Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Guatrı önlemek için iyotlu tuz

Guatrı önlemek için iyotlu tuz
    3 Haziran 2010
    Guatrı önlemek için iyotlu tuz
         Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, "Dünyada yaklaşık 200 milyon insanda tiroid hastalığı bulunmaktadır." dedi.
         Dr. Koç, dünyada yaklaşık 200 milyon insanda tiroid hastalığı bulunduğunu ifade ederek, "Ülkemizde tiroid hastalıkları 10 kişiden 3'ünü etkilemektedir. Bayanlarda daha sık görülmektedir. Ancak, ne iyidir ki, günümüzde tiroid hastalıklarının bir çoğunun tedavisi mümkündür. Tedavi edilmemiş tiroid hastalıkları ise ciddi ve kalıcı sorunlara neden olabilmektedir. Halkın bu konuda bilinçli olması, kişileri ve ailelerini tiroid hastalıklarının yakınmaları konusunda uyanık olmalarını sağlamaktadır. Bu durumda, kişiler en ufak bir şüphede doğrudan hekimleri ile temasa geçerek, erken dönemde hastalığın kontrol altına alınmasını sağlayabilirler" diye konuştu.
         İyot eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan durumları Dr. Koç, şu şekilde sıraladı;
         "Hamilelikte; kendiliğinden düşük, ölü doğum, doğumsal anomali, hamilelik sırasında ve doğumdan sonra bebeklerde hastalık, cücelik; bebeğin beyin gelişiminin yavaşlaması, geri dönüşümsüz zeka geriliği ortaya çıkabilir. Çocuklarda ve erişkinlerde de guatr, hipotiroidi, zeka geriliği, fiziksel gelişme bozukluğu; kısırlık meydana gelebilir."
         İyotlu tuz uygulaması 80 yıldan beri birçok memlekette başarılı bir şekilde uygulanmaktadır diyen Dr. Koç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
         "İyotlanmış tuzun üretiminden tüketiciye kadar sistemik olarak kontrol edilmesi gerekmektedir. Memleketimizde tuzun iyotlanmasına Sağlık Bakanlığı tarafından 1994 yılında başlanmış ve 1999 yılında sofra tuzunun iyotlanması zorunlu hale gelmiştir. 13 Ocak 2005 tarih ve 25699 sayılım kanun ile de iyotsuz gıda sanayi tuzunun doğrudan tüketiciye sunumu yasaklanmıştır. Kalp atımlarınızın çok yüksek veya çok düşük olduğunu saptadıysanız, boynunuzda sıkışma ve gerilme hissi varsa, terleme ve saç dökülmesini sıklıkla yaşıyorsanız, son zamanlarda aniden aşırı kilo alıp ya da verdiyseniz, cildinizde dökülme, kuruma veya mat bir görünüm varsa, ani sinir atakları veya gün içinde uyuklama yaşıyorsanız, bacaklarınızda şişlik oluyorsa, soğuğa veya sıcağa karşı tahammülsüzlüğünüz son zamanlarda arttıysa, kabızlık, ishal veya karında ağrı atakları yaşıyorsanız, unutkanlık yaşıyorsanız, guatr hastalığı riski taşıyor olabilirsiniz. Bu durumda yapmanız gereken şey aile hekiminize başvurmak olacaktır."
         Guatrı önlemek için en iyi yolun iyotlu tuz kullanmak olduğunu kaydeden Dr. Koç, "Bol miktarda balık, midye, karides ve deniz mahsulleri yemek, tatilleri deniz kenarında geçirmektir. Karadeniz bölgesinde yoğun olarak tüketilen kara lahana, şalgam, turp gibi guatr yapan besinlerden az miktarda tüketmek daha doğru olacaktır. İyotlu tuzu kullanırken de dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır; Tuzunuzu yemek piştikten sonra en son olarak yemeğe atınız. Çünkü yemek pişerken ya da pişmeden önce atılan tuzun içindeki iyot buharlaşıp etkisini kaybeder. İyotlu tuzu güneş ışınlarından korumak gerekir. Bunun için iyotlu tuzunuzu koyu renkli, ağzı kapalı cam kavanozlarda saklayınız. İşte bu noktalara da dikkat ederek kullanılan iyotlu tuz sizleri iyot eksikliğinden kaynaklanan hastalıklardan koruyacaktır. Tabi ki hipertansiyon gibi bir hastalığınız varsa tuz kullanımını abartmamaya ve gereğinden fazla kullanmamaya da özen göstermek gerekir" şeklinde konuştu
    • emre toyhar9 Nisan 2011 . 14:40

      iyi günler hocam cevapı meilime atarsanız sevinirim.hocam benim vücut gelısmım aılemınkıne gore kısa ve uzun deıl boyum.kan tahlılı yaptırdımda guatır fazla olduğunu fazla mıktarda tuz tukettımı soyledı doktorum .amelıyat yada ılacla bu guatırı onlersem vucut gelsımım ve boyum uzarmı 19 yasında oğrencıyım.tesekkurler ıyı gunler

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Sizler, yani yeni Türkiye'nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz... Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. Türk Gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak