BolununSesi; Halkın Gazetesi

Sağlığımızı en çok hangi cihazlar bozuyor?

Ali Özdemir

    26 Nisan 2014

        Hekim değilim. Elektrik-elektronik üzerine eğitim almış bir kişi olarak ev ve iş yerlerimizdeki donanımların hangilerinin çok yüksek manyetik alan yaydığını biliyorum. Bunların seviyelerinin ne olduğunu dileyen herkese gösterebilir, arz edebilirim.

         Son 30 yıldır evlerimiz ve iş yerlerimiz tamamen elektrikli ve elektronik aygıtlarla doldu. Bu kadar çok cihaz içinde yaşadığımızda bedenimiz normal çalışma özelliğini yitiriyor. Stres, tansiyon, huzursuzluk, depresyon, mutsuzluk, kanser vb gibi sorunlarda patlama olduğunu gözlemliyoruz.

        YÜKSEK GERİLİMLİ ENERJİ NAKİL HATLARI

        Yüksek gerilimli elektrik akımının geçtiği yerlerden ev almayınız. Trafo merkezlerinden, jeneratörlerden uzak durmanızda fayda vardır.

          CEP TELEFONU BAZ İSTASYONLARI

          Her mahallede, camide, çatı katlarında, parklarda karşımıza çıkan baz istasyonlarından 200-300 m uzakta yaşayınız.

         CEP TELEFONLARI

         Kalitesiz, ucuz, çok büyük boyutlu telefonlar sağlık için çok zarar vericidir. Uzakdoğu ülkelerinde üretilmiş, tuşları iki günde bozulan, pili çabuk biten aygıtları almayınız. Telefonu 2 dakikadan fazla kulağınızda tutmayınız. Uzun konuşmalarda sesi açınız ya da kulaklık kullanınız. Evde otururken ya da uyurken telefonu 3 metre uzağınıza koyunuz. 

          KABLOSUZ MODEMLER VE KABLOSUZ CİHAZLAR

         Kablosuz modem, telefon, fare, klavye, yazıcı gibi cihazlar kullanım kolaylığı sağlar ama yaşadığınız mekanda bünyenize zarar veren elektromanyetik sinyallerin artmasına neden olur.

          MİKRODALGA FIRINLAR

          Bu cihazın içinde bulunan magnetron devresi yüksek frekanslı elektrik sinyalleri yayarak çalışır. O nedenle hamile kadınların, çocukların uzak durması gereken bir aygıttır. Kişisel görüşümü sorarsanız "evinize sokmayın" derim.  

          TÜPLÜ TELEVİZYONLAR

          Eski tip tüplü TV'lerin özellikle büyük ekranlı olanları fazla düzeyde statik elektrik, elektromanyetik alan, zararlı ışınlar yayarak dengemizi bozar.

    Yeni tip LCD, plazma, LED TV'ler de elektromanyetik alanlar yayarlar. Zira elektrik akımının geçtiği her yerde manyetik alan oluşur.

    TV'yi saatlerce izlemek, bu cihazın yakınında oturmak sizin kansere yakalanmanızı kolaylaştımaktan başka bir işe yaramaz.

    Haftada hiç olmazsa bir gün TV'yi hiç açmamanızı öneririm.

         MASAÜSTÜ, DİZÜSTÜ, TABLET BİLGİSAYARLAR

         Büyük ekranlı masaüstü bilgisayarlar çok zararlı manyetik alanlar, statik elektrik ve bedene zararlı ışınlar yayarlar. Küçük boyutlu taşınabilir PC'lerin ve tabletlerin zararı nispeten azdır. Ancak 2-3 saatten fazla kullanmak doğru değildir.

         ÇAMAŞIR, BULAŞIK MAKİNELERİ

    Bu cihazların içinde bulunan motorlar ve elektronik devreler yüksek değerli manyetik alan yayarlar. Çalışma anında 3-4 metre uzakta durunuz.

         BUZDOLABI, KLİMA, VANTİLATÖR, FIRIN, ÜTÜ, SAÇ KURUTUCU, SÜPÜRGE, YAZICI

         Bu tür cihazlar da yüksek manyetik alan yayarlar. Yakın mesafede kalmamanızda, kısa süreli kullanmanızda fayda vardır. A enerji sınıfı, TSE, CE, ISO belgesi olan markalar kaliteli bakır ve donanımlarla üretildikleri için az elektrik çekerler ve düşük manyetik alan yayarlar.

         FOTOKOPİ MAKİNESİ, KESİNTİSİZ GÜÇ KAYNAĞI VB.

         İş yerlerinde bulunan çeşitli aygıtlar yüksek manyetik alan yayarak bedensel dengenizi alt üst etmektedir. O nedenle bu cihazlardan 2-3 metre uzakta oturmaya çalışınız. İşinizi kısa sürede halledip uzaklaşınız.

          MOTORLU TAŞIT ARAÇLARI

         Otomobil, minibüs, otobüs vb. gibi benzin motorlu taşıt araçlarının içinde bulunan ateşleme sistemi 20 bin Volt gibi yüksek gerilim ile çalışır. Bu gerilimi üreten indüksiyon bobini manyetik alan yayar. Aracın içinde bulunan aydınlatma, ısıtma, havalandırma, eğlence, fren, direksiyon sistemlerinde de elektrik akımı kullanılmaktadır. Saatlere taşıt aracının içinde kalmak bedenimizi manyetik saldırıya maruz bırakmaktadır. Kısa mesafelerde yürümek en doğru olan yöntemdir.

          TSE, CE, ISO BELGESİ OLMAYAN DİĞER ELEKTRİKLİ - ELEKTRONİK AYGITLAR

          Hiç bir kalite yönergesine uyulmadan üretilmiş, düşük fiyatlı, yetkili servisi olmayan, markası bilindik olmayan Uzakdoğu ülkelerinde üretilmiş aygıtlarda kalitesiz bakır, trafo, direnç, bobin, transistör kullanıldığı için bunlar fazla enerji harcayarak çalışırlar. Çok enerji çeken cihazlar size daha çok manyetik alan sunar.

          Bu bilgiler kişileri paranoyak, teknoloji düşmanı yapmak için verilmiş değildir. Kanser vakalarının artışında sadece sigara, alkol, şeker, hareketsiz yaşam, tarım ilaçları, hormonlar, taşıt dumanları, nükleer radyasyon, kurşunlu atıklar, deterjanlar, kimyasal katkılı gıdalar (?) vb. etken değildir. Elektrikli cihazlarla çok yakın mesafede yaşamak, hiç bir kalite standardına uygun olmayan aygıtları satın almak da risk unsurudur.

     

    Ali Özdemir
    Eğitimci - Yazar - Yayıncı
    Web : www.aliozdemir.net
    E-posta : aozdemir53@hotmail.com
    Tlf. : 0505 220 83 85

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak