BolununSesi; Halkın Gazetesi

Size mi kaldı Ahilik?

Kamuran Alagözoğlu

    27 Eylül 2013

         Esnaf Odaları Birliği Genel Sekreteri, esnafın 1 milyon liraya yakın parasını karılarla yemiş, Başkanı olan Tahir Gayret hala Oda'nın başında, ama esnafa hesap veren yok. Duyduğumuza göre daha kazma bile vurulmayan yeni sanayi sitesine üye esnaflardan 5'er bin lira toplayıp evvela kocaman bir cami yaptıracakmış. Karılarla yenen paranın tam olarak ne kadar olduğu, nasıl ve peyderpey ne şekilde, kaç defada bankadan çekildiği konusunda bilgi veren yok. Ama ahilik, cami deyince, beyefendiler baş safta yerini alıyorlar.
          Aynı şekilde Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'nin Başkanı Ahmet Yoltaş. 12 ayrı suç dosyasından Ağır Ceza'da yargılanıyor. Beyefendi aynı Tahir Abisi gibi O'da Ahilik Haftası etkinliklerinde baş safta yerini almış.
         Ahilik Haftası bahanesi ile, İl dışından Mehter takımı getirterek şovunuza devam edin. Esnafın paralarının hesabını veremezken, yine esnaftan para toplayarak cami yaptırmaya kalkıyorsunuz.

          Ahilik size kaldıysa çok yazık !
          Ahilik Kültürü'nü yaşatmak size kaldıysa çok yazık. Bırakın kendi halinde tertemiz duygularla yaşayanlar yaşatmaya devam etsin Ahiliği. En yakınımızda Mudurnu İlçemizin Bakırcılar Çarşısı'nda yüzyıllardır yaşatılmaya çalışıldığı gibi.

          Ahilik nedir?
         Ahilik, kelime olarak, Arapça "kardeşim" anlamına gelen "Ahî" kelimesinden gelmektedir. Bunun yanında, Ahî kelimesinin Türkçe kökenli "Akı" kelimesinden geldiğini savunanlar da vardır. Akı kelimesi "eli açık, cömert, yiğit" gibi anlamlara gelmektedir.
          Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluşturan Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. 
     

          Ahiliğin temel ilkelerini şöyle sıralayabiliriz
       - Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan kişi, mutluluğu halka hizmet edip yararlı olmakta arar.
       - Belli bir süre, bir iş basamağında kalarak olgunlaştırılan yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi kurmayı ve bu basamaklarda baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye candan bağlanmak suretiyle sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar.
        - Esnaf ve sanatkârlıkta önemli bir sorun olan üretici-tüketici çıkar ilişkilerini, birbirleriyle sürtüşmeye düşmeyecek şekilde ayarlar.
        - İşe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır.

          Ahilik geleneğine göre bir ahinin
        - Alnı açık olmalı,
        - Eli açık, cömert, yardımsever olmalı,
        - Sofrası, kapısı açık olmalı, nesi varsa misafiriyle paylaşmalıdır,
        - Dilini yalandan, gıybetten, iftiradan bağlamalı,
        - Gözünü ayıp aramaktan, elini haramdan bağlamalı,
         - Belini bağlamalı, kimsenin namusuna göz dikmemelidir.

     

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Ben icap ettiği zaman en büyük hediyem olmak üzere, Türk Milletine canımı vereceğim.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak