Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Yüreğim zemheri

Yüreğim zemheri
    15 Mart 2023

    YÜREĞİM ZEMHERİ

    O zemheri soğuğunda,

    Altı Şubat’ta başımıza gelen, asrın felaketinden kısa bir süre önceydi,

    Büyük kızım okuldan geldi, ‘anne biz bugün Coğrafya dersinde depremleri ve faylar üzerindeki ülkeleri inceledik ve en çok da Türkiye’nin üzerinde konuştuk.’ Dedi. Belki de sınıfta depremi bilen, yaşamış olan bir tek benim çocuğumdu. Sınıfın tek Türk öğrencisi. Orta öğrenimde, yabancı bir ülkede, haftada iki saat gördüğü Coğrafya dersinde kendi ülkesinde yaşanabilme olasılığı çok yüksek olan deprem konuşuldu.

    İsviçre’nin Cenevre şehrinde, bir devlet okulu.

    Türkiye’den 3000 km uzakta olan İsviçre’nin sismoloji servisi depremlerin genellikle sürü olarak bilinen sekanslar halinde geldiğini ve insanların hissetmediğini söylüyor. Deprem riskinin olmadğı bir ülkede, Üniversitelerin ‘Deprem araştırma Merkezleri’  var.

    Yine asrın felaketinden kısa bir süre önceydi,

    Küçük kızım okuldan geldi, ‘anne, bugün okulumuza bir bayan geldi (her hafta alanında uzman olan birisi geliyor; polis, itfaiyeci, arıcılık yapan vs...) ”kızların regl dönemlerine geçiş sürecini“ anlattı dedi... Bir gün siz de bu döneme geçiş yaptığınızda nasıl davranmalısınız, kiminle bunu konuşmalısınız, hem fiziksel hem psikolojik olarak nasıl karşılamalısınız. Bayanların regl olması asla bir hastalık değil; öncelikle bunu bilmelisiniz. Ve maalesef halk arasında sinirli insanlara sıkça söylenen ‘çok sinirlisin, galiba regl olacaksın’ sözünün yasaklanması için uğraştıklarını anlatmış. Çocuklara bunun eğitimini veren uzman kişi, sınıfta bir oylama yapmış ve ‘çoğunluk izin verirse tuvaletlerinize hijyenik pedler kutusu koymak istiyoruz‘ demiş. Kızların EVET oyu çokluğu ile bayanlar tuvaletine  kutular yerleştirilmiş. Eğitimi alanlar dokuz – onbir yaş arası ilkokulun kız öğrencileri....

    Cenevre’de sıradan bir devlet okulu...

    Yine asrın felaketinden kısa bir süre önceydi;

    Cenevre’de bir inşaat firması, çalıştığı alanda kazı yaparken kaza ile, bir ağacın kök uzantısına zarar veriyor. İnşaat çalışmaları acilen durduruluyor ve acil önlem planı alınarak, belediye yetkilileri olaya el koyuyor ve yetkililerce ağacın köküne pansuman yapılıyor. Ağaç iyileşinceye kadar bütün inşaat işleri durduruluyor. Ağacın köküne zarar vermenin, ağacı incitmenin bir bedeli var...

    Yaşadığımız, tarifi mümkün olmayan o büyük acıda kadınların hijyenik pede ihtiyacı olduğunu söyleyenlere ‘sizin kafanız oraya çalışıyor’ diyen AHLAKSIZLARLA , okullarımızdan Coğrafya derslerini kaldıran çaldıkları sınav soruları ile diploma satan UTANMAZLARLA, insanlarımızı bağıra bağıra öldüren, o betonların arasına sıkıştıran TACİRLERLE, onca felakete rağmen ders almayan ve konuşmalarına fırsat verilen CAHİLLERLE, hayatında hiç koordine çalışmamış LİYAKATSİZLERLE  çok zaman kaybetmedik mi?

    İnadına kibar, inadına zarif, inadına güzel ve tatlı dilli olmaya benim sabrım kalmadı...

    Canım ülkem, güzel ülkem bu acıları hak etmiyor.

    Sizce  fazla susmadık mı?

      Filiz Sarıkaya Yılmaz

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak