BolununSesi; Halkın Gazetesi

Bolu'da Meclis !

Konuk Yazar

    19 Nisan 2014

           Bolu'da Meclis; "Bir konuyu konuşmak veya görüşmek için bir araya gelmiş kimseler topluluğu."
           Sözlükler bu şekilde açıklıyor.
           Demokraside ise yürütmenin işini kolaylaştırmak için yasa, yönetmelik, kararname vb. çıkaran bir organ.
          Türkiye Büyük Millet Meclisi var, İl Genel Meclisi var, Belediye Meclisi var.
           Yalnız ilginç olan bir durum da var. Şöyle ki; TBMM'ye, Başbakan başkanlık etmiyor.
           İl Genel Meclisine Vali Başkanlık etmiyor. Her ne hikmetse Belediye Meclisi'ne Belediye Başkanı Başkanlık ediyor.
            Neyse... Konumuz Bolu'daki Belediye Meclisi. Mecliste üç partiden halkın oyuyla seçilen üyeler var. Bu üyeler halkın temsilcisi olarak halk adına görev yaparlar. Demokraside böyle. Yani iktidar adına veya muhalefetler adına değil, Bolu halkı adına el kaldırıp indirmelidirler. İleri demokrasilerde bu işin aynen böyle olması gerektiğini düşünüyorum...
            Meclisin ilk toplantısında, başkan vekillikleri, komisyonlar seçildi. Bu her seçim sonrası yapılan ilk meclis toplantısının rutin seçimidir. Gündemin ikinci maddesi, 2013 yılı faaliyet raporunun oylanması istendi. Yeni seçilmiş üyeler faaliyetlerden haberimiz yok bir sonraki toplantımızda oylayalım dediler vazgeçildi.
            Son olarak da, borç para alınması için yetki istendi, meclis de verdi. İşte bu konuda halk el kaldıranlardan, özellikle de iktidar partisinden seçilenlerden bir itiraz bekledi.
             Nasıl mı? "Sayın Başkan, bizler 12 yıldır iktidarda bulunan partiden seçilmiş üyeleriz. Bizim iktidarımız, IMF'ye olan borçları ödedi ve IMF'ye borç verecek bir ekonomiye sahibiz. Siz de 10 yıldır Belediye Başkanısınız, şimdi ustalık dönemine başladınız. Halkımızda bu başarımızdan dolayı bize oy verdi. Bolu'da yapılan son istatistiklere göre Türkiye'nin en zengin şehri. Bu güzel ve pembe tabloya, ustalığa başlarken borçla başlamakta neyin nesi?" Diye sorup, halkı düşünerek el kaldırmasını beklerdim. Allah aşkına tarafsız olarak düşünün, haksız mıyım?
           Gelelim ikinci toplantıya, Faaliyet Raporunun oylanması ve kabulü... 5393 Sayılı Belediye Kanununun 41. Maddesine göre; nüfusu 50000'den fazla olan Belediyeler, seçimlerden sonra 6 ay içinde Stratejik Plan yapmak zorundadır. Bolu Belediyesi'nin de halen yürürlükte olan 2011-2014 Stratejik Planı bulunmaktadır. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'nun 41. Maddesi'ne göre de üst birimler, stratejik plan ve performans programı uyarınca yürütülen faaliyetleri, yıllık faaliyet raporu olarak kamuoyuna açıklamak zorundadır. Hoş kanun böyle ama 2011 ve 2012'nin faaliyet raporunu internette bulamadım. 2013 de tesadüfen elime geçti. Stratejik plan var internette. 9 amaç, 33 hedef ve 323 stratejiden oluşuyor bu plan. Faaliyet raporunda bu stratejilerden 33'ünün yapıldığı resimleriyle tanıtılmış. Haydi, resimsiz olanlar vardır diye bir 33'de biz ekleyip, 66'ya bağlayalım... Ne kadarı gerçekleşmiş? %2.4... Neyse...
           Rapordaki faaliyetler birazcık bahsedeceğim, stratejik plana girmeye gerek yok. Oraya girersek gazete yetmez kitap yazmamız gerekir.
          2013 Yılında Katı atık toplama ve bertaraf gideri yaklaşık olarak 4.500.000,-TL, Katı atık toplama ve bertaraf geliri de yaklaşık olarak 3.800.000,-TL olarak belirtilmiştir. (Sayfa:107) Bu işten Belediyemizin 2013 yılında 700.000,-TL zarar ettiği görülmektedir. Bu faaliyet bana kalırsa iyice gözden geçirilip öyle oylanmalıdır.
          Bolu Belediyesi Katı Atık Düzenli Depolama Alanı'ndan Enerji Üretim Tesisinin Ekim 2010 tarihinde kurulumuna başlandığı, Haziran 2011'de tamamlanıp faaliyete geçtiği, 2013 yılı faaliyet raporunun 110. Sayfasında belirtilmektedir. 111. sayfada da 2013 yılında, ortalama aylık üretilen enerjinin 700 hanenin elektrik ihtiyacını karşıladığı anlamına geldiği belirtilmektedir. Aynı raporun 8. Sayfasında da 1000 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak enerji üretiyoruz deniliyor. Hangisi doğru bilmiyorum. Neyse...
           Yine aynı raporun, bütçe giderlerinin ekonomik sınıflandırma tablosuna bakıyoruz. Bu tabloda 2011, 2012 ve 2013 yılının rakamları mevcut. 59. Sayfada Enerji Alımları bölümündeki elektrik alımlarına bakıyoruz. 2011 yılında 2.968.773,07, 2012 yılında 4.220.145,61, 2013 yılında 4.597.341,14 TL harcanmış. Bizim tesis elektrik üretmeye başlamış, Belediyenin elektrik için harcadığımız para 2012 yılında bir önceki yıla göre % 42 oranında yükselmiş. 2013 yılında ise bir önceki yıla göre %9 oranında gider yükseliyor. İyi de Türkiye'de gerçekleştirilmiş ilk projeyle ürettiğimiz elektrik acaba nerede kullanılıyor? Ya elektrik üretimi falan yok, ya da üretilen elektriği Belediye haricinde kaçak olarak birileri kullanıyor, ikisinden biri. Rakamlar ortada...
           Bu faaliyet için kabul oyu kullananları kendi vicdanlarına havale ediyorum. Bolu Belediye Başkanlığı ile İl Özel İdaresi arasında yapılan ile İl Özel İdaresi'ne bağlı 48 Köyün katı atıklarının toplanması, taşınması ve bertaraf edilmesi 2013 yılı boyunca Belediyemiz tarafından gerçekleştirilmiştir. (Sayfa:108) denilmektedir. Bolu İl Özel İdaresi'nin 2013 yılı faaliyet raporunun 87. Sayfasında, çöp toplama, taşıma ve bertaraf edilmesi için; 2013 yılında Bolu Belediyesi'ne 240.520,76 TL ödeme yapıldığı belirtilmektedir. Belediyenin bu işi hizmet amacıyla değil, parası karşılığında müteahhit bir firma olarak yaptığı apaçık görülmektedir. Ticari olarak yapılan işleri faaliyet olarak nasıl gösterebiliyorsunuz?
           Yine aynı sayfada, 2013 yılında 800 adet plastik konteynır dağıtıldığı belirtilmektedir. Allah aşkına bedava plastik konteynır dağıtıldı mı? Her apartman kendi parasıyla almadı mı? Herkesin bildiği gerçek böyle bir yalanla faaliyet gibi gösteriliyor... Katı atık düzenli depolama sahasına, 2. Lot alanın ihalesi bile yapılmadığı halde faaliyet olarak gösterilmesi sizce ilginç değil mi? (Sayfa:109) Sayfa 117' de, 50 Adet yer altı konteynır alındığı ve bunların 10 tanesi Gölcük mesire alanına, 40 tanesinin de şehir merkezinde 12 caddeye monte edildiği belirtilmektedir. Bu caddelerden, 5 tanesinde (Konuralp caddesi, Hürriyet Caddesi, İbni Sina Caddesi, Tavil Mehmet Paşa Caddesi, Şehit Kani Caddesi) yer altı konteynırı bulunmamaktadır. Raporda adı geçmeyen Hattat Emin Barın Caddesi'ne 5 adet konulmuştur. Bu cadde ile birlikte konulan diğer caddelerde toplam 29 adet yer altı konteynırı bulunmakta, 11 tanesinin nerede olduğu ise bilinmemektedir. Gölcük'ün durumunu da bilmiyorum konuldu mu konulmadı mı? Ayrıca bu iş 2013 yılında değil 2014 yılında yapılmadı mı?
           Elektrik İşleri, Belediye hizmet binalarında, 2013 yılında 1879 adet arıza, bakım, onarım işi yapılmış. (Sayfa:133) 2013 yılında toplam işgünü sayısı 247 gündür. Bu da şu demek oluyor. Belediye hizmet binalarında her gün 7.6 adet (ortalama 8 defa) arıza, tamirat, bakım ve onarım yapılmış. Bu işler yapılırken elektrikler kesildiğine göre bilgisayarlar çalışmaz durumda hakikaten memurlar iyi mesai yapmışlar, tebrik ederim.
           Kanalizasyon ekibinde 5 kişi çalışıyormuş. İl merkezinde 12380 metre kanalizasyon, 17540 metre yağmurlama hattı. 14885 metre köy kanalizasyon hattı, 7279 adet baca yükseltme, tamirat ve temizleme işlemi, 1662 adet kanalizasyon arızasına müdahale, 413 adet kanalizasyon abone bağlantısı yapmışlar. Günlük ortalama 182 metre hat yapılmış. Vallahi beş kişiyle bu işleri başaran ekibe ödül verilmesi gerekir.
           Meclis üyelerine sormak istiyorum. Allah'ınızı severseniz doğru söyleyin, bu raporu hiç okudunuz mu? Okuduysanız da inceleyip araştırdınız mı? Hiç zannetmiyorum ama neyse... Bu faaliyetler halkın adına oy kullanan üyelerce onaylandıysa, benim oyum hakikaten boşa gitmiş. Saygılarımla...

     

                                                                     Alpaslan BİLGEHAN

                                                                  

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Türk Milletinin istidadı ve kesin kararı medeniyet yolunda, durmadan, yılmadan ilerlemektir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak