Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Depremin verdiği zararları hızlıca onarmak için 

Ali Özdemir

Depremin verdiği zararları hızlıca onarmak için 
    12 Şubat 2023

    Depremin verdiği zararları hızlıca onarmak için 

    Çok kızan olacak ama yazayım. Vergi, servet, ekonomi ve deprem uzmanı değilim. Ülkemizde 23 milyon kadar aile ve bu rakam kadar ev var. Yazlıkları, yaylalardaki kâşaneleri ve iş yerlerini de hesaba katarsak sanırım 25 milyon konut rakamı ortaya çıkar. 

    25 milyon meskenin tahminen 15 milyonu 100 metrekareden büyüktür. Bunların 100 metrekareden büyük olanlarına tek seferlik, metrekare başına 500-1000 TL'lik bir geçici vergi konulmuş olsa yaklaşık 5-7,5 milyar dolarlık bir rakam ortaya çıkar.  

    İkinci olarak, son 2 yıllık kredi kartı harcaması ortalama 20 bin TL'den fazla olan kişiler tespit edilip bunlara harcamalarının yüzde 10'u oranında ek bir vergi çıkarılabilir. Halkımızın büyük bir bölümü artık ödemelerini kart ile yapıyor. Sadece kartların 2 yıllık hareketlerine bakılarak birkaç milyar dolarlık kaynak temin edilebilir. 

    Üçüncü olarak, yaşı 10'dan küçük ve motor hacmi 1500'ün üzerinde olan taşıtları kullanan herkesten aracın güncel değerinin yüzde 1-5'i oranında vergi talebi yapılabilir. Bu da çok büyük kaynak temini sağlar. 

    Bu üç kaynaktan gelen paralar Deprem ve Afet Bakanlığı bünyesinde toplanıp köy, ilçe ve şehirlerin, iletişim, ulaşım, kanalizasyon, eğitim, sağlık sistemleri yeniden kurulabilir. 

    Akaryakıta, telefona, doğal gaza, elektriğe yapılacak yeni zamlar fakir kitleyi daha çok ezecek ve ayakta kalamaz hale getirecektir. Büyük evlerde yaşayan, lüks arabalara binen, çok para harcayan kesimlerin biraz fedakârlık yapması daha uygun bir yöntem olacaktır. 

    Ali Özdemir 

    0505 220 83 85 

    www.aliozdemir.net

    11.02.2023

    • Bolulu vatandaş19 Şubat 2023 . 17:21

      Yukarıdaki öneriler, beyin fırtınası olarak değerlendirilebilir. Halk arasında ayağını yorganına göre uzat sözcüğü vardır. Bütün özel ve kamu kuruluşlarında, olağanüstü durumlar için, muhasebe sisteminde, amortisman, ihtiyat akçesi gibi, her yıl ayrılması gereken değerler vardır. Devletimize ait Merkez Bankasında biriken ihtiyat akçe bedellerinin devreye sokulması gerekir. Eğer bu olmazsa, yukarıdaki öneriler, uygulamaya sokulabilir.
    • Vatandas17 Şubat 2023 . 11:13

      Okuduğumu çok iyi anlıyorum Ali bey. Aylık kredi kartı harcaması 20000TL'yi geçen, 1500cc'den büyük motorlu araçlara binenler ve 100m2'den büyük evlerde oturanlar ne zamandır zengin sayılıyor anlamadım. Affedilen vergileri affetmeseler benzer bir etkisi olurdu tahminim. Ayrıca ÖTV gibi bir ucube var bu memlekette. Size göre yenileri eklenmeli.
    • Ali Özdemir14 Şubat 2023 . 10:47

      Sayın VATANDAŞ rumuzlu kişi... Vergi alınsın demiyorum. Okuduğunuz metni anlayarak analiz yapınız. ZENGİNLERDEN pay alınsın diyorum. Villada yaşayanlardan, şatoda ikamet edenlerden, yata binenlerden... İftira etmeyiniz. Hırsızlık yok diyen mi var? Doğu toplumlarında hırsızlık vardır. Son 300 yıllık tarihimizde, her dönemde hırsızlık yapanlar olmuştur. 1923'ten 2023'e kadar çalmayan var mı? Bazı liderler çalmamıştır ama etrafındakiler çalmıştır. "Ecevit çalmadı" derler. Bu doğrudur. Lakin etrafındaki Hüso'lar karun kadar zenginleşmiştir. Menderes, Demirel, Özal, Çiller, Türkeş, Erbakan, Karayalçın, Baykal, Yılmaz vb. ile ilgili herkes söz ediyor zaten. Ben ekleme yapmayayım.
    • Vatandas13 Şubat 2023 . 10:58

      Ali Bey, sanki halk yeterince vergi vermiyor gibi yazmışsınız. Sorun bence para toplamak ya da vergi almak değil. Halk yeterince elinden geldiğince yardım da ediyor. En büyük sorun gördüğümüz kadarıyla paranın harcanma yöntemi ve denetimsizlik. İsterseniz bankalardaki paralara da el koyun ama çözümün bu olmadığını herkes biliyor.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Kuvvete dayanmayan adalet âciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak