BolununSesi; Halkın Gazetesi

Kendi yazılımını yapmak

Ali Özdemir

    11 Nisan 2018

    Kendi yazılımını yapmak

    Bazı işler çok zor gibi görünebilir. Ancak 80 milyonluk dev Türkiye'nin kendi yazılımlarını üretebilecek kadroları vardır. Hiç zaman kaybetmeden yerli programcıların önünü açmalıyız. Vergi kolaylığı sağlayarak, teşvik vererek iletişim, teknoloji, simülasyon, çizim, tasarım, eğitim vb. ile ilgili uygulamaları üretmeliyiz.

    20 milyon kadar ailemiz var. İş yerlerindeki, okullardaki, evlerdeki 15 milyon kadar bilgisayarın yüzde 99'unda maalesef ABD, Almanya, Güney Kore, Çin gibi ülkelerin bilimcileri tarafından üretilmiş yazılımlar vardır. Özellikle Microsoft firması 25 yıldır bizi sonuna kadar sömürmektedir. Her yıl yeni (?) bir işletim sistemi ve uygulama paketi çıkaran bu firma ekonomimize yılda 1-2 milyar dolar, toplamda 50 milyar dolar kadar yük bindirmiştir.

    2018 yılındayız. 2000'li yıllarda üretilmiş, eski sürüm yazılımlar hala her işi görebilmektedir. Sürekli olarak yükseltme / güncelleme (upgrade) yapmaya gerek yoktur.

    1992 yılından beri bilgisayar kullanıyorum. İşlerimi görmek için 20 kadar yazılım ile ilgiliyim. Bunların yüzde 100'ü ne yazık ki yabancı menşeilidir. Çizim, tasarım, mizanpaj, kodlama, robotik, grafik ile ilgili maalesef işe yarar hiçbir yerli yazılımımız yoktur.

    21. yüzyılda makine yapımından daha çok yazılımlardan para kazanılacaktır. Programlar üreten 20 kadar ülke geri kalan ülkeleri köle gibi sömürecektir.  

    Endüstri 4.0 konusunda sadece konuşmaktan kurtulamadık. Birbiriyle haberleşen, karar veren, tasarım yapan bilgisayarların, aygıtların içindeki entegrelerde satır satır yazılmış programlar vardır. Bunları üretmediğimiz sürece zenginleşemeyiz.

    İlkokuldan üniversiteye kadar 10 kadar dersin süresini kısaltarak kodlama, robotik, otomasyon ile ilgili dersler vermeliyiz.

    Şu anda kullandığımız yazılımların çoğu internete bağlanarak verilerimizi, gizli kalması gereken bilgilerimizi kötü niyetli odaklara taşıyabilmektedir. Akıllı olarak tabir edilen cihazların tümünün içine ajanlık amaçlı yazılımlar konabilmektedir.

    200'den fazla üniversitemiz var. Bu kitle güç birliği yaparak yazılımlar yapabilir, Pardus adlı projeyi geliştirebilir.

    Ali Özdemir

    www.aliozdemir.net

    0505 220 83 85

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Bilelim ki milli benliğini bilmeyen milletler başka milletlere yem olurlar.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak