Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Grip, başka hastalıklara zemin hazırlıyor!

Grip, başka hastalıklara zemin hazırlıyor!
    15 Eylül 2009
    Grip, başka hastalıklara zemin hazırlıyor!

         Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, "Grip, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikinci bir enfeksiyona zemin hazırlamakta ve orta kulak iltihabı, zatürre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi durumlara neden olmaktadır" dedi.
         Dr. Koç hava sıcaklıklarının düşmesi ve yaz aylarının sona ermesiyle beraber mevsimsel hastalıklardan biri olan grip ile karşılaşılmasının muhtemel olduğunu ifade ederek, "Bu sebeple, halkımızı grip ve korunma yolları konusunda bilgilendirirsek riskli dönemi atlatmak daha kolay olacaktır. Grip, enflüenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Grip hastalığının etkeni, sürekli değişerek insanların bağışıklık sistemini alt etmeyi başaran bir virüstür. Bu virüsün adı enflüenza virüsüdür" diye konuştu.
         Grip ve soğuk algınlığının birbirinden farklı hastalık olduğunu kaydeden Dr. Koç, genellikle vatandaşlar tarafından ikisinin karıştırıldığını belirterek, "Bunun nedeni de belirtilerin birbirine çok yakın olmasıdır. Bu iki rahatsızlığın ayrımını şöyle yapabilirsiniz: Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır Grip ise aksine yüksek ateş ile kendini gösterir ve yatak istirahatini gerektirir. Ayrıca grip, özellikle çocuklar ve yaşlılarda ikinci bir enfeksiyona zemin hazırlamakta ve orta kulak iltihabı, zatürre, beyin zarı ve beyin dokusu enfeksiyonları gibi durumlara neden olmaktadır." şeklinde konuştu.
         Dr. Koç, grip hastalığının seyrinin ani olarak 39 C üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerin yanı sıra boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı kusma görülebildiğini vurgulayarak, "Ateşin 39 C'nin üzerinde olması, şiddetli kas ağrıları ve halsizlik nedeniyle hastalığı ayakta geçirmek olanaksızlaşmakta ve hastaları mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir. Yaklaşık 1 hafta içinde belirtiler kaybolmakta ancak belirtilerin kaybolmasından sonra da hastalık devam etmekte, hatta 2 hafta kadar sürebilmektedir. Grip, belirli bir süre sonunda hastaların büyük çoğunluğunda sonlanır" dedi.
         Grip açısından özellikle risk altında olan grupların olduğunu kaydeden Dr. Koç, 65 yaşından büyük kişiler, şeker hastaları, astım hastaları, kronik akciğer hastaları (bronşit gibi), kronik kalp ve damar sistemi hastaları, kan hastalığı olanlar ve huzur evi-bakım evi gibi ortamlarda yaşayanlardır. Bu kişiler diğer insanlara göre daha çok risk altında olduğunu söyledi.
         Gripten grip aşısı ile korunulabildiğini kaydeden Dr. Koç, risk grubundaki kişiler, huzur evi ve kronik hasta veya yaşlı bakımı ile ilgili işlerde çalışan kişiler ve sağlık personeli için en uygun zaman Eylül - Ekim aylarıdır. Ayrıca 50-64 yaş arası kişiler ve diğer sağlıklı insanlar için en uygun zaman ise Kasım ayı olduğunu ifade etti. 
     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Çalışmak, neşeli olmak, çeneyi sıkı tutmak, işte sana başarı.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak