Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Bal Ormanı Projesi'nde hayat var

Bal Ormanı Projesi'nde hayat var
    29 Aralık 2012
    Bal Ormanı Projesi'nde hayat var

         Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bal üretiminin arttırılması amacıyla "Bal Ormanı" projesini hayata geçirdi. 
        
    Bolu Orman Bölge Müdürü Sırrı Köstereli, Bolu'nun yüzde 63'ünün ormanlarla kaplı olduğunu belirterek, bal üretiminin ülke ve Bolu için önemli bir sektör olduğunu söyledi.
         Köstereli, Türkiye'nin bal üretiminin dünya ortalamasının altında olduğunu ifade ederek, "Bal üretimini arttırmak için 'bal ormanı' projesi başlattık. Bu projenin amacı, bu bölgedeki bal üretiminin artışına ve verimine katkı sağlamak" dedi. Bal üreticilerin eskiye oranla çok rahat bir şekilde ormanlara girdiğini anlatan Köstereli, "Üreticiler, ormanların içerisine kovanlarını götürebiliyorlar. Şu an bununla ilgili bir sıkıntımız yok" diye konuştu.
          Köstereli, üretimin daha düzenli ve profesyonelce yapılabilmesi için üreticilerin şartlarını iyileştirdiklerini kaydederek, "Orman yakınlarında bulunan ya da ormanın içerisinde yer alan arı kovanlarının daha düz alanlarda ve verim alabilecekleri yerlerde konulmasını sağlıyoruz. Arıların çok daha iyi verim alabileceği çiçek ve ağaç türlerini 'Bal ormanları' projesi adı altında alanlara dikiyoruz. Arıların su ihtiyaçlarını karşılamak için göletler yapıyoruz" şeklinde konuştu. Arı üreticiliğini Bolu'da bir marka haline getirmek istediklerini vurgulayan Köstereli, sağlanan parasal desteklerle yeni projeleri hayata geçireceklerini bildirdi.
        
        "Kovanları ayılardan koruyacağız"
        
         Köstereli, "Bal ormanı" projesi kapsamında ormanlık alanlara bırakılan kovanların korunması için de bir takım tedbirler almayı düşündüklerini dile getirerek;"İnsana ve arı kovanlarına zarar veren ayılar için de çalışma başlattık. Ormanların dışında bulunan arı kovanlarına ayılar zaman zaman zarar veriyor. Kovanların ormanların içerisine alınmasıyla birlikte ayıların ilgisi daha da fazla olacak. Bunun önüne geçebilmek için onların yiyecek ihtiyaçlarını karşıladığı meyve türlerini de orman içerisine dikmeye başladık. Bu çalışma sayesinde ayıların bal kovanlarına saldırması, yerleşim merkezi yakınlarına kadar yemek bulmak için inmeleri de engellenmiş olacak." Biçiminde konuştu. Bolu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Ünalan ise projenin hayata geçirilmesiyle bal üretiminde ve kalitesinde büyük bir artış yaşanacağını söyledi.
          Ünalan, arı kovanlarını parçalayan ayılara yönelik yapılan çalışmanın da önemli olduğunu anlatarak, aç kalan ayıların bal yemek için kovanları parçaladığını ve insanlara da zarar verdiğini ifade etti.

     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Büyük adamların hataları güneş tutulmasına benzer, onları herkes görür.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak