BolununSesi; Halkın Gazetesi

21. Yüzyılda Gerçek Başarı

Ali Özdemir

21. Yüzyılda Gerçek Başarı
    1 Mart 2020

    21. Yüzyılda Gerçek Başarı

    “Bilginin efendisi olmak için çalışmanın uşağı olmak şarttır.”

    Balzac

    Herkes başarılı olmak, bu dünyadan ayrıldıktan sonra güzel anılmak ister. Önemsiz, değersiz meslek de yoktur. Son 50 yılda çok popüler olan meslekler artık zirveden inmektedir. Bilgisayarlar hekimlerden ve hukukçulardan daha makul teşhisler, raporlar hazırlar hale gelmiştir. Ben hekimim ben hukukçuyum, ben askerim, ben profesörüm diye böbürlenenlerin sonı yakındır. Artık yeni bir çağa girdik. Bu çağa ayak uyduramayanlar yok olup gideceklerdir.

    Endüstri 4.0 - 5.0 olarak adlandırılan bu devirde sadece aklını iyi kullananlar başarıyı yakalayacaklardır.

      Artık insan emeği olmadan tarım, hayvancılık, tekstil, otomotiv, maden işletmeleri çalışabilmektedir. Önümüzdeki 10-20 yılda cephede savaşan askerlere bile gerek kalmayacaktır. Zira insan gibi savaşabilen robotlar üretilebilir olmuştur.

    Akıllı evler, fabrikalar, okullar, hastaneler çağına girdik. Elektronik cihazlar yapay zeka yazılımlarıyla düşünen, karar veren hale gelmiştir.

    Bugün dünyada 120 civarında bilgisayar dili (kod yazma gereci) mevcuttur. Bunların 10 kadarı pazarı tamamen ele geçirmişçesine yaygınlaşmıştır.

    ABD, Çin, Almanya, Hindistan gibi ülkeler her aygıt ve her iş için yeni yazılımlar geliştirme peşindedir.

    Türkiye Cumhuriyetinin dünya çapında satışı olan bir tek yazılımı bile yoktur. Günlük hayatta kullandığımız 30 kadar yazılımın (uygulamanın) tümü ABD firmalarının ürünüdür.

    Anaokulundan üniversiteye kadar 17-20 yıl öğrenim gören çocuklarımızın yüzde 99’unun bir bilgisayar dilini bildiğini söyleyemeyiz.

    Son 10-20 yıl içinde ilk, orta, lise ve üniversitelerde temel elektronikle ilgili devreleri çalıştırabilen kodları yazma ile ilgili dillerin (assembler, basic, C vb.) öğretilmeye çalışılıyor. Ancak bunlar yetersiz donanımlı öğretmenlerin engellemeleri sebebiyle verimli ilerlememektedir.

    Kodlama ile ilgili olarak ilk kitabımı bundan 20 sene önce çıkardım. Son 1 yıl içinde de kodlama / yazılım ile ilgili 3 kitap daha yazdım. Bundan ötürü ülkemizde yazılıma bakışın ne durumda olduğunu çok iyi biliyorum.

    Üzülerek ifade edeyim ki, yazılım konusunda sınıfta kalmış, çağın dışına itilmiş haldeyiz. 81 ilimiz var. Bunun bir kaçındaki yöneticiler yazılım dünyasına ilişkin projeleri desteklemekte. Diğer iller adeta 100 sene öncesinde yaşamakta direnmektedir.

    Özet olarak, 50 Kuruşluk bir DVD’ye basılan yazılım kodları binlerce dolara satılmaktadır. Robotik, imalat, güvenlik, inşaat ile ilgili yazılımlar 10 bin ila 100 bin dolara alıcı bulabilmektedir.

    Türkiye’nin tüm eğitim müfredatını yazılım üretimi üzerine yeniden kurgulaması icap etmektedir. 21. yüzyılda gerçek başarı ve refah ancak bu şekilde mümkün olacaktır.

    Ali Özdemir

    Eğitimci-Yazar-Yayıncı

    0505 220 83 85

    www.aliozdemir.net

    29.02.2020

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Rüyaları gerçekleştirmenin en iyi yolu uyanmaktır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak