Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Tarihi eser kaçakçılığı örgütü çökertildi

Tarihi eser kaçakçılığı örgütü çökertildi
    31 Aralık 2010
    Tarihi eser kaçakçılığı örgütü çökertildi
        Bursa'da tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları iddia edilen 21 kişilik şebekeye yönelik operasyonda gözaltına alınan Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un ayrı yaşadığı eşinin kazılar için finansal destek sağladığı, Bulgaristan Fahri Konsolosu ve eski Milletvekili Hayati Korkmaz'ın ele geçirilen tarihi eserlerin değer tespitini yapıp yurt dışına çıkarılması konusunda yardımcı olduğu iddia edildi.
        Edinilen bilgiye göre, Bursa İl Jandarma Komutanlığı ekipleri organize olarak tarihi eser kaçakçılığı yaptıkları iddia edilen bir şebekeyi takibe aldı. Örgüt üyelerinin Bolu, Sakarya, Kütahya Uşak ve Bursa'daki İznik, Mudanya, Orhaneli, Harmancık, Gemlik, Mustafakemalpaşa ve Orhangazi ilçelerinde kaçak kazı yaptıkları öne sürüldü. Kazma, kürek ve iş makineleriyle SİT alanlarında yapılan kazıları fotoğraflarla belgeleyen ekipler, soruşturmayı derinleştirdi. 13'ü satışa yönelik 20 ayrı eylem gerçekleştirdiği öne sürülen şebeke üyelerinin yakalanması için operasyon başlatıldı. Kazılarla ele geçirilen tarihi eserleri Avrupa'da satmak istedikleri öne sürülen şüphelilerin ev ve iş yerlerine eş zamanlı şok baskınlar düzenlendi. Operasyonda ele geçirilen çok sayıda sikke, heykel, lahit ve dedektöre el koyuldu.
        Eskişehirspor Teknik Direktörü Bülent Uygun'un uzun süredir ayrı yaşadığı iddia edilen eşi Gamze U.'nun ise şebekenin lideri Ethem T. ile pazarlık için bir alışveriş merkezinde buluştuğu iddia edildi. Bademli Mahallesi'ndeki bir villada oturan Gamze U., evine yapılan baskınla gözaltına alındı. Gamze U.'nun kazı için şebekeye finansal destek sağladığı iddia edildi. Bulgaristan Fahri Konsolosu ve eski Bursa milletvekillerinden Hayati K.'nin ise ele geçirilen tarihi eserlerin değer tespiti yapıp, yurt dışına çıkarılması için yardımcı olduğu öne sürüldü. Ayrıca müteahhit İbrahim Ö.'nun kazıları organize ettiği, Ahmet A.'nın ise diğer illerle bağlantıları sağladığı, yurt dışı bağlantılarıyla alakalı ise çetenin lideri Ethem T.'nin sağladığı kaydedildi.
         Olayla alakalı olarak gözaltına Ethem T., İbrahim Ö., Ahmet A., Hayati K. Ergin Y. Gamze U., Harun F., Erbil K., İrfan T. Ulvi B. Safiye A., İbrahim Ç., Ahmet A., Yavuz K., Vedat M. Mustafa K. Nizamettin M. Özcan Ö. İskender B. Mustafa A. Osman Ö., "kültür ve tabiat varlıklarını yıkmak, bozmak, zarara uğratmak, tarihi eser kaçakçılığı ve izinsiz kazı yapmak, suç işlemek için örgüt kurmak, kurulan örgüte üye olmak" suçlarından geniş güvenlik tedbirleri altında adliyeye sevk edildi. Güneş gözlüğü ve şapka takarak adliyeye gelen G.U., konuyla alakalı gerekli basın açıklaması yapacağını söyledi.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Dünyanın her tarafından öğretmenler insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak