BolununSesi; Halkın Gazetesi

Evet- hayır karmaşası

Esra Yıldız

    29 Ağustos 2010


       Artık rüyalarıma girer oldu. "Evet" mi vereceğim, "Hayır" mı?
       Önümüze sürülen paketteki iki cevaptan birini vereceğiz. Yönetenlerin aslında sıklıkla başvurmadıkları, başvurmayı da sevmedikleri ancak; sıkışınca millete sormanın bir örneğini yaşayacağız bu özel günde.
       "Anayasa maddelerini oylamak bu kadar basit mi olmalı?" demeyi belki de birçok kişi demokratik olarak görmeyebilir ama herhalde ben bunu bir nedenden dolayı söyleme cesaretinde bulunacağım. Kaldı ki; alınacak "Evet" oylarını AKP iktidarının güven oylaması gibi görmek, anayasa oylamasının reklamını parti bayraklarının önünde parti mitingi gibi yapmak bana oldukça da yanlış geliyor. 
       Anayasa gibi devlet olgusunda çok önemli bir yeri olan kurallar topluluğunun oylama gibi bir oldubittiyle değiştirilmesinin basitliği siyasi parti fanatizmliğiyle birleşince, beni daha da endişeye sürüklüyor diyebilirim.
       İşin, az ya da çok, sayısı ne olursa olsun; toplumun tüm düşüncelerini kucaklayacak, böylelikle gelecekteki endişeleri ortadan kaldıracak bir nitelikte olması zor gözükse de; bu duruşa yaklaşacak bir çalışma içerisinde olunması gerektiğini düşünüyorum.
      Bu değişiklik isteği; iktidardakilerin, inandıkları ideoloji uğruna, yollarına çıkan engelleri birer birer ortadan kaldırmak için, işin kimyasına kadar girerek düzeltme isteklerinin sonucudur. Sanki yıllarca alınamayan bir intikam gibi...
      "Hayır" denemeyecek maddeler arasına gizlenen ama her zaman da önlerine engel gibi çıkan unsurlara karşı bir manevra yapmak gibi sanki.
      Belki de zamanında benzer düşüncelerin önünü kesmek için oluşturulan bu unsurlardan kurtulma isteği kendileri tarafından haklı görülebilir, ama sonrasında tamamen firenlerinden kurtulmuş bir aracın rampa aşağıya inerkenki durumuna dönüşecek iktidar gücünün bizi nereye götüreceği, inanın şu anda bilinmeyen bir durum gibi gözüküyor.
       Bugün tartışılan ve yanlışlarla dolu olduğunu söylediğimiz darbe anayasasının yine milletçe ezici bir çoğunluk ile kabul edildiği göz önüne alınırsa, gelecekte yapılacak benzer oylamalarla kabul edilecek maddelerin ileride isabetli olabileceğine kim garanti verebilir? Tüm bunların ışığı altında, demokratik hak görülse de, halkın her verdiği kararın gelecek için doğru olmayabileceğini düşünüyorum. Bazen kendi doğrularımla çelişsem bile.
       O zaman, anayasa maddelerini değiştirirken uyulması gereken kurallar mı koymak lazım? Yani kısaca anayasa değiştirmenin anayasası mı olmalı? "Bu mümkün mü?" diye düşünmekten kendimi alamıyorum.
       Aslında anayasaların olmazsa olmazları olmalı. Oylanamayacak kadar hassas unsurları. Aynı Kutsal Kitaplar' da olduğu gibi...
       Örnek mi? Bir gün Cumhuriyet rejiminin oylanmasına cesaret edilse ve siyasi parti fanatizmliğiyle kaldırılması oy birliğiyle kabul edilse, özgürlükler adına buna kim itiraz edebilir ki.
       Antidemokratik olmaktan değil, bazı gerçekleri oylamaya sunmanın tehlikelerinden bahsediyorum.
       Bilin ki; bazı hassasiyetler vardır, oy her şey değildir, millet meclisindeki sandalye çokluğu hiç değil. 
      


        

     

    • Faruk Gökçe3 Eylül 2010 . 09:07

      Halkın kendi kendine aldığı kararlar doğru olsa da olmasa da bu halkın aldığı karardır. Hiç kimse geçmiş de halka darbe ile dayatılan anayasaları savunmasın. 1961 anayasasında Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir maddesi neden kaldırıldı. Bazı düşünce grupları bu kadar özgürlüğün halka fazla olduğu görüşünde. Bu ülkede demokrasi varsa ve demokrasi gerçek anlamda halkın kendini yönetmesi ise tabi ki meclisteki sandalye sayısı fazla olan yönetecek. Şimdi 26 maddenin içinde olduğunu söylediğiniz Anayasa Mahkemesinin üye seçimini düzenleyen maddeler mevcut durumdan daha kötü bir hale gelmeyecektir.Şuanda  taraflı dediğiniz cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor. 2014de kadar üyelerin yarısından fazlası zaten değişecek. neyi önlemeye çalışıyorsunuz
    • Emanet.by30 Ağustos 2010 . 12:51

      Sn.Esra Yıldız;
      Tebrikler...
      Aynen katılıyorum.
      Elinize sağlık...

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak