BolununSesi, ne belediyeden, ne de devletten 1 krş. almadan, tenezzül bile etmeden yaşayan TEK gazetedir

Beş yıl geçti: Bolu Kabağının getirisi nerede?

Beş yıl geçti: Bolu Kabağının getirisi nerede?
    20 Ağustos 2026

    BEŞ YIL GEÇTİ: BOLU KABAĞININ GETİRİSİ NEREDE? 370 bin ...

           BEŞ YIL GEÇTİ: BOLU KABAĞININ GETİRİSİ NEREDE?

            370 bin liralık o ihaleden bu yana tam beş yıl geçti. Şirket sahibinin tanıdık çıktığı, tek firmanın katıldığı ve bugünün parasıyla 2,4 milyon liraya denk gelen bir kamu harcaması söz konusu. Peki Bolu bu paranın karşılığında ne kazandı? Usulüne uygunluk kılıfının arkasını bırakıp rakamları konuşma zamanı.

          Daha önce bir yazı kaleme almış, “Bolu Kabağı Coğrafi İşareti” adı altında yapılan hizmet alımını sorgulamıştım. O gün sorduğum soru basitti:

          Normal şartlarda 15-20, bilemediniz 25 bin lira civarında çözülebilecek bir iş, nasıl oldu da 370 bin liraya mal edildi?

           İhaleye yalnız tek bir şirket katıldı ve işi o aldı. Ne tesadüftür ki, o şirketin sahibinin de Tanju Özcan’ın eski bir tanıdığı olduğu ortaya çıktı.

           Aradan yaklaşık beş yıl geçti.

           Bugün özellikle sosyal medyada her haberin altına koşup Belediye Başkanı Tanju Özcan’ı savunmayı görev edinen arkadaşlara seslenmek istiyorum: Madem bu kadar ateşli bir savunma var, o halde beş yılın sonundaki bu bilançoyu da net rakamlarla konuşalım.

            Dün 370 Bin TL, Bugün 2,4 Milyon Lira!

            O gün harcanan 370 bin liralık kamu kaynağının bugünkü karşılığına iki açıdan bakalım:


            TL Bazında: Enflasyon ve satın alma gücü dikkate alındığında bu tutar, bugün yaklaşık 2,4 milyon TL’lik bir büyüklüğe denk geliyor.

            Döviz Bazında: İşlemin yapıldığı 16 Mart 2021 tarihindeki kur üzerinden harcanan meblağ yaklaşık 50 bin dolar ediyordu. Güncel dolar kuruyla hesapladığımızda yine 2,36 milyon TL civarında bir tutarla karşılaşıyoruz.

           Ortada Bolu halkının cebinden çıkmış, bugünün parasıyla kabaca 2,4 milyon liralık bir kamu kaynağı var.

          Halkın Parasının Karşılığında Ne Kazanıldı?

           Bu ihalenin amacı Bolu Kabağı’nın tanıtılması ve ekonomik değerinin artırılması değil miydi? O halde bugün şu soruların yanıtlanması gerekir:

           Rekolte Ne Kadar Arttı? Beş yıl öncesine göre bugün Bolu’da kaç ton daha fazla kabak üretiliyor? Kabak üretimine ayrılan tarım arazisi ne kadar genişledi?

           Çiftçinin Geliri Yükseldi mi? Kaç yeni üretici ortaya çıktı? Kaç çiftçi ürününü daha yüksek fiyattan satmaya başladı?

           Marka Değeri Oluştu mu? 50 bin dolar harcandı; peki Türkiye’nin her yerinde ölçülebilir bir "Bolu Kabağı" markası oluştu mu? Kaç tanıtım etkinliği yapıldı, ulusal medyada ne kadar yer buldu?

           Şirket Deneyimsiz: Bu Nasıl "Özel" Bir İş?

           Süreçle ilgili araştırmalarımda şu dikkat çekici detaylar öne çıkıyor:

           Emsalsiz Bedel: Türkiye’de benzer bir ürünün coğrafi işareti ve tanıtımı için bu yöntemle, bu bedelle yapılmış başka bir ihaleye rastlayamadım.

           Kayıtsız Şirket: İhaleyi alan şirketin başka bir kamu kurumuna benzer bir hizmet sunduğuna dair bir kayıt bulunmuyor. Daha önce benzer bir iş yapmamış bir şirket neden tercih edildi?

           Teklif ve Piyasa Araştırması: İhale neden davet usulüyle yapıldı? Neden tek şirket teklif verdi ve 370 bin liralık bedelin makul olduğu hangi verilerle tespit edildi?

           "Usulüne Uygundu" Demek Yeterli mi?

           Eleştiriler karşında getirilen en kolay savunma genelde şu oluyor: "Müfettiş geldi, ihale usulüne uygun."

           Peki, bir kamu harcamasının kağıt üzerinde yasal olması, onun kamu yararına ve verimli olduğunu kanıtlar mı? Değildir. Bir belediye başkanının sorumluluğu sadece "Kanunu çiğnemedim" demek değildir. Kamu kaynaklarını etkin ve verimli kullanmak da idari ve siyasi sorumluluğun bir parçasıdır.

            Sonuç: Cevabınız Varsa Rakamlarla Gelin

            Eğer bu ihale gerçekten Bolu Kabağı’nın tanıtımı için yapıldıysa sonuçlarını gösterin; bedel makulse maliyet hesaplarını, şirketin uzmanlığı varsa geçmiş deneyimlerini ortaya koyun.

           Ancak elinizde hiçbir somut sonuç yokken yalnızca "İhale usulüne uygundu" savunmasına sığınıyorsanız, Bolu halkının vicdanındaki soruları kapatamazsınız.

          Mesele kişisel bir mesele değildir; mesele Bolu halkının 2,4 milyon liraya ulaşan öz kaynağıdır.

          Şimdi, Tanju Özcan’ı her platformda savunanlara soruyorum:

           Tanju Efendi, sadece kağıt üzerinde "prosedüre uygun" bir ihale yapıldığı için masum mu oluyor? Cevabınız varsa masallarla değil, rakamlarla gelin!

    • Boluspor fane26 Ağustos 2026 . 14:26

      Detaylar ile oyalayın bakalım halkı. Mahmut 350 milyon para harcatsın. Transfer yapmadan kankasına. birde kongrede çıkıp Bolululara fırça atsın bağırsın çağırsın. Sizde alkışlayın İlkay bey . Poz verin beraber. Gurur duyun ayrıca ligin en başarısız takımını kurduğunuz için. Sultanahmete turist olarak gelmiş adamı teknik direktör yap. Herkes aptal siz akıllısınız. Sıfır puanla ligi tamamlatıp rekor kırdıracaklar tersten. Bunlar vatan millet sevdalısıymış. Vah Bolum..
    • Gülener taşımacılık26 Ağustos 2026 . 14:16

      Kabak olayını anladık. Halen devam eden Gülten Sezer Gülener in çoklu maaş alımı ve yaptığı ihaleleri ile şöförlükten saltanata uzanan mal varlıkları ile ilgili yazmaması çok ilginç. İlkay bey in ilgisini çekmiyor demek ki. Her şeyi devletten beklemeyelim.
    • ALİ26 Ağustos 2026 . 11:47

      Erken seçim Şart...Yeni bir Hükümet Gelmeli tüm Belediyeler ve muhtarlıklar kapansın....Alt yapı üst yapıyı Kara yolları imarı da imar Şehircilik yapmalı.. .Hep hırsızlar Dolmuş.....
    • Burak26 Ağustos 2026 . 08:53

      O değilde kabak mabak boş iş maviş kimlerin kolunda.mavişe kayarken kim şoförüne seyrettiriyor şuan
    • Boluspor farkında24 Ağustos 2026 . 21:36

      Boluspor ile ilgili gönderilerinde yorumlar niye kapalı Mamut? Hesap verilemeyecek bir şey mi var? Bak altta yazmışlar cevap versen? Askerlik yapmadan orduyu savunan, vergi vermeden devleti savunan, alnı secdeye değmeden dini savunan, çalışmadan emekçiyi savunan internet fenomeni doldu ortalık.
    • Belediye meydanındaki eme24 Ağustos 2026 . 20:51

      Kamuran bey ve İmdat bey dışında goca Bolu da 1 kişi Mahmut Alan denilen senette sahtekarlıktan ceza alıp ceza yatmış, Erdal Bayrak ile beraber Boluspor a hesabını veremediği 350 milyon harcatmış kişi ile ilgili bir şey yazamadı. Ama devlet er geç hesap soracaktır. Devlet unutmaz. İçeri alınan bir çok kişi ile ilgili tek kelime yazılmamıştı. Alındıktan sonra başladı koro halinde. O yüzden kimse yırttım diye sevinmesin . Bu şehir cezaevine girme sebebiyle övünen asalaklardan temizlenecektir.
    • Mahmut Talan24 Ağustos 2026 . 15:44

      Geçen sene 350.000.000TL bu senenin parasıyla 500.000.000TL Yİ (sıfırları yazarken yoruldum) yarım milyar tl yi bütçe olarak harcatan Mahmut Alan elini kolunu sallayıp geziyor. Tek bir transfer yapmadan. Şu anda ligin en kötü takımı pozisyonunda. Sen bunları görme kabakmış abakmış. Oldu yedik. Kamuran ın dışında haberci yok Bolu da. Nokta.
    • İlkay abiye cevap a cevap24 Ağustos 2026 . 10:25

      sayın cevapçı, FB'nin spor yazarı FB için yazar, GS'nin spor yazarı GS için yazar. Eeee sizler de gıcınızı kaldırın bi zahmet oturduğunuz yerden ve yazın siz de İlkay'ın yazmadıklarını... Ağnadınızmı?
    • Nerdeolcak24 Ağustos 2026 . 10:14

      Gabak başlarında patladı. BUMMMM... :)
    • İlkay abiye cevap24 Ağustos 2026 . 02:22

      abi seçmeden yaz. kimin ne işler çevirdiğini biliyorsun. listelesene abi. ucu dostuna akrabana dokunan işler var mı? neden bazılarını seçiyorsun?
    • Bolu halkı22 Ağustos 2026 . 18:54

      O BOLU kabakçısı doğulu kadının x paylaşımlarında kabak değil de başka başka şeyler vardı bu kadın bizim paraları ne yaptı ki
    • Bolulu22 Ağustos 2026 . 10:56

      Boluda rezillik kabağa kadar indi adamların çoğu hala dışarda geziyor .Yargı daha çabuk karar vermeli soruşturmalar derinleştirilmeli.Karamanlı Mahallesindeki kreş nasıl oluyorda belediye başkan yardımcısının olabiliyor.Belediyenin araçları nasıl oluyorda merkez ilçe başkanının dükkanında onarılmış gösterilip fatura kesiliyor?
    • dalavereciler21 Ağustos 2026 . 23:35

      Şu belediyede başkan yardımcısı olupda eşi kiralık kreş işleteninde yaptıkları bi çıksa. senelerce çerez parasına o kreşi başka kimseye kiralatmıyonuz. Müfettişler incelesin.öyle biyer şehir merkezinde nekadara kiralanır. ev kirasından ucuz değilse neyim
    • xlmaster21 Ağustos 2026 . 19:57

      belediye ihale açıyor isteyen girebilir, fakat, ama, yalnızca benim gösterdiğim haleye katılabilir diye zaten adres göstererek ihale açıyorsunuz biliyoruz, bize saydırmayın ihaleleri. onursuz ve şuursuz adamların nasıl girdiğini bu ihalelere herkes biliyor.
    • Bolusport 21 Ağustos 2026 . 16:40

      Sayın İlkay Bayrak geçen sene Boluspor a hiç transfer yapmadan 400.000.000TL Harcama yapan Mahmut Alan ve Erdal Bayrak ile de bir kaç kelime yazsanda samimiyetine inansak. Yazdığın konunun 100 katı fazla rakamlar. Yoksa onlar arkadaş akraba kadrosundan muaf mı oluyorlar?
    • Gülen Adam 21 Ağustos 2026 . 12:17

      Boş işlerle uğraşıyoruz Bolu olarak.. Kılavuzu karga olanın burnu b*ktan kurtulmazmış.!!!,
    • Chp li21 Ağustos 2026 . 12:13

      İyiki bunlar tası toprağı topladı yeni partiye gitti.
    • Emekli Bolulu21 Ağustos 2026 . 11:40

      Gülten Gülener yazmış arkadaşlar. Liyakatsizliğin en önemli örneklerinden biridir Bolu için. Aldığı maaşların yanında Boltur un yaptığı ihalelerde incelenmelidir. Mesela bir tanesini Çetin Uç un abisine vermiştir. İlkay Bayrak bazı konulara girmiyor neden acaba?
    • İyi 21 Ağustos 2026 . 11:36

      İyi, pek iyi
    • vatandaş21 Ağustos 2026 . 10:02

      İhale neden davet usulüyle yapıldı? Neden tek şirket teklif verdi diyen zat.Sen neden ihaleye girmedin ?Elini tutan mı oldu?Gazel okuma.
    • Bolulu21 Ağustos 2026 . 05:44

      Kooperatif, konserve, yöresel ürünler pazarı, imaret meydanı, Nilüfer park, saki restoran, buraları birkaç yandaşa verdi özellikle içerideki Özgür efendiye şimdi de aşağıdaki yorumcunun yazdığı gibi Gülten gulener hanıma. Tuna başkanın bunları temizlemesi şart kendisi son zamanlarda güzel işler yapıyor halkın arasına bizzat olaylarn içinde yorumluyor görüyor Tanju nün enkazlarindan kendini ve Boluyu kurtarmasi lazım.
    • Dombili20 Ağustos 2026 . 23:26

      Tantu ni kabakları yemiş sırayla.ağzına burnuna bulaştırmış oda ayrı.kabaktan tantunimi olur
    • Batık Esnaf20 Ağustos 2026 . 23:26

      Yaptığı hangi işin 3 kuruşluk getirisi olduki bu işin olsun. Her işi zarar olmadı mı? Kabak mantar konserve kooperatif nilüfer restoran bilmem ne kafe derken batan para vatandaştan çıktı hep. Suya vergiye algıya fahiş zam yaptı.
    • Bal Kabağı 20 Ağustos 2026 . 21:26

      Herkes Yeni Parti il ilçe başkanlarının doğrudan temin ile belediyeden bir şey alıp almadığını merak ediyor, ilçe başkanı Bolu küçük sanayide ki kendi araç servisinde belediyeye faturalar kesmiş mi, kesmiş ise ne kadar kesmiş,belediyeden ne kadar para kazanmış,yok mu bunları ortaya çıkaracak bir babayiğit,kabak bu konunun yanında cücük kalır
    • Ballı maaş20 Ağustos 2026 . 21:09

      Gülten Gülener hanımefendi kaç yerden maaş alıyor bir açıklasa da Tuna Özcan bir bilsek. Yüzbinlerce eğitimli, sayılı üniversitelerden mezun insanlar KPSS sınavlarında ömür çürütürken bu hanımefendi nasıl bir koruma altında. Şirket yönetecek ne tecrübesi, eğitimi var? Bunun hesabını soracak kimse yok mu? Eşi 78 insanın ölümünden ceza aldı diye devletin parasıyla kahramanlık mı yapıyorsunuz Tuna bey? Hiç vicdanınız sızlamıyor mu ? Devlet illa hesap soracaktır.
    • Yoyo20 Ağustos 2026 . 17:47

      Çetin efendinin aldığı doğrudan teminler Tahsin efendinin inanılmaz iş yükselişi de arastirsinlar

    Yorum yazın

    İsim (Gerekli)
    Yorumunuz (Gerekli)

    Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

    Erpiliç

    GÜNÜN SÖZÜ

    Medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir.

    SON YORUMLAR
    Sağlık İlaç Gıda Takviyesi