BolununSesi, ne belediyeden, ne de devletten 1 krş. almadan, tenezzül bile etmeden yaşayan TEK gazetedir

Gerede MYO deri ürünleri üretmeye başladı

Gerede MYO deri ürünleri üretmeye başladı
    4 Ocak 2010
    Gerede MYO deri ürünleri üretmeye başladıGerede MYO deri ürünleri üretmeye başladıGerede MYO deri ürünleri üretmeye başladı

        Türkiye'de işlenmiş hayvan derisinin yüzde 48'ini karşılayan Gerede'de, deri sektörünün önünü üniversite açıyor. İşlenmiş derinin Gerede'de ürüne dönüştürülmesi için çaba harcayan Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Gerede Meslek Yüksekokulu'na açtığı Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Programı ile ilçede bulunan deri sanayisine yeni bir soluk getirdi. Programın atölyelerinde AİBÜ Gerede Meslek Yüksekokulu'nun ilk ayakkabısı üretildi.  

        Şu anda AİBÜ Gerede Meslek Yüksekokulu'nun atölyelerinde eğitim amaçlı ayakkabı ve çanta üretimi yapılmasına rağmen ileride kurulacak olan yeni atölyelerle deriye ait her şeyin üretilmesi planlanıyor. Gerede'nin en büyük sorunu olan işlenmiş derinin ürüne dönüştürülmemesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin girişimleriyle ortadan kalkmış olacak.  .

       "Gerede'deki eksiklik işlenmiş derinin ürüne dönüştürülmemesiydi"

       Gerede Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ömer Bozdoğan, Gerede'de olan bir eksikliğin üniversite öncülüğünde giderileceğine dikkat çekti. Bozdoğan yaptığı açıklamada bu sanayinin gelişmesi için eğitimli eleman alt yapısını oluşturma düşüncesiyle bu bölümün kurulduğunu belirtti. Ömer Bozdoğan şunları söyledi "Bu bölümün amacı yöredeki deri sanayine destek olarak yeni bir açılım yapmak. Bu da ayakkabı ve saraciye ürünlerinin üretimi yönünde olması amaçlandı. Özellikle bu sanayinin burada gelişmesi için eğitimli eleman alt yapısını oluşturmak amacıyla bu bölüm kuruldu. Gerede'deki eksiklik işlenmiş derinin ürüne dönüştürülmemesiydi. Bu konuda bir sıkıntı vardı. Yeni yeni deri ürünlerinin üretimiyle ilgili çalışmalar atölyeler kurulmaya başlandı. Burada da üniversitemiz bir öncülük etmek amacıyla deri ürünleri üretimiyle ilgili ara eleman yetiştirilmesi gerekliliği duydu. Bu konuda çalışmalar yapıldı. 2 yıl önce başlatılmış bir süreç. İlk defa bu sene öğrenci alındı. Şu anda ayakkabı üretim teknolojileri tasarımı ve üretimi ile ilgili olarak bir atölye kurulması durumuna getirildi. Bu atölye henüz tam kapasitede değil ama ayakkabı üretecek duruma geldi. Bundan sonraki adımda sanayi ile işbirliği yaparak üretime geçmesini istiyoruz. Dolayısıyla sanayinin bir atölyesi olarak ayakkabı üretimi gerçekleştirilecek. Bu vesileyle de öğrencilerimiz eğitim görecek aynı zamanda bir model oluşturacak. Bu sanayi kolu da yöremizde ileriki dönemde daha da gelişecek. Bununla ilgili yatırımlar artacak, istihdam olanağı sağlayacak. Tabi sadece ayakkabı değil, saraciye ürünleri ara elemanı yetiştirmeyi amaçlıyoruz."

       "Gerede deri memleketi"

        Yeni açılan bölüm hakkında bilgiler veren Ayakkabı Tasarımı ve Üretimi Program Başkanı Yrd. Doç. Dr . Nurettin Akçakavak, deri memleketi olan Gerede için bölümün çok önemli olduğunu dile getirdi. Akçakavak "Ayakkabı tasarımı ve saraciye tasarımı bölümleri bu sene eğitim öğrenime başladı. 35 öğrencimiz var. Bölümümüzün Gerede açısından çok faydalı olacağı kanaatindeyim. Çünkü Gerede deri memleketi. Türkiye'de büyük baş hayvan dericiliğin yüzde 48'i Gerede de işleniyor. Zaten bu amaçla kurulan bir bölüm. Okulumuzda ayakkabı tasarımı, saya dikimi, monta. A'dan z'ye komple ayakkabı eğitimi veriliyor" dedi.

       "Ayakkabı tasarımında söz sahibi olacağız"

       Öğretim Görevlisi Semra Bozdoğan da bölümün sadece ayakkabı üretmek amacında olmadığını, yapılacak yeni tasarımlarla ayakkabıda söz sahibi olunacağını söyledi.  Semra Bozdoğan şu ifadeleri kullandı "Öğrencilere temeli verdikten sonra her türlü bay-bayan-çocuk ayakkabı modelini çalıştıktan sonra değişik projelerimiz var. Mesela deri süsleme teknikleri derslerimiz var. Biz deri süsleme teknikleri bütün ayakkabılarda uygulamayı düşünüyoruz. Hem özgün modern tasarımlar hem geleneksel tasarımlar yapıyoruz. Tasarım konusunda ileride söz sahibi olacağız."

        Ayakkabının yanında çanta, kemer, cüzdan üretiminin de yapılacağını belirten atölye hocaları

    her türlü makinenin olduğunu, akla gelen her türlü deri ürününün üretileceğini belirterek şimdilik sadece çanta ürettiklerini ifade ettiler.

     

    • m5 Ocak 2010 . 14:24

      Semra özdoğan, Müdür  Ömer Bozdoğanın eşi G.M.Y okulunun kadrolu elemanı ama rektör oy alabilmek için semra hocayı Güz. San.Fakültesine görevlendirdi. Herhalde bu fakülteye ayakkabıcılık bölümü açacak. Erol hocada buna çanak tuttu.
    • tahir4 Ocak 2010 . 14:47

      bu tür yorumları niye yayınlarsınız anlamış değilim. bu haber karı-koca haberi mi yoksa okulun eğitimi ile ilgili mi? İkisi karı-koca beni ne alakadar eder. Eski rektörlerin eşleri de çalışmıyorlar mıydı? Aynı dairede çalışan hiç eş yok mu?
    • ALİ4 Ocak 2010 . 14:19

      bu semra bozdoğan müdürün akrabasımı. ondan hiç bahsedilmemiş

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    Erpiliç

    GÜNÜN SÖZÜ

    Yapacağın işlerde nefsine meşveret et ve o ne derse aksini yap

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi