Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Suçlu kim?

Suçlu kim?
    27 Şubat 2016
    Suçlu kim?

           Suçlu kim?      

           Cansel 17 yaşında bir lise öğrencisi.  Öğretmeninin cinsel tacizi sonucunda  polis olan babasının silahıyla intihar etti. Başlangıçta suçunu inkar eden öğretmen savcılık sorgusu sırasında suçunu kabul etmiş. 
    *****
          Cansel başından geçen taciz olayını önce okul yönetimine ve rehberlik öğretmenine anlatıyor. Anlatım sırasında okul yönetimi Cansu'dan bunu ailesine de anlatmasını istiyor ve sonra Cansel fenalaşıyor, baygınlık geçiriyor. Bu esnada ambulans çağrılıyor ve ambulansla hastaneye kaldırılmak isteniyor. Ancak,  her nasılsa, ambulans geri gönderilip, Cansel okulun revirinde bekletiliyor. Daha sonra bu ağır psikolojik baskıya dayanamayan Cansel evinde intihar ediyor. 
    *****
        Ailesi kızlarının intihar nedenini, önce, üniversite hazırlık sürecine bağlamış. Ama durumun çok daha farklı olduğu, bir iki gün sonra, arkadaşlarının  anlatımlarıyla ortaya çıkmış ve savcılığa intikal etmiş.
         Burada ortaya atılan iddialardan birisi de, okul yönetiminin okulun adının  kötü anılmasını(!) önlemek için  olayın üstünü kapatma girişimi. 
         Eğer bana sorarsanız, bu olayda, olayı kapatmaya veya gizlemeye çalışanlar, görmezden gelenler de taciz olayını gerçekleştiren kadar suçludur ve yargılanmalıdır.
    *****
         1988 yılı yapımı başrolünü Jodie Foster'in (filmdeki adı Sarah) oynadığı “Sanık” adlı film olaylara seyirci kalan ve ses çıkartmayan insanların hukuki analizi için iyi bir örnektir. Bu filmde Amerikan adalet sistemi iyi bir şekilde sorgulanmış ve “cinsel taciz olayında sadece fiziksel eylem yapan kişi mi suçlu, yoksa olaya seyirci kalıp pasif destekleyenler de mi suçlu?”  düşüncesi analiz edilmeye çalışılmış.
         Filmde Sarah, bir barda cinsel içerikli hareketler yaptığı gerekçesiyle üç erkeğin cinsel saldırısına uğramıştır. Bardaki diğer insanlar ise bunu bir eğlence haline getirerek ve hatta alkışlayarak, tezahürat ederek  desteklemiştir. Mahkeme sürecinde Sarah'nın gerçekten cinsel saldırıya uğrayıp uğramadığı, tahrik edici davranışları sorgulanır. Daha sonra ikinci bir süreç başlar; olayı seyreden ve ama hiçbir şey yapmayan, hatta tecavüzcülere alkışlar ve tezahüratlarla destek verenleri yargı önüne çıkartmak. 
    *****
         Bir okula müdür olmuş bir öğretmen, yardımcıları ve diğer öğretmenler zorlu süreçlerden geçerek seçilmişlerdir. Bu kişiler insan ilişkileri iyi olan, yönetmeyi ve gönül almayı iyi bilen, adalet ve vicdan duygusu  olan kişiler olmalıdır. Tümü pedagojik sertifikalarını almış, gençlerle ve çocuklarla nasıl konuşulacağını, onlara nasıl davranılacağını öğrenmişlerdir. Bu cinsel taciz olayını 17 yaşında bir genç kızın ruhsal olarak taşıyamayacağını nasıl düşünemezler? 
          Hatır, gönül, din kardeşliği ilişkisi veya sendika ilişkisi ile yöneticiler atandığını bana hiç söylemeyin. Çünkü her şey liyakata göre yapılıyor bu ülkede...
    *****
          Henüz 17 yaşında, annesinin ve babasının hayalleri ve geleceği olan çocuk, bir ihmal sonucu aramızdan ayrıldı. Şundan eminim ki bu süreç iyi yönetilseydi bu çocuk intihar etmezdi. 
    *****
           Cansel olayında fiziksel müdahale ile cinsel saldırıyı gerçekleştiren kişi zaten tutuklanmış ve yargılanacaktır. Benim dileğim sebep olanların da yargılanması.
           Bunlar kim mi?  Belki de hepimiz...

                                                                        Salvador Dali 

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Dün, dünle beraber gitti cancağızım; bugün yeni şeyler söylemek ( yapmak ) lazım.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak