Yeni yıl tebrik ilanlarınızı güvenerek okuduğunuz gazeteye verin

Üretici olmak

Ali Özdemir

    24 Temmuz 2019

    Üretici olmak

     

    Yaz aylarında çoğunluk uyku moduna geçiyor.

    Biz dursak da dünya dönmeye, değişmeye, üretmeye devam ediyor.

     

    Dün bir iş adamı ile telefonda konuştuk. "265 personel istihdam ediyoruk. Şu anda 67 kişi kaldık. Çin patent, emek, zaman tanımadan çok ucuza üretim yaptığı için biz mal satamaz olduk. Elektronik sektörünü tümden ele geçiriyorlar" dedi.

     

    Sürekli tatil yapa yapa, uyuya uyuya, TV izleye izleye uçurumdan yuvarlandık.

     

    Bu yazıda siyaset yok. Taş atma yok. Güncel siyaset sadece laf salatasıdır. Sorunlara 300 yıllık pencereden bakalım.

     

    300 yıldır tarımdan, bilimden, fenden, teknikten, projeden, patentten, icattan uzak kaldık mı kalmadık mı?

     

    Sosyal medyaya giriniz. Biliminsanlarının ortalama 500 takipçisi varken popüler şempanzeleri ortalama 2-5 milyon kişi takip ediyor.

     

    Evinde 1000 kitap olan sadece 100 bin ailemiz var. 100 gram telefona 10 bin TL verenler 20 TL'lik kitaba pahalı diyor.

     

    20 milyon ailemiz var. Sadece 2 milyon eve gazete giriyor. Japonya'da 50 milyon...

     

    Bilim dergileri zar zor ayakta duruyor.

     

    Senenin yarısı tatildeyiz. Üretimi kim yapacak? 

     

    Evlerimizdeki 50 kadar cihazın, işlerimizde kullandığımız yazılımların yüzde 95'ini Uzakdoğulular imal ediyor.

     

    300 yıldır neden uykudan uyanmıyoruz. Neden herkesin elinde faydalı bir kitap yok. 82 milyonluk kitlenin yetişkin 60 milyonu haftada bir kitap okuyamaz mı? 

     

    Okumayan milletler hep ezilir, aldatılır, soyulur, aç kalır.

     

    Okumak deyince aklınıza fal, burç, ot-çöp, rüya tabirleri, aşk-meşk çar-çurları gelmesin. Bilim, proje, tarım, hayvancılık, yazılım kitapları çok satıldığı gün biz de uçak, füze, radar, uydu, ilaç, tohum, tank vb. imal edebiliriz.

     

    Yeryüzü her sabah yeniden inşa ediliyor. Endüstri 4.0 denilen kavram bir çok pencereyi değiştirmekte. Biz uyurken kod yüklü, zeki makineler fabrikaları teslim almakta.

     

    Futbol, tatil, Acun, laylaylom derken 3. dünya ligine yuvarlanıyoruz.

     

    Lise ve üniversite giriş sınavlarında yöneltilen soruların doğru cevaplanma ortalaması yüzde 5 ila 30 arasında. Bu dramatik facianın yazılı, sesli, görüntülü ciddi bir medyada ele alındığını gördünüz mü?

     

    Günlük zırvaların dışında kalabilen, referans niteliğinde, rafine bir tek gazetemiz, televizyonumuz bile yok. BBC formatında bir yayın mecrası olabilemiyor. Zira çoğunluk dizi denizinde yüzüyor.

     

    Herkes ekonomik kriz var diye yakınıyor ama kendisinin lüks, müsrif, görgüsüz, abartılı yaşantısına bir sınır koymuyor.

    1 dolara da saat var. 1 milyon dolara da var. Neden hep en pahalısının peşinde olalım?

     

    Entelektüel (münevver, aydın) seviyeye yükselen insanlara yakından bakın. Onların sade bir dünyası vardır. Sadece 100 parça kadar eşya ile yaşarlar. Hayatlarımızı sadeleştirmemiz doğru olan yoldur.

     

    Bir insanın 30 gömleği, 20 ayakkabısı, 10 ceketi, 5 evi, 2 arabası olamaz. Bu mal-mülk sevdası bizi modern köle haline sokuyor.

     

    Maalesef endüstri 4.0 çağını anlayamadık. Üretmiyoruz. Bu kafa değişmedikçe Edison, Aristo, Bill Gates, Fatih Sultan Mehmet bile başa gelse başarılı olamaz.

     

    Bilgi güçtür. Bilgi sahibi olmadan bilim, proje, ürün yapılamaz. Bilgili toplumlar yenilemez, mağlup edilemez.

     

    Ali Özdemir

    0505 220 83 85

    www.aliozdemir.net

     

    • Gülen ADAM26 Temmuz 2019 . 21:39

      Hocam tekrar ediyorum.. Sondan başlıyorum.. Basit bir soru soruyorum sadece..!! Günümüz siyasetçilerinin yaptığı yanlışları ve beceriksizlikleri niye açıkça ifade edemiyorsunuz..? Biz bu sorunları çözsünler diye yollamıyormuyuz icra makamlarına, milletin meclisine -VEKİL- olarak..! Diyoruz ki, eğer laf kalabalığı yapmadan bunu açıkça söyleyemiyorsanız, habire yazdığınız yazılarla milleti buradan topyekün "cahil" yerine koymayınız.!!!
    • Ali ozdemir26 Temmuz 2019 . 04:08

      Bazi insanlar ruhen darda. Her seyi baskasindan isterler. Cok laf ederler. Kendileri bir urun cikarmazlar. En tehlikeli canli turudurler. Onlara bilgi islemez. İdrak edemezler. Okumazlar. Sadece asagilama. Sadece lumpenlik. Sadece siyaset. 1 sayfa eserleri yoktur. Proje bilmezler. Sadece gündelik laflar. Vizyon yok. Ekmek cok yemekten beyin sekerleniyor...
    • Gülen ADAM25 Temmuz 2019 . 19:07

      Havanda su dövüyorsunuz hep hocam.!. Memleketi nerdeyse 20 yıldır yöneten, ve asıl bu sorunları çözmekle yükümlü ve 1 dereceden sorumlu politikacılara iki çift laf etmeden neyi çözeceksiniz.. Birsürü laf kalabılığı.. Hiçbir inandırıcılığı da yok..

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Biz Türkler, bütün tarihimiz boyunca hürriyet ve istiklâle timsal olmuş bir milletiz.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak Bolu Diş Hekimi Abant Bungalov Evleri