Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Hastalıklı tohumluk patatesler imha edildi!

    30 Ekim 2006

    Tohumluk patates üretimine başlayarak sertifikalı tohum üreticisi olma yolunda ilerleyen Bolu'da, bir tarladaki tohumluk patateslerde hastalık görülmesi üzerine patateslerin imha edildiği bildirildi. ?Kahverengi Çürüklüğü' adı verilen hastalığın belirlenmesinin ardından Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, tarlada bulunan patateslerin tamamen imha edildiğini ve karantina uygulamasına gerek görülmediğini ifade etti.

    Uzun yıllardan sonra tekrar sertifikalı tohumluk patates üretimine girmeye çalışan Bolu'da genel olarak başarı sağlanırken, bir üreticinin tarlasında ektiği tohumluk patateslerde hastalık görülmesi üzerine, bu üreticinin tarlasındaki patateslerin tamamının imha edildiği bildirildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tarım İl Müdürü Mustafa Odabaş, ?Kahverengi Çürüklüğü' hastalığının ilimiz de bir tarlada görüldüğünü belirterek, bu tarladaki patateslerin tamamının imha edildiğini belirtti. Bu hastalıkla mücadele edebilmek için münavebe uygulaması yapılacağını belirten Odabaş, önümüzdeki yıl ilimizde münavebe uygulamasına başlanacağını ifade etti.

    Odabaş, "Dörtlü münavebe uygulamamız halinde bu hastalığın önüne geçmiş olacağız. Yani patates ekilen sahalara ertesi yıl tekrar patates ekimine müsaade etmeyeceğiz. Çünkü sürekli ekimler, bu hastalığın çoğalmasına sebep olmaktadır" dedi.

    Tohumluk üretiminde sertifikalandırmanın esas olduğunun altını çizen Odabaş, "Sertifikanın verilebilmesi için ise Araştırma Enstitüsü'nde tahliller yapılmaktadır. İlimizde de tohumluk üretimi için başvuruda bulunan bir çiftçimizin tarlasında tahliller yapıldı. Tahliller neticesinde hastalık görülen tarladaki tüm patatesler imha edildi. Bu tür hastalıkların önüne geçilmesi için üreticilerimizin dikkatli davranması ve yapılan uyarıları ciddiye alması gerekmektedir" dedi. Bu hastalıktan dolayı karantina uygulamasına gerek görülmediğini söyleyen Odabaş, "Normalde patates ekimi 4 yıl aralıklarla yapılması gerekir. Bu şekilde hastalık kendiliğinden yok olacaktır. Bolu'nun patates üretimindeki geleceğini garanti altına almak için münavebe uygulamasının büyük bir ciddiyetle uygulanması gerekir" dedi.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan ilerlemektir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak