Yüksek okullar okunabilir, yüksek mevkilere, makamlara çıkılabilir, yüksek mevduatlar yakalanabilir, ama yüksek ahlak seviyesi yakalanmadığı sürece her yükseklik bir gün mutlaka ‘şu veya bu şekilde’ alçalacaktır!

18.Madde uygulamalarıyla ilgili Belediye'den açıklama yapıldı

18.Madde uygulamalarıyla ilgili Belediye'den açıklama yapıldı
    14 Ocak 2013
    18.Madde uygulamalarıyla ilgili Belediye'den açıklama yapıldı

         Bolu Belediye Başkanlığından son günlerin en önemli gündem maddeleri arasında yer alan 18.Madde uygulamalarıyla ilgili açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada "Bir süredir Bolu Belediyesi'nin İmar Kanunu 18. Madde uygulamaları ile ilgili bazı siyasilerin, yerel medya aktörlerinin ve farklı hedeflerle hareket eden grupların herhangi bir bilgi, belgeye dayanmayan iddialarla; olumsuz gündem oluşturma çabası içinde olduğu görülmektedir" ifadelerine yer verildi.
     
          Bolu Belediye Başkanlığı,  kişisel kullanımdaki alanların yol, cami, meydan, otopark, çocuk bahçesi, yeşil alan, karakol, park gibi  kamusal kullanım alanlarına dönüştürülmesini düzenleyen İmar Kanunu 18.Madde uygulamalarıyla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla detaylı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Bolu Belediyesi'nin şeffaf bir belediyecilik anlayışına sahip olduğu, uygulamaların hukuki mevzuata göre yapıldığı belirtilerek, "Bolu Belediyesi'nde hiçbir kişi, kuruluş, siyasi görüş sahibi ayrıcalıklı değildir. Belediyemiz kamu hizmetini yürütürken, tüm kişi, kuruluş ve siyasi yapılara eşit mesafededir. Herhangi bir 18. Madde uygulamasında suistimal, kayırma veya herhangi bir vatandaşımıza yönelik bir haksızlık olduğuna dair en ufak bir işaret görülürse, inceleme derinleştirilecek ve gerekli tüm hukuki, idari yaptırımlar zaman geçirilmeksizin uygulamaya sokulacaktır. Bu taahhüdü bir  kez daha kamuoyuyla paylaşırken, şeffaflıkla sonuçları ilan edilecek olan inceleme  sürecinde vatandaşlarımızdan bugüne kadar olduğu gibi sağduyu ve sükûnetlerini korumalarını, sonuçları beklemelerini rica ediyoruz" ifadelerine yer verildi.
     
         Bolu Belediye Başkanlığı'nın konu ile ilgili açıklaması şöyle:
     
         Bir süredir Bolu Belediyesi'nin İmar Kanunu 18. Madde uygulamaları ile ilgili bazı siyasilerin, yerel medya aktörlerinin ve farklı hedeflerle hareket eden grupların herhangi bir bilgi, belgeye dayanmayan iddialarla; olumsuz gündem oluşturma çabası içinde olduğu görülmektedir.  Açık ve şeffaf belediyecilik anlayışı, Bolu halkının süreçlerle ilgili doğru ve gerçeklere uygun bilgilendirilmesini sağlama ve gerçeklere, somut bilgilere dayanmayan, sadece 'siyasi şov amaçlı' açıklamalarla, belediyemiz aleyhine oluşturulmaya çalışılan yanlış anlamaların önüne geçme amacıyla detaylı bir açıklama yapılması gereği duyulmuştur.
     
         Türkiye'de ilk kez bir belediye başkanı meclis huzurunda inceleme talimatı verdi
     
        3 Ocak 2013 tarihinde gerçekleştirilen yılın ilk meclis toplantısında Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından kamuoyunda var olan iddialarla ilgili "her şeyin açık bir şekilde ortaya çıkarılması" talimatı verilmiştir.  Bu kapsamda 18. Madde uygulamalarının yer aldığı dosyanın hazırlandığı gün,  konu Belediye Meclisi gündemine taşınmış, incelemesi  ve sonuçlarının İmar Komisyonu'na sunulması  için Ak Parti Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Burak Balaban görevlendirilmiştir. Bu toplantıda Başkan Yılmaz, "Bolu Belediyesinin yürüttüğü tüm uygulamaların hukuki mevzuata uygun gerçekleştirildiğini ancak 'var olan iddiaların sorgulanması ve incelenmesinin de şeffaf bir belediyecilik anlayışının gereği' olduğuna dikkat çekmiş, "Türkiye'de ilk defa böyle bir çalışmanın meclis huzurunda başlatıldığını, dosya incelemelerinden sonra eğer iddiaları destekleyecek herhangi bir bulguya rastlanırsa, 'kim olursa olsun' gereğinin yapılacağını ve sürecin Bolu kamuoyu ile paylaşılacağını" ifade etmiştir. 

     
          En küçük suistimal emaresinde dahi 'ucu kime dokunursa dokunsun' hukuki süreç başlatırız
     
         Daha önce Belediyemiz tarafından yapılan açıklamalarda da, 18. Maddenin yanlış uygulandığına dair varsa somut belgelere gazetelerde yer verilmesi veya bu belgelerin belediyeye iletilmesi çağrısı yapılmıştır. Aynı açıklamalarda, bu belgelerin ilgili yerlere iletilmesinin kamusal bir sorumluluk olduğu vurgulanırken, "belgelere dayanmayan iddialarla, açıklamalara devam edilmesinin siyasi şov ve ortalığı bulandırma girişimi olarak değerlendirileceği" net bir şekilde deklare edilmiştir. Tüm bu açıklamalara ve Türkiye çapında ilk kez belediye meclisine bir belediye başkanı tarafından konuyla ilgili tüm iddiaları araştırma yetkisi verilmesine karşın, sonuçları beklemek yerine bilgiye, belgeye dayalı olmayan açıklamalar yapmak 'suni gündem' amaçlıdır. Halkımıza 'çamur at, izi kalsın' amaçlı bu açıklamalara itibar etmemesini, konu ile ilgili incelemenin sonuçlarını beklemelerini öneriyoruz. Yapılacak inceleme  sonucunda çıkacak en küçük  bir suistimal emaresinin dahi,  'ucu kime dokunursa dokunsun' değerlendirileceğini ve gerekli tüm hukuki işlemlerin zaman geçirilmeden yapılacağını Bolu halkına taahhüt ettiğimizi bir kez daha bu vesileyle vurgulamak istiyoruz.
     
     
          Tüm uygulamalarımız Kadastro ve Tapu Müdürlüğü'nce kontrol ediliyor
     
         Kişisel kullanımdaki alanların yol, cami, park gibi  kamusal kullanım alanlarına dönüştürülmesi uygulamalarını düzenleyen İmar Kanunu 18. Madde, konuyla ilgili yönetmelik dikkate alınarak uygulanmaktadır. Bu yönetmelik, kamulaştırılacak alanda en fazla yüzde 40'lık bölümün bu uygulamaya tabii tutulmasını, dağıtım esnasında tahsis edilecek parsellerin mümkün mertebe eski taşınmazla aynı yerden olmasını, vatandaşa aynı yerde mülk verme imkanı yoksa en yakın yerden verilmesini öngörmektedir. Belediyemizin yapmış olduğu uygulamalar da ilgili kanun ve yönetmelik maddelerine göre, Kadastro ve Tapu Müdürlüğü'nce kontrol edilerek tescillenmektedir. Bu kapsamda, kanun ve yönetmeliklere  aykırı uygulamaların yapılması mümkün değildir. Bugüne kadar belediyemiz tarafından mağduriyet ve haksızlık oluşmasını engellemek amacıyla; sahip olduğu mülkünün tamamı yol, yeşil alan veya diğer kamu alanlarında kalan vatandaşlarımıza parsel tahsisi yapılmıştır. Bununla beraber mülkünün tamamı yol ve yeşil alanda kalarak mağdur durumda olanların taşınmazına bitişik durumda olan ve  zayiatı olmayan vatandaşlarımızdan da eşit oranda ortaklık payı alınarak mümkün mertebe eşitlik sağlanmıştır.

     
         Vatandaşın mağduriyetinin önüne geçmek için 'en adil, en ideal' uygulama...
     
          İmar Kanunu 18. Madde uygulaması vatandaşın mağdur olmaması, adil, eşit bir çözüm sunulması için yaşama geçirilen bir hükümdür. İmar Kanunu 18. Madde'nin uygulanmamasının, büyük mağduriyetlere ve haksızlıklara yol açacağını hatırlatır; Bolu Belediyesi'nin de diğer tüm belediyelerle birlikte bu yasayı uygulamakla yükümlü olduğunu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunarız.

         Otoriteler tarafından "ideal ve adil" bir kamulaştırma çerçevesi sunduğu kabul edilen 18. Maddenin uygulanmaması durumunda, bazı vatandaşlarımızın mağdur edilmesi, bazılarına ise hiç dokunulmaması gibi keyfi durumların çıkma ihtimaline de dikkat çekmek isteriz. 
     
          Tüm süreçler kamuoyu bilgisine ve denetimine açık bir şekilde yapılıyor
     
          Halkın taleplerini karşılamak için yapılacak kamulaştırmaları düzenleyen 18. Madde, bölge halkının ihtiyaçları ve talepleri dikkate alınarak uygulamaya sokulur. Söz konusu ihtiyaçlar 'bölgedeki konut ihtiyacının artması, ana imar yollarına gerek duyulması, yeşil alan talebi' olarak sıralanabilir. Böyle bir karar alınması durumunda, öncelikle bölgedeki tanışmazların durumu ve mülkiyet yapıları tespit edilmektedir. Gerekli çalışma ve hesaplamalarla, kamulaştırma yapılacak alanlar ve karşılığında verilecek 'en uygun ve adil parseller' belirlenmektedir.  Belediye Encümen kararıyla resmileştirilen bu kararlar,  anonslar ve ilan panosuna asılan planlarla tüm kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır. Bolu Belediyesi bu süreçte, kararların doğru olarak algılanabilmesi için belediyemiz İmar Müdürlüğü'ndeki görevli harita mühendisleri, vatandaşlarımıza ücretsiz danışmanlık hizmeti de vermektedir.

          Vatandaşlarımızın itirazları, 30 günlük askı sürecinde, belediyemize dilekçe ile yapılabilmekte ve uygun görülen itirazlara uygun düzeltmeler yapılmaktadır. Uygun görülen düzeltmelerle hazırlanan raporlar,  Belediye Encümeni'ne sunularak, encümen kararına dönüştürülürken; karar 30 gün süreyle askıda kalmakta ve ikinci kez kamuoyunun bilgisine sunulmaktadır. Bu askı süresi sonunda uygulama dosyası Kadastro Müdürlüğü'ne gönderilerek kontrol ve teknik işlemler gerçekleştirilmektedir.

         Belediye Meclisi'nin her döneminde en az 20-25 imar değişikliği talebi gelmektedir. 18. Madde uygulaması tamamlandığında bunların tamamının önüne geçileceği ve imar durumu son şeklini alacağı için bir daha imar değişikliği talebi gelmeyecektir.

         Önemle hatırlatmak istediğimiz diğer bir husus da uygulamanın her aşamasında kamuoyunun bilgi ve denetimine açık olan 18. Madde sürecinin, 'kesin karara' dönüştükten sonra da 'süre sınırlaması olmaksızın' hukuki denetime açık olduğudur.  Bu çerçevede ikinci askı süreci ve sonrasında itirazı olan vatandaşlarımızın için hukuki yola başvurmaları her zaman için mümkündür.
     
     
        Hiçbir 18. Madde uygulamamız 'haksızlık' içerdiği saptamasıyla iptal edilmedi
     
         Belediyemiz 2004 yılından bu yana 23 adet 18. Madde uygulaması yapmış ve bu düzenlemeler tescil edilmiştir. Yapılan 18. Madde uygulamaları ile birçok yeni yol açılmış, dar yollar genişletilmiş, trafik ciddi anlamda rahatlatılmış, şehir merkezine sıkışmış yapılaşmanın sağlıklı bir şekilde yönetilmesi sağlanmış, yeni sosyal alanlar oluşturulmuştur. Gerçekleştirilen 23 kamulaştırma uygulamasından sadece 4 tanesi için mahkemeler iptal kararı gelmiş; bu iptal kararlarının gerekçesini 'teknik eksiklikler' oluşturmuş, eksikliklerin giderilmesiyle ile söz konusu kamulaştırma kararlarının tescili sağlanmıştır.

         Bolu Belediyesi'nin 18.Madde uygulamaları ile ilgili mahkemelerin verdiği hiçbir kararda vatandaşlardan 'fazla lop alındığı' veya yapılan tahsislerin yerinde olmadığı gibi bir saptamaya yer verilmemiştir. Ayrıca belediyemizin 18. Madde uygulamaları kapsamında yaptığı işlemler,  Sakarya İdare Mahkemesi tarafından Anayasa Mahkemesi'ne de taşınmış ve yüksek mahkeme tarafından da belediyemiz uygulamalarında,  hukuka aykırılık olmadığı oybirliği ile tescillenmiştir.
     
          Hiç kimse, 18. Madde uygulaması kapsamında kayrılmadı, kimseye ayrımcılık yapılmadı
     
         Yönetim anlayışını 'şeffaflık', 'adil yönetim' ve 'adalet' üzerine kuran belediyemiz, bugüne kadar ne başka bir işleminde ne de 18. Madde uygulaması kapsamında kimseyi kayıran bir karara imza atmamıştır.  Bolu Belediyesi'nde hiçbir kişi, kuruluş, siyasi görüş sahibi ayrıcalıklı değildir. Belediyemiz kamu hizmetini yürütürken, tüm kişi, kuruluş ve siyasi yapılara eşit mesafededir.Yapılan uygulamalara duyulan güvenin bir sonucu olarak da, 2004 yılından başlatılan tüm 18. Madde uygulamaları bir dosyada toplanarak,  incelemeye açılmıştır. Bütün bu hassasiyet ve gösterilen özene karşın, herhangi bir 18. Madde uygulamasında suistimal, kayırma veya herhangi bir vatandaşımıza yönelik bir haksızlık olduğuna dair en ufak bir işaret görülürse, inceleme derinleştirilecek ve gerekli tüm hukuki, idari yaptırımlar zaman geçirilmeksizin uygulamaya sokulacaktır. Bu taahhüdü bir  kez daha kamuoyuyla paylaşırken, şeffaflıkla sonuçları ilan edilecek olan inceleme  sürecinde vatandaşlarımızdan bugüne kadar olduğu gibi sağduyu ve sükûnetlerini korumalarını, sonuçları beklemelerini rica ediyoruz. Belediye olarak,  ne vatandaşlarımızın mağduriyetine ne de her hangi bir kuruluşun haksız kazanç elde etmesine göz yummayacağımızı belirterek, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da her konuda gereğinin yapılacağı konusundaki kararlılığımızı bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.
     
          Kent Bilgi Sisteminin devreye girmesi ile tüm veriler,  vatandaşa açılacak

     
          'Akıllı Kent' projesi çerçevesinde Mart ayından itibaren devreye girecek olan 'Bolu Kent Bilgi Sistemi' ile birlikte hizmetlerimiz, daha verimli, daha şeffaf, daha hızlı ve daha kaliteli hale getirilecektir. Bu sistemle, Bolu Belediyesi 7 gün 24 saat hizmet verecek bir alt yapıya sahip olacak, vatandaşlarımız artık tek tuş ile belediyeye gitmeden, evinden ve iş yerinden belediyenin 18.Madde dahil tüm uygulamalarına elektronik ortamda ulaşabilecektir.
     
         Bolu Belediyesi olarak dünyanın en yaşanabilir kentlerinden birini oluşturma, Bolu'nun geleceğini inşa etme hedefimiz çerçevesinde; iki günümüz birbirine eşit olmayacak bir şekilde çalışmaya, hizmet üretmeye, şehrimizi inşa etmeye, halkımızın gönlünü ihya etmeye devam edeceğiz.

         Bu hizmetlerimiz sürecinde bazı amaç ve hedeflerle hareket eden grupların rahatsız olacağını, hizmetlerin önüne geçmek için suni gündem oluşturma çabalarının olabileceğini öngörüyoruz. Bolu Belediyesi, Bolu için iyi olanı, Bolu için güzel olanı, ideal olanı, korkmadan, yılmadan büyük bir kararlılıkla üretmeyi sürdürecektir. Bolu'yu düşünen, Bolu halkını odağına alan tüm kesimleri de bu yolda bizimle birlikte yürümeye davet ediyoruz.
     
         Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

    • AHMET ÇOBAN ANTALYA KEPEZ17 Nisan 2021 . 11:42

      KEPĞEZ BELEDİYESİNİ 18 UYGULAMASI İÇİN 2012 YILUINDAN BERİ BENDE UĞRAŞIYORUM YAPTIKLARI ÇİZİMİN 3194 S.K.LA HİÇ ALAKASI YOK KANUNDA YERİ OLMADIĞI HALDE BİZİM ARAZİNİN TAM 5 YERİNİ KAMUYA AYIRDILAR. YANDAŞ ARAZİLERE, KESESİ DOLU OLANLARA DOKUNULMADI BUNDA ADALET VARMIDIR.
    • Ayhan CAN15 Ocak 2013 . 23:32

      Belediyenin açıklaması uzun bir roman gibi. Önemli olan sıradan boş açıklama değil, yapılan icraattır. Eğer birisi çıkıpta ''Zulme uğradım, mağdur oldum.'' diyorsa belediyenin önce bu sorunu çözmesi gerekir. Yoksa ki bu açıklama göstermelik bir fasaryadan öteye gidemez. Madem o kadar şeffafsınız, neden yazılı dilekçelerime cevap vermiyorsunuz? Tekrar soruyorum : 1- 18.ci madde, bir arazide ancak tek kere uygulanır. Dört defa değil. Neden?   2- Bolunun en güzel bahçelerinden birisini perişan ettiniz. Günah değil mi? 3- Yıkılan garaj ve odunluğum hiç mi vicdanınızı sızlatmadı?  4- Açılan yol üzerindeki 30'a yakın ağacıma hiç mi acımadınız? 5- Defalarca 18. ci madde adı altında arazime girdiniz..Sonra da hak hukuk vs...Bırakın bu boş lafları.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    Erpiliç

    GÜNÜN SÖZÜ

    Büyük İnsanlar, bütün acılara şikâyetsiz katlanırlar.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak