Basın Konseyi dışında, hiçbir gasteci cemiyetine üye değiliz

Bu nasıl fiyat anlayışı

Bu nasıl fiyat anlayışı
    22 Nisan 2020

    Bu nasıl fiyat anlayışı

    Sizlere çok kısa bilgi sunmak istiyorum. X marka otonun kaskosunu yaptırmak için köklü bir kamu bankasının sigorta şirketinden fiyat aldım. “1900 TL” dediler. Geçen yıl aynı şirkete 1340 TL ödemiştim…

    Aşırı bir fiyat artışı olduğunu düşünerek web üzerinden biraz tetkik yaptım. Aynı taahhütleri sunan başka bir özel şirkete 1050 TL ödeyerek işi çözdüm.

    Sigorta sektörü hakkında fazla bir bilgim yok. Ancak şunu fark ettim: X marka araç için 20 farklı sigorta şirketinin verdiği fiyatlar 950 - 4000 TL arasında değişiyor.

    Serbest pazar ekonomisinin bu kadar yozlaşmış, çürümüş olmasını havsalam almadı. "12 ay için" sıradan bir otoyu kasko güvencesine almada bu kadar yüksek paraların talep edilmesi doğrusu bana hiç makul gelmedi…

    Başka bir husus ise şu: Kasko ile ilgili şirket şartnamelerini incelerken bir çok kelime oyunu, dolambaç, tuzak, şaşırtma da fark ettim. Çok düşük bedelle zorunlu trafik sigortası ve kasko yapan kimi şirketler bir kaza (hasar) olması durumunda masrafın yüzde 25’ini müşteriden talep etme uygulamasını da başlatmışlar. Yani ucuza sigorta/kasko yaptım diye sevinmemek icap ediyor.

    Devletimizin ilgili kurumları sigortacıların tarifelerini mutlaka standardize etmelidir. Yani A tipi, B tipi, C tipi vb. gibi sigorta/kasko şartnameleri olmalı. Müşteri kendi gücüne göre birini seçmelidir.

    Ülkemizde 25 milyon kadar taşıt var. Her birinden toplanan sigorta primlerini topladığımızda 20-40 milyar TL’lik devasa bir rakam karşımıza çıkıyor. Yani her yıl epey bir paramız sessizce yutuluyor.

    Aşırı derecede reklam yaparak piyasanın büyük dilimini ele geçirmiş olan sigorta şirketlerinin hışmına uğramamak için bazı hususları yazmıyorum. Belki benden daha korkusuz insanlar bunları yazar da soygunun azaltılmasına katkı sağlamış olur.

    Ali Özdemir

    www.aliozdemir.net

    0505 220 83 85

     

    22.04.2020

    • levent 1 Mayıs 2020 . 10:06

      Tüvtürk deki fiyatlara ne dersin Sayın hocam bir otomobil in muayene ücreti 345 tl olmuş soygun değilde nedir ? araca malzeme takmıyorsun bakım yapmıyorsun 15 dk süren bir incelemeye bu kadar ücret cok değilmi ? Devlet eliyle soygun buna denir...

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    GÜNÜN SÖZÜ

    Büyük adamların hataları güneş tutulmasına benzer, onları herkes görür.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi Siyah Sarımsak