Halk BolununSesi'ne güveniyor. Okunuyorsak sebebi budur

Umut Oran Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı yapılmalıdır

Yener Bandakçıoğlu

    3 Ağustos 2004

    Bizim bu sütunlarda ki kırık dökük cümlelerimizi takip eden okurlarımız, Bolu sanayiine sevdamızı çok iyi bilirler. Gerek bolununsesi'nde, gerekse bolununsesi'nden önce yazı yazdığımız SESİMİZ Gazetesi'nde, Bolu sanayi aşkımızla kaleme aldığımız yazılarımızı toplasak bir kitap olur. Bu gün bile Bolu'nun turizmle kalkınmayacağının, kalkınma için sanayiinin şart olduğunun savunucusuyuz.

    Geçmiş zaman dilimi içinde Bolu, sanayide kalkınma fırsatlarını maalesef iyi bir şekilde kullanamadı. Sanayii, bir öcü olarak lanse edildi. Sanayii gelirse Bolu halkının ahlakı, Bolu'nun tabii güzellikleri bozulur zannedildi. Yıllarca önce 1977-1980 yıllarında ifa ettiğimiz CHP İl Başkanlığı görevimizde ve Bolu'nun sanayileşmesiyle ilgili çok olumlu adımların içinde olduk. Bolu Organize Sanayii'nin kurulması o yıllara dayanır. O zamanlar bu işlerle Devletin, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü meşgul olurdu. Ankara Necati Bey Caddesi'ndeki Devlet Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü'nü komşu kapısı haline getirmiştik. Ancak Ecevit Hükümeti meşhur 5-0'lık Ara Seçimi yenilgisinden sonra istifa etti ve Sayın Demirel Başkanlığı'nda 3'üncü Milli Cephe Hükümeti kuruldu. O zamanın Bolu senatörü çok sevgili ve değerli abim, Baromuzun eski başkanı cennetmekan Orhan Çalış'ın senato kürsüsünden yapmış olduğu (-Bolu'da sanayii istemiyoruz. Bolu turizmle kalkınmalıdır) konuşması, bir anda Bolu sanayii ile ilgili çalışmaların bıçak gibi kesilmesine neden oldu.

    Aradan yıllar ve yıllar geçti. Bu gün herkes biliyor ki, işsiz insanlara iş ve aş bulmanın tek yolu Bolu'nun sanayileşmesinden geçmektedir.

    Sanayii için bizler ne yapıyoruz. Kocaman bir hiç. Daha dün kadar kısa bir süre önce Bolu bir büyük fırsatı daha kaçırdı. Önümüze çıkan yeni altın fırsattan da istifade edemedik. Bolu Teşvik Kanunu kapsamına alınmadı. Bunun manası hepimizin bildiği gibi bundan sonra Bolu'ya sanayiinin çok zor gelişi yada hiç gelmeyişidir. Sanayiden vazgeçtik. Turizmde neler yapıyoruz. Yine kocaman bir hiç. Seçim propagandalarında popülist bir yaklaşımla (-Bolu'yu turizmle kalkındıracağız. Abant'ı Dünya Kongre Merkezi haline getireceğiz) diyenler, birkaç gün önce Resmi Gazetede yayınlanan Turizm Teşvik Kararnamesi'ndeki imzalarını unutmuş görünüyorlar. Bu kararnameye göre Bolu Turizm Bölgesi değildir.

    Bolu sanayisi ile ilgili bu umutsuz tablo ile tek başına mücadele eden birisi "UMUT" saçmaya devam ediyor. Domino Tekstili Bolu'ya kazandıran sevgili kardeşim Umut Oran. Domino Tekstilin Bolu'ya gelişi ile ilgili günlerin hikayesini bu hikayeye yaptığım katkıları zaman zaman yine bolununsesi'nde kaleme almıştım. Aradan geçen yıllarda Umut Oran, tekstil sektörünün bir numaralı ismi haline gelmiş bulunuyor. Çok kısa sürede sektöründe büyük başarılara imza attı. Türkiye Giyim Sanayiciler Derneği Başkanlığı'na seçildi. Onunla da yetinmedi Dünya Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı oldu. Geçenlerde ulusal basında, Türkiye Giyim Sanayicileri Genel Kurulu'nun görev süresi tamamlanmasına rağmen, tüzük değişikliği yaparak Umut Oran'ı yeniden Genel Başkanlığa seçtiklerini okuduk. Umut Oran Bolu'da şu anda 750 kişiye iş ve aş vermesinin yanında cennetmekan babasının aziz naaşını fabrikanın bulunduğu Karacaağaç Köyü Mezarlığı'na defnedecek kadar da Bolulu oldu.

    Bu satırları kaleme aldığım bu gün-Cumartesi- Umut Oran'ın Bolu adına yeni bir başarısını alkışladık. Umut kardeşim, Türkiye'nin dört bir tarafından Şırnak da dahil yetmişe yakın tekstilciyi Bolu'ya davet etmişti. Amacı tekstilde ki -Bolu Modeli'ni- yatırımcılarla paylaşmaktı. Umut Oran, Bolu Modeli derken bir gerçeği ifade ediyordu. Bundan 6 sene evvel 6 kişi ile yola çıktığı Bolu Modeli bu gün tam 2 bin 500 kişiye -onu takip eden diğer fabrikalarla- iş ve aş veren bir güce erişmişti.

    Cumartesi bu güzel organizasyonu gözümle görmek için Domino'ya gittiğimde hoş bir sürprizle karşılaştım. Seçim çalışmalarına devam eden AKP Bolu Belediye Başkan adayı Alaaddin Yılmaz kardeşim beraberinde milletvekillerimiz Sayın Mehmet Güner, milletvekilimiz Sayın Metin Yılmaz, AKP İl Başkanı sevgili meslektaşım Av. Fatih Metin, AKP Merkez İlçe Başkanı İsmail Gezgin, AKP Belediye Meclisi birinci sıra adayı Seyit Ali Özkoç ve diğer partililer olduğu halde Umut Oran'ı ziyaret etmekteydiler. Gerek bu sevgili kardeşlerimin ve gerekse Umut Oran'ın Yener Abilerine karşı gösterdikleri aşırı sevgi ve saygı üzerine Umut Oran'ın makam masasına zorla ve ısrarla oturtuldum. Allah'tan Umut Oran'ın basında bile çok meşhur olmuş Oskar'ı bir hayli yaşlanmıştı. Her halde gençlik zamanı olsaydı beni masaya oturtmazdı. Umut kardeşim sektörün en yetkilisi olarak iktidar partisinden beklediklerini bir dosya halinde sayın milletvekillerimize takdim etti. Ben de bu arada Boluspor Başkanı sıfatımı konuşturarak sevgili kardeşim Alaaddin Yılmaz'dan belediye başkanı olduğu taktirde Boluspor'a ne yapacağını sormadan edemedim. Alaaddin ilk etapta bir benzin istasyonu ile yıkama ve yağlama ünitesini Boluspor'un hizmetine vereceğini söyledi. Bu notu da bu vesile ile okurlarımıza iletmiş olalım.

    Gelelim yazımızın başlığına. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası başta sayın başkan Turgut Kalaycıoğlu olmak üzere ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Ancak bu çalışmalar bana göre Bolu'nun çehresini değiştirmeye yetmiyor. Ticaret ve Sanayi Odamız yukarı da değindiğim zaman dilimi içindeki fırsatların hiç birini kullanamamıştır. Girişimcileri Bolu'da yatırım yapmaya özendirecek hiçbir projeye imza atmamıştır. Herkesin kendi şehirlerine yatırımcıyı özendirmek için yaptığı ne bir panele, ne bir açık oturuma, ne de bir geziye ev sahipliği yapma becerisini gösterememiştir. 25 Kasım 1996 tarihli bolununsesi'nde bundan yedi yıl evvel o zamanın meşhur İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi'nin Bolu'ya sanayicileri getirme yolundaki çabalarının nasıl sonuçsuz kaldığını "Hüsamettin Bey'de Bolu'dan ümidini kesti" başlığı altında yazmıştım. Hüsamettin Bey Bolu'ya gelmek istiyordu. Ama kendisini davet edecek bir muhatap bulamamıştı. Hüsamettin Bey'in Bolu'dan ümidini kesmesi üzerine o gün şöyle yazmışım "Bu işin bir numaralı sorumlusu Bolu Ticaret ve Sanayi Odamız hala bir toplantı tertipleyemiyor. Ticaret ve Sanayi Odamızın yakışıklı başkanı kardeşimle, en az onun kadar yakışıklı Meclis Başkanı abim ev sahipliği yaptıkları Vergi Ödül Töreni'nde, ev sahibi olduklarını unutup en ön koltuklara kuruluyorlar ve kendi tertipledikleri toplantıda bazı ödülleri kendileri veriyorlar. Biz koltuklara kurulup oturmaya devam edelim. Daha dün denilecek kadar kısa bir zaman dilimi içinde futbolcu transferi için gittiğimzi ve yatacak doğru dürüst bir otel bulamadığımız Denizli bu gün tam bir Anadolu Kaplanı haline geliyor. Altı aydan beri kendisine ulaşamadığımız Sayın Hüsamettin Kavi de Bolu'dan ümidi kesip Denizli yollarına düşüyor. Ey benim talihsiz Bolum. İstanbul nere, Denizli nere. Dilerseniz 18.11.1996 günü yani bundan bir hafta önce Hürriyet Gazetesi'nde çıkan haberi birlikte okuyalım:

    İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi önderliğindeki 47 iş adamı Denizli'ye çıkartma yaptı. Denizli Sanayi Odası Başkanı Abdülkadir Uslu (-Gelişen sanayiimize, Organize Sanayi Bölgesi yetmedi. Çardak'ta Özdemir Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ni kurup ihalesini yaptık. Çal, Denizli, Bozkurt ve Acıpayam Yumrutaşa'da Organize Sanayi kuruyoruz. Devletin tıkanan yapısını çözmeyi başardık-) dedi. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Hüsamettin Kavi'de hızlı değişimden geçen Denizli gerçeğini görmek için, Denizli'ye geldiklerini söyledi"

    Bu haberde ki Denizli kelimesiyle Bolu kelimesinin yer değiştirmiş olmasını ne kadar isterdim. Ama gerçekler benim bunu istememe yetmiyor.

    Domino'da Sayın milletvekillerimizin huzurunda tamamen içimden gelen bir arzuyla Umut Oran kardeşime, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini teklif ettim. Tabiatıyla bu bir özlemin ifadesidir. Ben Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı olmadığım için oy kullanma hakkına da sahip değilim. Bu Bolu'nun sanayileşmesiyle ilgili bir özlemin ifadesidir. Sayın Başkan Turgut Kalaycıoğlu daha önce oda seçimlerine katılmayacağını kesinlikle ifade etmişti. Hükümetimiz sebebi bilinmez şekilde oda seçimlerini bir yıl erteledi. Şimdi Bolu'da bir kamuoyu oluşturmanın tam sırasıdır. Dünya çapında bir isim haline gelen Umut Oran, yeterli destek verildiği taktirde Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olabilir. Ticaret ve Sanayi Odamızın değerli yöneticilerini ve değerli üyelerini bu konuda fikir jimnastiği yapmaya şimdiden davet ediyorum. Biliyorsunuz, Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri Bolu gündemini hiç ilgilendirmiyor. Seçimlere katılım çok az üyenin iştiraki ile gerçekleşiyor. Meslek guruplarında oy kullanan 5-6 kişi her gurupta iki kişiyi seçiyor, onlarda Oda Meclisi olarak, başkan ve yönetim kurulu seçimlerini tamamlıyorlar. Yani Ticaret ve Sanayi Odası Kurulları kayıtlı üyelerin azınlığını temsil ediyor.

    Umut Oran kardeşimin sayın milletvekillerimizin huzurunda ilk defa benden duyduğu bu öneri üzerinde duracağını da zannediyorum. Çünkü yukarıda da değindiğim gibi o tam bir Bolu sevdalısıdır.

    YENER ABİNİN SEYİR DEFTERİ

    06.03.2004 Cumartesi:

    - Saat 10.30-11.30 Domino Tekstil'de misafirlerin karşılanması törenine iştirak,

    - Saat 12.00-13.10 Bi-Tur Restaurant'ta Belediye Başkanımız sayın Yüksel Ceylan'ın Basın mensuplarına verdiği yemeğe katılım,

    - Saat 13.20 Köroğlu Tv'ye Boluspor'la ilgili beyanat,

    - Saat 13.30 Boluspor kafilesini Bilecik'e uğurlama,

    - Saat 14.30 Bahçelievler Pazarı'ndan evin ihtiyaçlarının temini,

    - Saat 15.30-18.00 bolununsesi Gazetesi,

    - Saat 20.00 Termal'de Domino Tekstil yemeği

    07.03.2004 Pazar:

    -Saat 08.00 Boluspor Denetleme Kurulu Üyeleri Ayhan Acar, Osman Kayışoğlu ve Nihat Alpat Öztürk'ün Avansisi ile Bilecik'e hareket,

    - Saat 12.00-16.30 Bilecikspor maçı,

    - Saat 17.00-23.00 Bilecik'ten Bolu'ya dönüş.

    Bu satırları "Arif olan anlar" diye yazmak istedim.

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

     

    Yazarın diğer yazıları

    GÜNÜN SÖZÜ

    Yüksel Türk! Senin için yüksekliğin hududu yoktur. İşte parola budur.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak