Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Anadolu'ya özgü yeni bir lale türü keşfedildi

Anadolu'ya özgü yeni bir lale türü keşfedildi
    8 Haziran 2010
    Anadolu'ya özgü yeni bir lale türü keşfedildiAnadolu'ya özgü yeni bir lale türü keşfedildiAnadolu'ya özgü yeni bir lale türü keşfedildi
        Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. İsmail Eker, Anadolu'ya özgü yeni bir lale türü keşfetti.
         Dr. Eker, yaklaşık 10 yıldır Anadolu'yu karış karış gezerek Türkiye'nin soğanlı ve yumrulu bitkileri üzerinde çalışmalar yaptığını söyledi. Yaklaşık 6 yıldır da Türkiye laleleri üzerinde araştırma yaptığını anlatan Dr. Eker, "2006 yılında Van çevresinde yaptığım bir arazi çalışması sırasında ilginç bir lale türüyle karşılaştım. Daha sonra bitkiyi teşhis etmek için yaptığım morfolojik incelemelerde gerek Türkiye'de gerekse diğer dünya floralarında bu bitki ile ilgili herhangi bir bilginin olmadığını gördüm" dedi.
         Bu türün bilim dünyası için yeni bir bitki türü olduğunu belirten Eker, şöyle devam etti:
         "Bu bitki bilimsel olarak Liliaceae (Zambakgiller) familyasına bağlı 'Tulipa L.' cinsine ait olup, Anadolu'da 'Lale' adıyla anılmaktadır. 2010 yılında aynı üniversiteden doktora hocam olan Prof. Dr. M. Tekin Babaç ile birlikte İsveç'te 'Nordic Journal of Botany' adlı dergide yayınlanan makalemizde, Türkiye'de soğanlı bitkiler konusunda uzman ve çok değerli bir bilim insanı olan Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Koyuncu'nun adını keşfettiğimiz bitkiye verdik. Böylece bitkinin ismi Latince'de 'Koyuncu Lalesi' anlamına gelen 'Tulipa koyuncui Eker & Babaç' olarak bilim dünyasına girmiş oldu."
         Bulunan yeni lale türünün dünyada sadece Van çevresinde bulunduğunu vurgulayan Eker, "Van çevresinde doğal yayılış gösteren bu türün endemik türlerle birlikte koruma altına alınması gerekmektedir. Bu yeni tür, Türkiye'nin değişik bölgelerinde yetişen 19'uncu lale türü oldu" diye konuştu.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak