şehirlerarası Otobüs Kazaları ve İlgili Kurumlarla Değerlendirme Toplantısı’nda, fetö ile mücadele için trafik birimlerinden diğer birimlere personel aktardıklarını net bir şekilde ifade etmiştir.( https://www.icisleri.gov.tr/sehirlerarasi-otobus-kazalari-ve-ilgili-kurumlarla-degerlendirme-toplantisi) 

    Sanırım yerel seçimler nedeniyle Bolu’ya çok sık gelmeye başlayan Bakanlar ve Devlet Büyükleri için bu durum istisna tutulmuş. Birisi geldiği zaman bütün kavşaklar, yollar, köşe başları trafik polisinden geçilmiyor. Bu da insanın aklına Bolu’da bu kadar trafik polisi var mıymış düşüncesini getiriyor. 

    Eminim ki tüm Türkiye’de olduğu gibi Bolu Emniyeti de fetö nedeniyle yaşanan personel eksikliğinden nasibini almıştır. Ama bir Devlet Büyüğü geldiğinde mecburen istirahattaki memurları çağırarak, başka görevdeki memurları kaydırarak, ya da memurları fazla mesaiye bırakarak gereğini yapmaya çalışıyorlar. Olan ne yazık ki emniyet mensuplarına oluyor. 

    Ne yapalım alışacağız artık, kendilerine gelince güvenlik, vatandaşa gelince fetö… 

    Ne zaman birbirimize saygı duymayı unutmaz, kurallara uyar ve otokontrolümüzü en üst seviyede tutarsak, bir başkasının bizi kontrol etmesine gerek kalmayacak ve kazalar minimum seviyeye inecektir. 

    Yoksa malumunuz olduğu üzere; nush ile uslanmayanı etmeli tekdir; tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir. 

                                                                             R. Tamer Özçelik

     

    • Fatih Yılmaz7 Mart 2019 . 16:00

      Sabah saat 8-9 arası E-5'ten üniversiteye bir gidin de ışıklardaki kuruğu ve bunun neden olduğu karmaşayı bir görün. Bir görün dediysem, yetkililer bir görsün. Ha onlar o saatte rahatlarını bozup gelemezler, bari kavşaktaki mobese kameralarından bir izlesinler, bir zahmet...
    • Nerede Trafik Polislerimi7 Mart 2019 . 12:33

      Bolu'da şehir merkezinde trafik polisi görmek nerede ise imkansız. İl Emniyet Müdürlüğümüze bağlı Trafik Şube Müdürlüğü'nde görev yapan hiç mi trafik polisimiz yok Allah aşkına. Bakanlarımızdan ya da parti liderlerimizden biri Bolu'ya geldiğinde nerede ise 50 metre de bir trafik polisleri çıkıveriyor ortaya. Otoban ve D-100'de mi sadece araç kullanılıyor, şehir içinde millet at arabası ile mi ulaşım sağlıyor. Günde en az 5000 ceza kesilecek
    • Trafik Çilesi7 Mart 2019 . 12:27

      Sabahları yaşanan trafik çilesine bir son verilsin artık. Büyük şehirlerimizde görüyoruz, yaz-kış her türlü hava koşulunda trafiğin yoğun olduğu bölgelerde trafik polislerimiz ışık sürelerini dikkate almadan, trafiğin yoğun olduğu tarafta bulunan araçlara daha uzun süre geçiş hakkı vererek yoğunluğu azaltıyorlar. Ama ben Bolu'da 30 yıldır yaşıyorum, şehir içinde bakanların geldiği günler hariç 1 trafik polisi görmüyorum. Şehir içinde yapılan ku
    • Köroğlu7 Mart 2019 . 11:12

      Sabah saatlerinde özellikle D-100 Karayolu'nun Gölyüzü ışıklar mevkiinde bir polis aracı tam da göbeğin içinde duruyor, sadece sirenleri yanıyor, araba harıl harıl yakıt yakıyor, içinde oturan iki trafik polisimiz, trafik arap saçı olmuş umurlarında değil.Hisar taksiden nerede ise İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu ünitesine kadar uzanan trafik ama araçtan inip sabahları sadece 1 saat trafiğe yön verebilecek 2 polis memurumuz olsa çözüme ulaşacak bir sık

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak