Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Bolu'yu Tanıtmak ve Kartalkaya'nın Babası!

Bolu'yu Tanıtmak ve Kartalkaya'nın Babası!
    31 Ocak 2018
    Bolu'yu Tanıtmak ve Kartalkaya'nın Babası!

         Bolu'yu Tanıtmak ve Kartalkaya'nın Babası!
         Gazetemizin dünkü haber akışındaki, “Bolu'yu bütün Dünya'ya tanıtmak için bir teklifimiz var” başlığı oldukça ilgimi çekti ve hemen okumaya başladım. Haber ilimize gelen Orman ve Su işleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun Bolu'yla ilgili açıklamalarını içeriyordu. Haberi baştan sona bir iki defa okudum ama herhangi bir teklifi göremedim! Sadece Mart ayı içerisinde yapılması planlanan bir toplantı bilgisi vardı. Muhtemelen bu toplantıda yapılacak teklif dillendiriyordu. Şeytan yine dürttü ve haberin başlığına yine takıldım. Gereksiz iddialı geldi bana. Ne yani, Avustralya'da, Alaska'da Bolu'nun tanınmasını istemiyormuşsun diye bana serzenişte bulunabilirsiniz. Ama şu, 'Bütün Dünya ya' demek lafın gelişi de olsa, pek tutarlı değil gibi. Bu köşede defalarca yazdım. Türkiye şartlarında muhteşem bir doğaya sahip Bolu'muz gibi başta Avrupa ve Amerika kıtası olmak üzere benzer özellikleri taşıyan yüzlerce hatta binlerce lokasyon var. Demek istediğim fazla abartmamak gerek. Bolu'ya gerekli olan şey Bolu'nun doğasını bozmadan koruyabilmek ve temiz tutabilmektir.
           Geçtiğimiz hafta sonu çok uzun bir aradan sonra Kartalkaya'ya gittim. Kartalkaya'ya ilk defa 11 yaşında 1978 yılında gitmiştim. Ayağımdaki menüsküs rahatsızlığı sebebiyle artık kayak yapmaktan korkuyorum. Dolayısıyla, Kartalkaya'da çocukların eşyalarını taşımak, çay, kahve içmekten başka yapacak bir şey yok benim için. Resepsiyon'da gördüğüm, Bolu Belediyesi tarafında hazırlanan 'Bir Kış Masalı Mazhar Murtezaoğlu' adlı kitabı dikkatimi çekiyor. Elime alıyor ve okumaya başlıyorum. Gereksiz siyasi mesajların ve fotoğrafların (27 Mayıs 1960 dönemi) kullanımı dışında oldukça güzel bir kitap. Hazırlamasına vesile olan herkese teşekkür ediyorum. Doğaya gönül vermiş, hayallerinin peşinde koşan, idealist bir insanın, örnek alınacak hayatını, bir şövalyenin yaşam öyküsünü anlatıyor. Yoktan var eden, bir büyük insanı, Bolu'nun tanıtımında, gelmiş geçmiş en büyük katkılardan bir tanesini sağlayan, Bolu'ya gerçek anlamda değer katan Mazhar Murtezaoğlu'nun hayatını genç kuşaklara aktarıyor. Bu arada içimden, iyi ki 27 Mayıs olmuş ve o Amerika uçağı Yeşilköy'den kalkmamış demeden de duramıyorum. O uçak kalksaydı belki de bugün Kartalkaya diye bir yer olmayacaktı. İyi ki gitmemişsin Kartalkaya'nın babası!
          Turizm bir bütündür. Devlet, yerel yönetimler, yatırımcı ve bölge halkı birlikte hareket ederse her şey çok daha güzel olur ve o zaman fark yaratabiliriz. D-100 Karayolundan Kartalkaya'ya olan mesafe 28 Km. Doğa harikası bu yolun özellikle meskun mahal geçişleri maalesef biz insanlar yüzünden kötü bir durumda. Yarım yamalak ve yıkık dökük binalar, darmadağın bahçeler ve çöpler! 'Rabbim sana yalvarıyorum, bu ülkenin insanına, evinin içindeki temizlik duygusunu evinin dışına da taşıması için ruh ver. Hele o zincircilerin barakaları! Kimse el atmıyor, Belediyemiz bu konuda bir şeyler yapamaz mı? Belli aralıklarla eli yüzü düzgün küçük birer ahşap barka yapılabileceğini düşünüyorum.
            25-28 Ocak tarihleri arasında İstanbul'da düzenlene EMITT Turizm fuarını ziyaret etme şansını yakaladım. Geçmişte bu fuar ve fuardaki Bolu standıyla ilgili yazılarım oldukça ses getirmişti. İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı, değerli arkadaşım Fazıl Karaduman, görevi gereği ve memleket sevgisiyle fuarda Bolu'nun tanıtımı adına cansiperane çalışıyordu. Düzce ve Akçakoca stantlarına göre daha mütevazı olan Bolu standımızın, abartıya ve yeme içme çadırına dönüştürülmeden amaca ve hedefe yönelik olarak biraz daha büyütülmesinin faydalı olacağını düşünmekteyim.
                                                         Cumhur Bandakçıoğlu 
     

    • İstanbul'dan Bolulu.1 Şubat 2018 . 16:14

      Sn. Mazhar Murtezaoğlu'nun İlimiz ve Ülkemize kattığı değer ve marka Bolu'nun tanıtımı adına çok önemli. İlimizin tanıtımı için İl Kültür Turizm Müdürlüğü de büyük gayret içerisinde. Ancak turizm sektöründen gerekli desteği alamadıkları görülüyor. EMITT turizm fuarını biz de ziyaret ettik. Marka Ajansınca 50 m2 alanda, bağlı 5 İl Müdürlüğüne küçük birer masa verilmişti. Broşürleri dahi masaya sığmıyordu. Bolu'dan bir kaç otelci fuara 2-3 saatliğine gezmeye gelmişti. Diğer salon ve stantlara baktığımızda birçok ilin hem resmi kurumları hem de otellerinin fuarda bizzat yer aldıklarını gördük. Bolu turizmcileri de fuarlarda yer almalı ve tanıtımlara maddi destek vermeli. Sonuçta gelenler otellerde konaklayacak ve kazançları artacak değil mi?
    • Ertuğrul Demirel 1 Şubat 2018 . 14:37

      Kartalkaya otelin açıldığı dönemde 9-10 yaşlarında idim.O otelin açılma safhasında rahmetli babamın(İzzet Demirel) in Mazhar amcayla birlikte ne zorluklar çektiklerini hatırlıyorum.Avrupada yaşamış bir Rizeli ile Elmalık daki orman okulunu birincilikle bitirmiş Seben Kozyaka köyünden gelmiş bir delikanlı ile başlayan Kartalkaya serüveni o zaman ki imkansızlıklara rağmen azim ve kararlılıkla başlamış,BOLU ilk turizm adımını bu sayede atmıştır.O zamanki Otelin güzelliği hala gözümün önünde.Ama şimdi bir kasaba havasında.Bence Kartalkaya tek kalsaydı önüne gelen adamı ,parası olan oraya yerleşmeseydi de o muazzam güzellik bozulmasaydı
    • İsmail YILDIRIM1 Şubat 2018 . 10:08

      Bolu'ya yatırım yapılması lazımsa bunun öncelikle Kartalkaya, arkasından Seben Göleti olması lazım, Gölcük, Yedigöller gibi imkanı kısıtlı yerler ise doğal kalmalı. Uzungöl'ün, Karadeniz Yaylalarının ne hale geldiği gün gibi ortada iken bu halkın kullanımına açacağız diyerek doğayı betonlaştırmak nedendir. TLC TV kanalında Alaska Evleri diye bir program var, inanın bizim Kartalkaya dağlarından daha yüksek yerlerde küçük dağ evleri var ve bu evlerin tuvalet çukurları yok, var olanlarda depolu ve iki senede bir vidanjörle boşalttırmak zorundasın yada özel bir tuvalet kullanılıyor, bizdeki gibi çukuru kaz toprağa gitsin yok, çevreyi koruyacaksanız böyle koruyun, bina yaparak değil.
    • Cumhru Bandakçıoğlu1 Şubat 2018 . 09:54

      Anekdot..  1977 yılında.. Dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Yüksel Çakmur Bolu'ya  gelir. Kartalkaya yı görmek ister. Heyet Kartakaya ya çıkar. Bakan  gördüklerine inanamaz. Dönüş yolunda dönemin CHP İl Başkanı, Yener Bandakçıoğlu'na..  Ben Başbakan olsam, bugün Mazhar Bey i kabine dışından Turizm Bakanı olarak atarım der.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Geçmişten çok geleceği düşünmeliyiz, çünkü bundan sonra orada yaşayacağız.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak