Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

İki cami arasında kalmış eğitimciler

    28 Ağustos 2006

    Eğitim kurumlarına kayıtların devam ettiği şu günlerde, okul aile birlikleri tarafından alınan bağışlar kamuoyunu meşgul ediyor. Resmi makamlar tarafından yapılan açıklamalarda, eğitim kurumlarında kayıt parası adı altında velilerden para talep edilemeyeceği kesin bir dille açıklanırken, bilinen bir gerçekte, ilimizde Okul Aile Birlikleri tarafından 50 ile 150 YTL arasında velilerden bağış alınıyor olması.

    Özellikle velilerin isyan ettiği uygulamada, idareciler günah keçisi ilan ediliyor. Peki toplanan paralarla ne yapılıyor? Devlet eğitim kurumlarına yeteri kadar kaynak aktarıyor da, Okul Aile Birlikleri topladıkları paraları çar-çur mu ediyor? bolununsesi Gazetesi olarak bir eğitim kurumunda görev yapan idarecinin ?feryadını' kamuoyuna ulaştırmayı görev bildik. Bu ifadelerden sonra yorumu kamuoyuna bırakıyoruz.

    Eğitim kurumlarında velilerden toplanan bağışlar, kamuoyunun son günlerde üzerinde durduğu en önemli konuların başında geliyor. Yerel ve ulusal basına yansıyan haberler sonrası, Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri hiçbir eğitim kurumunda kayıt parası adı altında para toplanamayacağını açıkladı. Ancak bu açıklamaya rağmen, kentimizde 50 ile 150 YTL arasında, velinin ekonomik gücüne göre Okul Aile Birlikleri tarafından bağışlar toplanmaya devam ediliyor.

    bolununsesi Gazetesi olarak, velilerin isyan ettiği bağışlarla ilgili araştırma yaptık. Araştırmamız sırasında ismi bizde mahfuz bir idarecimiz, eğitim kurumlarının içinde bulunduğu açmazı gözler önüne serdi. Şimdi idarecimizin açıklamalarını kamuoyu ile paylaşıyoruz ve yorumu kamuoyuna bırakıyoruz;

    Okulların açılmasına az bir zaman kala, büyükler yine konuşmaya başladılar. Neymiş? Her ne ad altında olursa olsun, veliden para alanı yakarlarmış. Eyvah ki eyvah! Şimdi okul idarecileri ne yapacaklar. Onlar ki veliden her aldıkları paradan sonra ?Oh birini daha yolduk' diyerek göbek atıyorlardı. Adamlar neyle mutlu olacaklar şimdi. Şaka bir yana bu insanlar görevlerini biliyorlar. Okullarının eğitim ve öğretim kalitesinin yükseltilmesi için çalışmaları gerektiğinin farkındalar. Yani, görevlerinin para toplamak olmadığının şuurundalar ancak, ortalama 750 ile 1000 öğrencinin bulunduğu okullarda;

    musluklar şakır şakır su akıtıyorsa, elektrik aksamları patara veriyorsa, kalorifer kazan dairesi ve petekleri onarıma ihtiyaç duyuyorsa, kapı kolları sürekli kullanılmaktan tutanın elinde kalıyorsa, artan öğrenci sayısı ile beraber, yeni sınıf açabilmek için bina içinde tadilat gerekiyorsa, okulun tüm birimleri için günlük haftalık ve aylık temizlik gerekiyorsa, bilgisayarlara yeni program ve kartuş, fotokopi makinelerine toner ve de tamirleri gerekiyorsa, sportif faaliyetlere katılmak için forma, eşofman ve top lazımsa, bu öğrencileri taşımak için vasıta gerekiyorsa, faaliyetlere katılan bu öğrencilerin karnının da doyurulması, akıtılan tere saygıysa, hemen hemen 3 günde bir belirli gün ve haftaların kutlandığı ve yarışmalara katılanlara ve dereceye girenlere teşvik olsun diye bir hediye alınacaksa, devletin veremediği yeteri sayıdaki personeli okul idareleri kendi imkanları ile tutuyorlarsa, öğretmene dolap, sınıflara pano lazımsa, kırılan camlar, lambalar takılacaksa, bacalar yangın tehlikesine karşı temizlenecekse, Sivil Savunma Talimatı gereği yangın tüplerine ve de doldurulmalarına ihtiyaç duyuluyorsa, okulun ve öğretmenlerin olmazsa olmazlarından kırtasiye giderlerine ihtiyaçları varsa, koskoca okulun boyaya badanaya ve dış sıvasında bakıma ihtiyacı varsa, edilen telefon görüşmesinin, gönderilen belgelerin, ödemesi lazımsa, bahçedeki çimler kesilecekse, sandalye, masa, sıra onarılacaksa, bunlara usta lazımsa, okulun bahçe duvarları yıkılıyorsa, çatı su koyvermiş, oluklar kevgire dönmüşse, alınacak malzemenin yanında, usta da ayrıca gerekiyorsa, devlet hemen giderilmesi gereken ihtiyaçlar için ödenek çıkartamıyorsa, 4 kişilik bir aile evini geçindirebilmek için para para diye ek iş peşinde koşuyorken, 1000 kişilik okullarda ihtiyaçlar saymakla bitmiyorsa, okulun idaresi ne yapsın?

    Eğitim öğretim stop mu etsin? Okulun pislikleri sokaklara mı taşsın? Şirinlik ve cinlik peşinde koşanlar; eğer okullarımıza yardım eden duyarlı esnafımız olmasa, okul aile birlikleri öyle yada böyle katkı payı adı altında veliden 3-5 kuruş para toplamazsa. Sadece ZİL'li EĞİTİM kalır haberiniz var mı? Şirinlik peşinde koşanlara cinlik yaparak şikayette bulunanlar, devlet sadece elektrik, su ve yakıt parası ödüyor, yukarıdakilerin ve daha yazılmamış pek çok şeyin parası nasıl ödeniyor düşüneniniz var mı?

    Tüm bu yazılardan sonra şirinlik peşinde olan kişilerin hâlâ daha ?alanı yakarız' demeye hakları var mı?

    ?İki cami arasında beynamaz kalmış' garibim idarecinin durumunu düşüneniniz ?Hali Nicedir?' diyeniniz var mı?

    Tüm bu yazılanlardan sonra, günde en az bir paket 2000 sigarası içip de, okula beş kuruş para vermemeyi bir iş zanneden cin velinin, çocuğunu gerçekten sevdiğine inananınız var mı?

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Önemli olan akıllı olmak değil, aklı yerinde ve zamanında kullanmaktır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak