Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

?İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'

?İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'
    13 Mart 2006
    ?İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy'

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi İletişimi Geliştirme Topluluğu tarafından organize edilen ?İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy" konulu konferansa Yazar Mustafa Özçelik katıldı.

    Konuşmasına İstiklal Marşı'nın öyküsünü anlatarak başlayan Yazar Mustafa Özçelik, "Tarihimizin son dönemi çok trajik bir dönem. 600 yıllık bir devlet Selçuklu dönemini de katarsak 1000 yıllık bir medeniyetin çöküşüyle farklı bir medeniyetin baskısı, saldırısı altına girmeye başlar. Böyle bir dönemde yakın tarih bilgilerimizi hatırlayacak olursak adeta bir ölüm kalım savaşı verilir. Her türlü imkânsızlıklar içinde bu millet tarihine sadakat gösterir, geçmişine bağlılığını bir kez daha ortaya koyar. Tarih boyunca özgür yaşamanın ne olduğunu bilen bir topluluk olarak Mustafa Kemal önderliğindeki milli mücadele harekâtını başarır. Artık bir devlet vardır. Bu devletin, bu vatanın artık bir adı vardır, meclisi vardır, devlet başkanı vardır ama marşı eksiktir. İşte bu eksik olan marşı yazmak da Mehmet Akif'e nasip olur" dedi.

    Yazar Özçelik ayrıca, " Milli Marş müsabakasına 726 şiir katılır. Bunlardan hiç birisi kabul edilmez. Bu şiirlerin arasında sanat değeri yüksek olanlar da vardır. Ama meclisin aradığı şudur. Bu mücadeleyi anıtlaştıracak geleceğe taşıyacak ve bu ruhu yansıtacak bir metin. Bunu kim yazacak? Savaş sürerken bu mücadeleyi bizzat görmüş yaşamış, ruhunda hissetmiş biri yazabilirdi ancak. Mehmet Akif ise bu yarışmaya katılmamıştı. Katılmak istemeyişinin ise çok erdemli bir sebebi vardı. O da millet adına yazılacak olan marşa mükâfat konmasıydı. Akif'i müsabakadan caydıran sebep budur. Aranan şiir bulunamayınca gerekli şartlar oluşturulur, ödül olayı çözülür ve Akif'in marşı büyük bir çoğunlukla kabul edilir. O tarihten bu güne bağımsızlığımızın sembolü olarak, bayrağımızı göndere çekerken İstiklal Marşı'nı söylemeye devam ederiz" diye konuştu.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak